نمایشگاه دستاوردهای انقلاب در بجنورد کار خود را آغاز کرده است. در این نمایشگاه تمامی دستگاهها دستاوردهای خود را به نمایش گذاشته و با ارائه آمارهایی وضعیت کشور پس از انقلاب را بررسی میکنند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حسین اکبری؛ نمایشگاه دستاوردهای انقلاب از عصر پنج شنبه در بجنورد کار خود را آغاز کرده است. در این نمایشگاه تمامی دستگاهها دستاوردهای خود را به نمایش گذاشته اند و با ارائه آمارهایی وضعیت کشور پس از انقلاب اسلامی را از بعد مادی بررسی میکنند.
در این بین موسسات آموزش عالی خراسان شمالی نیز دارای غرفه خاصی بودند که در این غرفه برخی اختراعات، مقالات برتر و پژوهشهای کاربردی به نمایش گذاشته شده بود. پس از ورود به غرفه اولین بنری که به چشم میخورد، بنری است که آمارهای انواع مقالات دانشگاههای استان را اطلاع رسانی کرده. طبق آمار منتشر شده، تعداد مقالات علمی دانشگاههای استان که در مجلات isi به چاپ رسیده بیش از ۱۴۰۰ مورد است. همچنین دانشگاهیان استان بیش از ۱۷۰۰ مقاله علمی-پژوهشی چاپ شده دارند.
دانشگاههای استان خراسان شمالی که پیش از انقلاب اسلامی وجود خارجی نداشته اند، پس از انقلاب توانسته اند حدود ۸۵ مورد اختراع را به ثبت برسانند که برای استان کوچک خراسان شمالی آمار قابل توجهی است. از دیگر دستاوردهای دانشگاههای استان، میتوان به وجود بیش از ۱۱۰۰ طرح پژوهشی درون دانشگاهی اشاره کرد. دانشگاههای استان در مجوع توانسته اند ۷۰۳ قرارداد جهت انجام طرحهای پژوهشی یا صنعتی به ارزش نزدیک به ۶۰ میلیارد ریال به ثبت برسانند که این نشان دهندهی تاثیر مستقیم دانشگاهها بر مسائل استان است.
اینک در استان خراسان شمالی بیش از ۳۰ هزار نفر دانشجو مشغول به تحصیل هستند که با کمک ۵۴۹ عضو هیئت علمی میتوانند نقش پررنگی در جهت پیشرفت استان داشته باشند.
در بخش دیگری از این غرفه، دانشگاههای استان به صورت مجزا نیز دستاوردهای خود را به بازدیدکنندگان معرفی میکردند. در این بین چاپ ۳۲۸ مقاله در مجلات isi توسط دانشگاه آزاد و ۲۳۸ مقاله توسط دانشگاه پیام نور از مواردی بود که مخاطبان را بیشتر جذب میکرد.
ارائه دستاوردهای انقلاب در حوزه آموزش عالی در حاشیه این غرفه، رضا باغدار، کارشناس گروه کارآفرین و ارتباط با صنعت دانشگاه بجنورد در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو، گفت: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در نمایشگاه چهل سالگی انقلاب و یا شکوه چهل ساله سه غرفه دارد که با هماهنگی دانشگاههای استان و پارک علم و فناوری و با محوریت دانشگاه بجنورد مدیریت میشود. در این غرفهها سه کارگروه فرهنگی، اجتماعی و سیاسی، عمران و کارگروه پژوهشی دستاوردهای خود را به معرض نمایش گذاشته اند، اما با توجه فعالتر بودن بخش آموزش و پژوهش، اکثریت قسمتها به این موضوع اختصاص یافته است.
باغدار مواردی از دستاوردهایی که دانشگاههای استان به نمایش گذاشته اند را برشمرد و ادامه داد: یکی از افتخارات دانشگاه بجنورد مرکز تخصصی آپا است که این مرکز در شمال شرق و حتی کشور مطرح بوده و حرفهای زیادی برای گفتن دارد. معرفی کتب تالیفی اعضای هیئت علمی استان نیز بخش دیگری است که ارائه شده. در حوزه اختراعات به دلیل فضای محدود فقط ۱۰ مورد از اختراعات را توانسته ایم به مردم نشان دهیم. اختراعاتی مانند «آلفا آلومینا»، «نانو دی اکسید تیتانیوم» و «تابلوهای شنی» از این موارد است.
کارشناس گروه کارآفرین و ارتباط با صنعت دانشگاه بجنورد به موفق بودن این دانشگاه در حوزه پژوهشی با توجه به قدمت پایینش اشاره کرد و بیان داشت: دانشگاه بجنورد سال ۸۴ تاسیس شد و با محدودیتهای مکانی رو به رو بود و با توجه به این شرایط اکنون در جایگاهی مناسبی قرار داریم. این دانشگاه تنوع رشتهای مناسبی دارد و حدود ۱۷۰ عضو هیئت علمی را کنار خود میبیند. اما توقع همچنان از ما بالاست، زیرا ما دانشگاه مادر استان هستیم.
وی افزود: اخیرا مرکز نوآوری و مرکز شتابدهی را در دانشگاه راه اندازی کردیم. دانشگاهی که ۱۴ سال عمر دارد باید صرفا در حوزه آموزشی حرکت کند، اما ما سعی کرده ایم حوزه پژوهش را نیز پیش ببریم.
باغدار از تعامل سخت با شرکتها و صنایع به دلیل محروم بودن استان سخن به میان آورد و خاطرنشان کرد: فرهنگ تعامل و فراخوانی کمرنگ است. ما باید این هنجار را بشکنیم. پیشنهاداتی در این خصوص مانند استفاده از مشاور برای دستگاههای اجرایی را ارائه داده ایم. یکی دیگر از فعالیتهای ما سیمناری است که بناست با حضور دستگاههای استان در دانشگاه برگزار شود. در این سمینار دانشجویان، اساتید، تولید کنندگان و مسئولان دستگاههای دولتی حضور دارند. ما به دنبال ارائه راه کارهایی کاربردی هستیم.
کارشناس گروه کارآفرین دانشگاه بجنورد در پایان گفت: اعتبارات پژوهشی استان اندک است. در سال ۹۵ این عدد کمتر از ۴۰۰ میلیون تومان بود و در سال ۹۷ به حدود ۷۰۰ میلیون تومان رسید که بخشی از آن نیز معوقات سال گذشته است.
رشد چشمگیر خراسان شمالی در بخش درمان پس از انقلاب یکی دیگر از غرفههای این نمایشگاه، غرفه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی بود که به صورت مستقیم مباحث مربوط به سلامت مردم را مورد ارزیابی قرار میداد. آمار و ارقام نشان از رشد بسیار بالای امکانات پزشکی و درمانی داشت.
در این خصوص پیمان فیضی، مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی به خبرنگار خبرگزاری دانشجو، گفت: دستاوردهای انقلاب را میتوان به سه بخش بهداشت، درمان و آموزش تقسیم کنیم. در حوزه آموزش، پیش از انقلاب هیچ دانشگاهی در استان نداشته ایم، اما اینک ۷ دانشکده فعال بوده که حدود ۱۷۶۰ دانشجو را در خود جای داده است. همچنین ۱۹۷ عضو هیئت علمی مشغول به فعالیت هستند.
فیضی ادامه داد: در بخش درمان پیش از انقلاب ۳ بیمارستان داشته ایم که این عدد اکنون به ۱۱ رسیده است. تعداد تخت ثابت در سال ۵۷، ۹۰ عدد بوده، اما اینک ۱۳۸۲ تخت ثابت وجود دارد. پیش از انقلاب هیچ پایگاه اورژانسی فعال نبوده، اما اینک ۴۴ پایگاه داریم که دستاورد خوبی است. تخت دیالیز نیز نداشته ایم، اما اکنون ۵۵ تخت داریم. تعداد پزشکان عمومی ما در پیش از انقلاب به تعداد کمتر از انگشتان یک دست بود و همان پزشکان نیز هندی بودند، اما به برکت انقلاب اکنون ۳۴۹ پزشک در استان فعال هستند.
مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در ادامه بیان آمارهای دقیق حوزه بهداشت گفت: قبل از انقلاب تعداد ۳۰ واحد بهداشتی در استان فعال بود، اما اینک این عدد بیش از ده برابر رشد داشته و به عدد ۴۵۲ رسیده است. تعداد داروخانههای استان از ۷ به ۸۶ عدد افزایش یافته. پیش از انقلاب طرح تحقیقاتی وجود نداشت، اما اینک بیش از ۵۶۰ مقاله تحقیقی در استان داریم. همچنین در مجموع ۹۳۰ مقاله داریم که اگر چند سال قبل به کسی میگفتی خراسان شمالی به این حد خواهد رسید قطعا باور نمیکرد. همچنین ۲۷ اختراع نیز به ثبت رسانده ایم.
وی در پایان گفت: پس از انقلاب واقعا برای سلامت مردم هزینه شد و شاخصهای ما بسیار خوب است. طرح بهورزی که در کشور به راه افتاد اینک در سازمانهای جهانی مشغول پیاده سازی است.
به نظر میرسد با تمام هجمه ها، دشمنیها و وجود برخی مسئولان نالایق، نظام به خوبی توانسته در دو حوزه علمی و سلامت مردم رشد کند به طوری که اینک در استان مرزی، محروم و تازه تاسیس خراسان شمالی این حد از امکانات در اختیار مردم قرار دارد.