وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در برنامه گفتگوی ویژه خبری به تشریح اهم برنامههای این وزارت طی سالهای اخیر پرداخت.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با اشاره به فعالیت ۱۹۰ مرکز رشد در دانشگاهها و ۴۳ پارک علم و فناوری گفت: شغلهایی که بر اساس دانش ایجاد میشود یک پنجم ایجاد شغلهای دیگر سرمایه نیاز دارد.
وی گفت: در ۱۰ سال اخیر برای تبدیل کردن علم به فناوری تولید و ثروت تلاش کرده ایم و تشکیل و سرعت حرکت شرکتهای دانش بنیان در این زمینه خوب بوده است.
غلامی افزود: پس از پیروزی انقلاب اسلامی بحث دانشگاهها را از نظر کیفی و کمی از ابتدا آغاز کرده ایم و اکنون ۱۴۱ هزار دانشجوی دکتری با تحقیقات علمی نوآورانه داریم.
وی با بیان اینکه برای همه سطوح و بخشهای مختلف در دانشگاهها نیروی انسانی تربیت کرده ایم گفت: برنامه ریزی، اجرا و توسعه کشور اکنون با تحصیل کردگان داخلی پیش میرود.
وزیر علوم افزود: درون مایه علمی و کارشناسی جامعه، پر و این رشد قابل توجه توسعه انسانی را در پی داشته است. غلامی گفت: دانشجویان تحصیلات تکمیلی کشور در لبههای علوم جدید حرکت میکنند و بر این اساس رتبه علمی ۱۶ را در دنیا داریم.
وی افزود: البته در علومی مانند نانو، زیست فناوری و برخی علوم دیگر رتبههای بهتری در دنیا داریم.
وزیر علوم گفت: مراجعات به دستاوردهای علمی کشور از طرف پژوهشگران دیگر کشورها چشمگیر است.
غلامی افزود: با توجه به اینکه سرمایه گذاریها و نیازهای بازار باید کنار یکدیگر قرار بگیرند تا متخصصان بتوانند نقش ایفا کنند، اما تاکنون بخش خارج از دانشگاه ظرفیت مناسبی برای جذب دستاوردهای دانشگاهها نداشته است.
وی گفت: در پارکهای علمی و فناوری و مراکز رشد دانشگاهی از شرکتهای دانش بنیان حمایت میکنیم و بودجه پارک علم و فناوری، رشد بهتری داشته است.
غلامی افزود: سال گذشته مجموعه شرکتهای دانش بنیان فعال در پارکهای علمی و فناوری مراکز رشد، ۸ هزار میلیارد تومان تولید ثروت کرده و به کشورهای همسایه نیز صادرات داشته اند.
وی گفت: تلاش میکنیم در ۵ سال آینده خدمات مجموعههای علمی کشور در جامعه گسترش یابد.
وزیر علوم افزود: در حوزه تعاملات علمی با دیگر کشورها اکنون ۱۵۰ طرح تحقیقاتی مشترک بین اساتید کشور و پژوهشگران دیگر کشورها در حال اجراست و سال گذشته ۲ هزار و ۱۰۰ استاد از دیگر کشورها به ایران آمدند و به کار پژوهشی با استادان ما پرداختند.
غلامی گفت: تعداد قابل توجهی مقاله علمی در نتیجه همکاری مشترک اساتید ما و اساتید دیگر کشورها چاپ شده است. وی افزود: با توجه به نزدیک بودن دستاوردهای علمی کشور با اروپا با این کشورها ارتباط نزدیکتری داریم، اما با کشورهایی مانند چین، روسیه و آفریقای جنوبی نیز تعاملات علمی وجود دارد.
غلامی گفت: با توجه به اینکه تربیت نیروی انسانی در دانشگاهها بر اساس برنامه توسعهای نبوده است و دانشگاههای کشور بر اساس تقاضا دانشجو میگیرند باید با هدف، نیروی انسانی تربیت کنیم.
وزیر علوم افزود: اکنون بیش از ۲ هزار مرکز آموزشی در کشور داریم، اما داوطلبان ورود به این مراکز کاهش یافته اند. غلامی گفت: طرح ساماندهی مراکز آموزش عالی کشور در دست تهیه است و بر اساس این طرح مراکز علمی و دانشگاههای کوچک، تجمیع و به عنوان شبکه علمی فعالیت میکنند.
وی با بیان اینکه بحث تعطیلی مراکز علمی و دانشگاهی مطرح نیست افزود: دانشگاههای پیام نور به شهرهای بزرگتر منتقل میشوند و دانشگاههای علمی ــ کاربردی که برخی دستگاههای دولتی آنها را ایجاد کرده اند به بخش خصوصی سپرده میشود.
غلامی گفت: دانشگاه آزاد اسلامی نیز طرحی را برای ساماندهی مراکز علمی خود با توجه به کاهش دانشجو پیگیری میکند.
وزیر علوم افزود: دانشگاههای کشور آمادگی دارند برای هر دستگاهی که بخواهد نیروی انسانی تربیت کند و ضروری نیست که هر دستگاهی برای خود دانشگاه داشته باشد.
وی گفت: البته برخی دستگاهها بر اساس قانون برای خود دانشجو تربیت میکنند.
غلامی افزود: بنیاد ملی نخبگان برنامههای بسیاری برای بازگرداندن تحصیلکردگان خارج از کشور دارد و تسهیل این رفت و آمدها باید در دولت و مجلس مورد توجه قرار گیرد.
وی گفت: در حوزه علوم انسانی پس از پیروزی انقلاب اسلامی نگاه اسلام به انسان مبنای کار آموزش عالی بوده و در سالهای اخیر تلاش شده است که ارتباط بدنه کارشناسی دانشگاهها به ویژه در علوم انسانی با جامعه ایجاد شود.
غلامی افزود: گروههای پژوهشی در علوم مختلف در دانشگاهها فعالند که نتیجه بررسی آنها به مسئولان کشور به ویژه رئیس جمهور ارائه میشود.
وی با بیان اینکه دانشگاههای کشور از گذشته به ریاضت کشی در موضوع بودجه عادت کرده اند و سهم بسیار کمی از بودجه دارند گفت: دانشگاهها درآمدهای اختصاصی دارند که باید سهم قابل توجهی از آن را معادل ۱۰ تا ۲۵ درصد برای تحقیقات هزینه کنند البته این کفایت نمیکند.
غلامی افزود: امسال قرارداد مهمی با سازمان حفاظت محیط زیست درباره ریزگردها، کم آبی، خشک شدن تالابها و حفاظت از گونههای زیستی منعقد کرده ایم.
وی گفت: اکنون دانشگاه شریف کنار اقدامات مربوط به احیای دریاچه ارومیه فعال است.