دبیر علمی چهارمین همایش ملی مردم سالاری دینی گفت: چهارمین همایش ملی مردم سالاری دینی با عنوان مردم سالاری دینی، جهان اسلام و غرب ۲۸ بهمن در دانشگاه شهید بهشتی برگزار میشود.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو سیدمحمدرضا مرندی، رییس دبیرخانه و دبیر علمی چهارمین همایش ملی مردم سالاری دینی در نشست این همایش که در خبرگزاری دانشجو برگزار شد، گفت: مردم سلاری دینی اصلیترین نظریه نظام جمهوری اسلامی است و جمهوری اسلامی خود به عنوان یک مدل برای این نظریه محسوب میشود.
وی افزود: نظریه مردم سالاری دینی در سال ۱۳۷۰ توسط رهبر معظم انقلاب مطرح و از اوایل دهه ۸۰ مقرر شد که روی این مفهوم کار شود؛ لذا سال ۸۲ اولین همایش در خصوص مردم سالاری دینی به میزبانی دانشگاه علامه و با دبیری محمدباقر خرم شاد برگزار شد.
مرندی با بیان اینکه در پایان نخستین همایش مردم سالاری دینی ۴ جلد مجموعه مقالات منتشر شد، تصریح کرد: در سال ۸۶ نیز دومین همایش مردم سالاری دینی در دانشگاه شهید بهشتی برگزار و ۳ جلد مجموعه مقاله از این همایش منتشر شد.
دبیر چهارمین همایش مردم سالاری دینی گفت: در سال ۹۲ نیز که سومین همایش مردم سالاری برگزار شد، ۳ جلد کتاب علمی پژوهشی، ۲ جلد علمی تدریجی و یک جلد هم مجموعه گفتگوها و مناظرات که نتیجه ۱۶ نشست علمی در دانشگاه و مراکز علمی بود منتشر شد. پس از سومین همایش مردم سالاری در جلسهای که به منظور تجلیل از دست اندرکاران این همایش برگزار شده بود مقرر شد که دبیرخانه همایش ملی مردم سالاری در دانشگاه شهید بهشتی ایجاد و یک مجله علمی پژوهشی نیز منتشر شود.
وی به تدوین اساسنامه همایش ملی مردم سالاری دینی اشاره کرد و افزود: دبیرخانه همایش ملی مردم سالاری دینی از اوایل سال ۹۶ در دانشگاه شهید بهشتی راه اندازی شد و مجموعه علمی پژوهشی همایش نیز در سال ۹۶ کلید خورد.
مرندی به برگزاری ۵ جلسه شورای سیاست گذاری همایش مردم سالاری دینی اشاره کرد و افزود: روسای دانشگاههای مختلف از جمله دانشگاه شهید بهشتی، مرکز پژوهشهای علوم انسانی اسلامی صدرا، پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی، نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، مرکز مطالعات راهبردی و آموزش وزارت کشور، دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران و دانشگاه جامع امام حسین (ع) عضو شورای سیاست گذاری و از حامیان اصلی همایش ملی مردم سالاری دینی هستند.
وی به برگزاری ۹ جلسه کمیته علمی و ۷ جلسه کمیته اجرایی همایش مردم سالاری دینی اشاره کرد و افزود: این همایش در ۳ محور شامل محورهای نظری، کاربردی و تطبیقی و ۶۲ عنوان در روز یکشنبه ۲۸ بهمن ماه از ساعت ۸ تا ۱۸ در تالار ابوریحان دانشگاه شهید بهشتی برگزار میشود.
دبیرچهارمین همایش مردم سالاری دینی با اشاره به اینکه تاکنون محتوای ۴ شماره از فصلنامه اندیشه مردم سالاری اسلامی آماده شده و قرار است دانشگاه شهید بهشتی و مرکز پژوهشهای علوم انسانی اسلامی صدرا آن را ادامه دهند، اظهار کرد: ۲۰ عضو هیات علمی دانشگاههای مختلف همچون دانشگاه امام صادق، علامه طباطبایی، شهید بهشتی، تهران و دانشگاه آزاد اعضای هیات علمی این همایش را تشکیل میدهند.
مرندی با بیان اینکه چهارمین همایش ملی مردم سالاری دینی که با عنوان مردم سالاری دینی، جهان اسلام و غرب برگزار میشود در پایگاه اسنادی علوم جهان اسلام ISC به ثبت رسیده، تصریح کرد: تاکنون نزدیک به ۳۰۰ چکیده مقاله به دبیرخانه همایش ارسال شده که ۲۰۰ مقاله پذیرفته و ۱۰۰ مقاله نیز رد شده است. همچنین از مجموع ۲۰۰ چکیده مقاله پذیرفته شده ۱۲۰ مقاله به دبیرخانه همایش ارسال شده که از این تعداد ۴۰ مقاله دارای درجه علمی پژوهشی و ۳۵ مقاله دارای درجه علمی ترویجی و حدود ۲۵ مقاله در حال ارزیابی هستند و ۲۰ مقاله هم رد شده است.
وی به برگزاری ۳ پنل همزمان با برگزاری چهارمین همایش مردم سالاری دینی اشاره کرد و افزود: سخنران اصلی این همایش علی اکبر ولایتی، مشاور امور بین الملل رهبر معظم انقلاب و حجت الاسلام مصطفی رستمی، رییس نهاد نمایندگی رهبر معظم انقلاب در دانشگاهها هستند.
دبیرچهارمین همایش مردم سالاری دینی افزود: پس از برگزاری چهارمین همایش مردم سالاری دینی برگزاری پنجمین همایش مردم سالاری دینی را به صورت بین المللی کلید خواهیم زد.
مرندی با بیان اینکه به دلیل مشکلات اقتصادی که کشور و به تبع آن دانشگاهها با آن مواجه هستند زمینه برگزاری چهارمین همایش مردم سالاری دینی به صورت بین المللی فراهم نشد و به همین دلیل این همایش به صورت ملی برگزار میشود، تصریح کرد: به دنبال این هستیم که پنجمین همایش مردم سالاری دینی طی ۲ یا ۳ سال آینده به صورت بین المللی برگزار کنیم که در این راستا هماهنگیهای برای برگزاری یک نشست در بیروت با حضور اندیشمندان جهان عرب و اسلام و همچنین متفکرانی از جهان غرب انجام شده است.
وی با اشاره به اینکه چهارمین همایش مردم سالاری دینی دارای درجه علمی پژوهشی از وزارت علوم است، افزود: چکیده مقالات این همایش که حدود ۲۰۰ مقاله هستند فعلا به صورت سی دی و سپس به صورت کتابچه منتشر خواهد شد. البته مقالاتی که علمی پژوهشی هستند به صورت مجله و مقالاتی که علمی ترویجی هستند به صورت مجموعه مقالات منتشر خواهند شد.
دبیرچهارمین همایش مردم سالاری دینی گفت: شرکت در چهارمین همایش ملی مردم سالاری دینی دارای امتیاز فرهنگی برای اعضای هیات علمی دانشگاهها هست.
مرندی افزود: با توجه به تحولات جهان اسلام و عرب اهمیت این همایش و موضوع آن یعنی مردم سالاری دینی مضاعف شده به همین جهت عنوان مردم سالاری دینی جهان اسلام و غرب برای چهارمین همایش ملی مردم سالاری دینی انتخاب شده است.
وی تصریح کرد: لیبرال دموکراسی که خواستگاه آن غرب است یک بدیل اصلی برای مردم سالاری دینی است با این وجود پس از تحولات اخیر در کشورهای اسلامی این کشورها هیچ چارهای ندارند که یا همان مسیر گذشته را ادامه دهند یا یکی از الگوهای لیبرال دموکراسی غرب یا مردم سالاری دینی را برگزینند.
دبیرچهارمین همایش مردم سالاری دینی خاطرنشان کرد: مردم سالاری دینی دارای ابعاد مختلف فلسفی، کلامی، جامعه شناسی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی است با این وجود زمانی که ما از مردم سالاری حرف میزنیم منظور فقط بعد سیاسی آن نیست در هر حال یک نظام مردم سالار باید در اقتصاد و فرهنگ نیز باید مردم سالار باشد.
مرندی با اشاره به اینکه مردم سالاری دارای شاخصهای متخصص از جمله آزادی، مشارکت سیاسی در انتخابات، پاسخگویی مسئولان، قانونمداری و حقوق عمومی بشر است افزود: مردم سالاری یک بحث مادر است و نوع دینی و یا غیردینی آن بحث آزادی، نظام انتخابات و مباحث فقهی و حقوقی را در برمی گیرد.
وی افزود: بنده فکر میکنم اگر به درستی به مردم سالاری دینی بپردازیم، قسمت مهمی از مسائل جمهوری اسلامی را که مباحث چالشی هم هستند میتوان در آن گنجانید. در هر حال در رابطه با این مباحث چالشی با نگاه عمومی کم کاری شده؛ مثلا حقوق بشر، نظارت بر قدرت، قانونمنداری، مشارکت سیاسی و حق تکلیف شهروندی در مردم سالاری دینی از جمله مسائلی هستند که میتوان به آنها پرداخت.
دبیرچهارمین همایش مردم سالاری دینی با بیان اینکه معتقدم در حوزه مردم سالاری در عمل تا حد زیادی موفق بوده ایم، ولی در بعد نظری خیلی کار نشده، افزود: مثلا در بعد مشارکت سیاسی و آزادیهای سیاسی نه اینکه ایرادی وجود نداشته باشد، ولی وضعمان خوب است؛ به گونهای که نظام حقوقی ایران از قوانین اساسی برتر جهان به شمار میآید؛ منتها این موضوع را به خوبی تبیین نکردهایم؛ مثلا ما نتوانستیم آزادی بیان، اندیشه و آزادی عمل را تعریف و بازتعریف کنیم و تنها کلی گویی شده است.
وی اظهار کرد: یکی از کارهایی که در خلال چهارمین همایش مردم سالاری دینی برگزار میشود، برگزاری نشستهای علمی با عناوینی مانند آزادی در لیبرال دموکراسی و مردم سالاری دینی است همچنین مردم سالاری دینی و ولایت فقیه و آسیب شناسی مردم سالاری دینی از بحثهایی است که آن را به صورت علمی دنبال میکنیم.
داود لکی، دبیر اجرایی چهارمین همایش مردم سالاری دینی در این نشست خبری گفت: در چهارمین همایش ملی مردم سالاری دینی از صاحبان ۱۰ مقاله برتر تجلیل میشود همچنین در این همایش صاحبان مقالات برتر مقالات خود را در ۳ پنلی که در این همایش برگزار میشود، به صورت شفاهی ارائه میدهند.
وی با بیان اینکه از متقاضیان شرکت در این همایش از طریق سایت همایش ثبت نام به عمل آمده است، گفت: تاکنون ۳۵۰ نفر برای حضور در همایش ملی مردم سالاری دینی در دانشگاه شهید بهشتی ثبت نام کرده اند.
وی به تشکیل یک کمیته علمی دانشجویی به منظور مشارکت علمی دانشجویان در چهارمین همایش ملی مردم سالاری دینی اشاره کرد و افزود: مدیریت این پنل بطور کامل به دانشجویانی که در این حوزه صاحب نظر هستند واگذار شده و حتی محورها و موضوعات این پنل را نیز کمیته دانشجویی تعیین میکند.