فرانسیسکا گیفی وزیر امور خانواده، سالمندان، زنان و جوانان در آلمان پیش از شروع ماه رمضان، مخالفت خود را با روزه گرفتن دانشآموزان مدرسه اعلام کرده است.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، دادگاهها ایالتی آلمان در سالهای اخیر درباره حجاب معلمان مدارس رأیهای متفاوتی صادر کردهاند. در برخی از ایالتها معلمان مسلمان توانستهاند از طریق شکایت در دادگاهها به حقوق خود برسند و در برخی دیگر، قضات دادگاهها نیز به ممنوعیت حجاب معلمان رای دادهاند.
به خصوص معلمان زیادی در برلین به دلیل قانون بیطرفی، بیکار شدهاند. این در حالی است که قانون اساسی آلمان بر آزادی ادیان تأکید دارد و تبعیض دینی برای کار در مؤسسات دولتی را ممنوع کرده است. در این شرایط، دادگاه ایالتی برلین، براندنبورگ در انتظار رأی دادگاه فدرال درباره حجاب معلمان مدرسه است. اگر دادگاه فدرال به نفع معلم مسلمان رأی دهد، دادگاه ایالتی نیز موظف است که از حکم آن پیروی کند.
انتقاد به قانون بیطرفی
به گزارش رایزنی فرهنگی ایران در آلمان، معلمان و سایر کارمندان دولت براساس قانون بیطرفی در برلین نمیتوانند از نمادهای مذهبی استفاده کنند. به همین دلیل معلمان مسلمان برای کار در این ایالت با مشکل روبرو هستند. برای مثال، آوریل سال ۲۰۱۷، معلم محجبه یک مدرسه ابتدایی علیه دولت برلین شکایت کرد. دولت برلین، حضور این معلم محجبه در مدرسه ابتدایی را ممنوع کرده و او را علیرغم میلش به مدرسهای دیگر فرستاده بود. در این شرایط دادگاه نیز شکایت معلم مسلمان را رد کرد. با این حال معلم تسلیم نشد.
او برای دفاع از حق پوشش خود به دادگاه ایالتی برلین، براندنبورگ رفت و برای اینکه بتواند با حجاب در مدرسه تدریس کند، به دادگاه، درخواست تجدید نظر داد. هفته گذشته، دادگاه ایالتی تصمیم گرفت که روند بررسی این پرونده را متوقف کند. چرا که دادگاه کار فدرال نیز پرونده مشابهی در این زمینه دارد و آنها باید منتظر نتیجه این دادگاه باشند. قانون بیطرفی در برلین، معلمان مسلمان بسیاری را از کار محروم کرده است، به همین دلیل مدتی است که گروهی از معلمان محجبه در یک بیانیه مطبوعاتی خواستار اتحاد برای ایجاد کمپین «نه به ممنوعیت تدریس برای معلمان مسلمان محجبه» شدهاند.
حالا آنها منتظر رای دادگاه فدرال هستند. چنانچه حکم این دادگاه به نفع معلم مسلمان باشد، دادگاه ایالتی در موارد مشابه نمیتواند خلاف آن عمل کند. زینب چتین از شبکه مبارزه علیه تبعیض و اسلامهراسی در این باره گفت: معلمان محجبه که امکان تدریس در مدارس را دارند، نباید به دلیل حجاب از کار خود منع شوند. آنها نباید برای احقاق حق خود به دادگاه مراجعه کنند، در قانون اساسی آلمان بر حق آزادی مذهبی افراد تاکید شده است و در نتیجه قانون بیطرفی برلین، با قانون اساسی همخوانی ندارد.
در موردی مشابه، سال گذشته، دادگاه ایالتی به نفع یک معلم مسلمان رای داده بود، قاضی دادگاه تجدید نظر در آن زمان معتقد بود که باید مطابق با تصمیم دادگاه قانون اساسی فدرال در سال ۲۰۱۵ حکم صادر کند. در آن زمان، دولت برلین این حکم را تنها برای یک مورد خاص در نظر گرفت و به تمام پروندهها تعمیم نداد. اما در حال حاضر، رای دادگاه فدرال میتواند، سرنوشت معلمان زیادی در برلین را تغییر دهد. مریم هاشمی وکیل معلمی که به دادگاه فدرال شکایت کرده است، در این باره گفت: امیدوارم دادگاه فدرال به نفع ما رای دهد، در این صورت، دولت برلین نمیتواند این حکم را تغییر دهد.
مخالفت وزیر امور خانواده آلمان با روزهداری دانشآموزان مسلمان
با آغاز ماه مبارک رمضان، روزه گرفتن دانشآموزان مسلمان در جمهوری فدرال آلمان همواره با مشکلاتی روبرو بوده است. مسئولان آموزشی آلمان معتقدند که روزه به سلامتی کودکان صدمه میزند، این در حالی است که بسیاری از خانوادههای مسلمان با این نظریه مخالفند.
امسال نیز فرانسیسکا گیفی وزیر امور خانواده، سالمندان، زنان و جوانان در آلمان پیش از شروع ماه رمضان، مخالفت خود را با روزهگرفتن دانشآموزان مدرسه اعلام کرد. او در این باره گفت:کودکان باید در طول روز، غذا و آب کافی بخورند. در غیر این صورت آنها نمیتوانند رشد کنند و توجه کافی در کلاس درس ندارند. این مسأله در همه روزهای سال تحصیلی و به ویژه در ماه رمضان باید مورد توجه قرار گیرد.
این در حالی است که بسیاری از خانوادههای مسلمان معتقدند روزه برای سلامتی افراد مفید است. با این وجود، وزیر خانواده گفت: متأسفانه هر ساله دانشآموزان مسلمان در ماه رمضان با افت تحصیلی مواجه میشوند. آنها غذا و نوشیدنی کافی نمیخورند و به همین دلیل توان کار ندارند. از این رو، امسال همه کسانی که با دانشآموزان مسلمان در ارتباط هستند (والدین، معلمان، مسئولان مساجد و نمایندگان مسلمان) باید از این امر جلوگیری کنند. روشن است که دانشآموزان مسلمان مجبور نیستند، روزه بگیرند، سلامتی و یادگیری آنها در مدرسه در اولویت قرار دارد.
مسئولان انجمن حمایت از کودکان نیز مسئولان مدارس و باشگاههای ورزشی را مسئول سلامتی کودکان دانستند و اعلام کردند: در صورتی که سلامتی کودکان در خطر باشد، مسئولان آموزشی حق مداخله دارند. در چنین شرایطی طبیعی است که بسیاری از خانوادهها و دانشآموزان مسلمان به دنبال راهحل هستند. از این رو، انجمن حمایت از کودکان پیشنهاد داده است که دانشآموزان تنها آخر هفتهها و زمانی که در مدرسه حضور ندارند، روزه بگیرند.
اکین دلیگوز از نمایندگان حزب سبزها در بوندستاگ و عضو انجمن حمایت از کودکان نیز گفت: هدف ما این است که دانشآموزان مسلمان که میخواهند روزه بگیرند، از سن مناسب، این کار را آغاز کنند تا به بدنشان صدمه کمتری بزنند. مهمتر از هر چیزی سلامت دانشآموزان و رفاه آنها است. در این راستا باید همه افراد مرتبط با دانشآموزان با یکدیگر همکاری کنند. من طرفدار محدود کردن دانشآموزان نیستم و بیشتر به همفکری با خانوادهها فکر میکنم.
در مقابل، نزهت برادری، نماینده حزب سوسیال دمکرات در بوندستاگ مخالفت خود را با روزه گرفتن دانشآموزان اعلام کرد. این نماینده که پزشک کودکان و نوجوانان است، گفت: دانشآموزان در سن رشد هستند و برای رشد جسمی و عقلی نیاز به مواد غذایی دارند. در چنین شرایطی خودداری از نوشیدن آب و خوردن مواد معدنی کافی میتواند به بدن آنها صدمه بزند. من معتقدم؛ پیامبر اسلام نیز میخواهد که همه پیروانش به خصوص جوانان مسلمان در شرایط جسمی و روحی خوبی باشند!