یکی از مشکلات اساسی مردم کرمانشاه، افزایش بیرویه نرخ اجاره بهای مسکن است و مسئولان اکنون به تکاپو برای حل این معضل افتادهاند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، هانا چراغی؛ گرانی، واژهای که این روزها به نقل همه مجالس تبدیل شده ؛ یکی از گرانی مواد غذایی مینالد و دیگری از گرانی قیمت خودرو و عدهای از گرانی اجاره بها و قیمت مسکن ناله سر میدهند. گرانی اجاره بها، اما مهمترین مسئلهای است که به دغدغه عموم مردم تبدیل شده است. به این نحو که اجاره نشین ها، توان پرداخت این میزان اجارهها را ندارند و مالکان هم به فکر کسب درآمد بیشتر از محل اجاره منزلشان هستند تا این هزینه را صرف معیشت خود کنند.
با این اوصاف نه اجاره نشینها مقصرند و نه مالکان چرا که حال اقتصاد کشورمان مساعد نیست و تورم محسوس است. همگی نگران فردایشان هستند.
آنچه مسلم است، هر ساله با نزدیک شدن به ایام پر التهاب بازار مسکن به ویژه اجاره مسکن، قیمتهای سرسام آوری به گوش میرسد. این در حالی است که در مقاطعی مسئولین در اظهار نظرهای خود از وجود خانههای خالی از سکنهای صحبت میکنند که مسلما مالکان آنها در خانههای دیگری اسکان داشته و این ملک را صرفا به عنوان یک کالای سرمایهای خریداری کرده اند.
جالب است که تنها ۲۰ درصد از خانههایی که از ۱۰ سال پیش تاکنون ساخته شده به خانه اولیها تعلق گرفته است و مابقی به عنوان سرمایه اسیر بازار سفته بازی شده اند و همین امر باعث افزایش روزافزون و سرسام آور قیمت مسکن شده است.
سیاست گذاران حوزه مسکن در ۶ سال اخیر متاسفانه به طور ۱۰۰ درصدی حوزه ساخت مسکن را فراموش کرده اند تا جایی که وزیر وقت طرحهایی مانند مسکن مهر که با قیمت تمام شده اندک و عرضه انبوه مسکن، مُسَکنی برای بازار مسکن بود را، طرحی مزخرف میخواند. باید از او این سوال پرسیده میشد که طرح و عملیات اجرایی جایگزین شما برای این دست طرحها چه بوده است؟
آشفتگی بازار مسکن محدود به یک استان خاص نیست و این مسئله حتی در استان کرمانشاه به دغدغه مردم تبدیل شده. حتی به دلیل زلزلهای که در این استان به وقوع پیوسته برخی از زلزله زدگان به مناطق مختلف شهر کرمانشاه آمدهاند و این موجب شد دلالان این بازار از این فرصت سوء استفاده کرده و تا حد زیادی بازار مسکن کرمانشاه را ملتهب کردهاند.
چند روزی میشود که در فضای مجازی شاهد دست به دست شدن پیامی مبنی بر درخواست کرمانشاهیها برای چادرنشینی از فرمانداری کرمانشاه هستیم و برخی از رسانههای معاند از این موضوع سوء استفاده کردهاند و با آوردن این بهانه که این مسئله توسط فرماندار کرمانشاه مطرح شده بر آن صحه میگذارند.
برای جویا شدن از اصل این جریان با فضل الله رنجبر، فرماندار کرمانشاه به گفتگو نشستیم. رنجبر در پاسخ به پرسش ما به جلسهای با حضور مدیرکل تعزیرات حکومتی در خصوص افزایش غیرمتعارف اجاره بهای مسکن در شهر کرمانشاه اشاره کرده و می گوید: در جلسه ساماندهی نرخ اجاره مسکن کرمانشاه که در سرسرای جلسات معاونت عمرانی استانداری و با حضور مدیرکل تعزیرات حکومتی استان کرمانشاه برگزار شد، اعلام کردم که فقط دو نفر از مراجعین به فرمانداری کرمانشاه خواستار دریافت چادر بوده اند. این در حالی است که برخی خبرگزاری ها و همچنین شبکههای ضد انقلاب از این مسئله سوء استفاده کرده اند و آن را به کل جمعیت اجاره نشینهای کرمانشاه تعمیم داده اند؛ که اینکار صحیحی نیست.
رنجبر میگوید: یکی از مشکلات اساسی مردم کرمانشاه، افزایش بی رویه نرخ اجاره بهای مسکن است و در همین راستا از تمامی مالکان و کسانی که دارای تمکن مالی هستند، درخواست میکنیم نسبت به کاهش نرخ اجاره بها به صورت منطقی و معقول اقدام و با مردم و مسئولین همکاری کنند. امیدواریم با این فرهنگ سازی بتوانیم از مشکلات اجاره نشینها کم کنیم.
البته یکی از فعالان دانشجویی دانشگاه آزاد کرمانشاه در این خصوص معتقد است کارشناسان و دلسوزان بارها به ضرورت تصویب و اجرای طرح مالیات بر عایدی سرمایه (CGT) در حوزه املاک و ... تاکید کردند؛ اما متاسفانه کماکان در کشور و بخصوص در استان کرمانشاه این خلا قانونی و عدم تنظیم گری وجود دارد و این امر به فرصتی برای سودجویان و سفته بازان برای برهم زدن توازن بازار مسکن تبدیل شده است.
این فعال دانشجویی دانشگاه آزاد کرمانشاه میافزاید: با توجه به زلزلهای که در کرمانشاه رخ داده، این استان علاوه بر مشکلات موجود، مشکل مهاجرت ساکنان شهرهای زلزله زده به این منطقه را نیز دارا است و همین امر باعث شده که توازن عرضه و تقاضای مسکن در کرمانشاه بیش از پیش دچار مشکل شود.
او اظهار میکند: مشکل حوزه مسکن و اجاره بها هیچگاه مشکلی محلی و استانی نیست که بتوان آن را در استان حل کرد؛ بلکه این مشکل باید با سیاستهای کلان توسط دولت و وزارتخانه مربوطه حل شود.
وی یادآور میشود: متاسفانه طی شش سال اخیر مسئولان اجرایی با غفلت از ظرفیت عظیم بازار ساخت مسکن که باعث رونق حداقل ۱۰۰ صنعت در کشور میشد، فرصت عظیمی را از دست داده و هزینههایی گزاف را به مردم تحمیل کرده اند. همچنین رونق بازار ساخت مسکن علاوه بر رونق صنایع در بلند مدت به شرط اجرای صحیح سیاستهای تنظیم گری از جمله اخذ مالیات بر عایدی سرمایه در حوزه مسکن باعث توازن عرضه و تقاضا در بازار مسکن خواهد شد.
خاطرنشان می شود، ۲۰ خرداد خبری رسانه حامی دولت به نقل از که فضل الله رنجبر، فرماندار کرمانشاه در خبری درج کرد که رنجبر گفته: افزایش غیرمتعارف اجاره بهای مسکن در شهر کرمانشاه باعث شده تا برخی از مردم به فکر چادرنشینی بیفتند!
امیدواریم مسئولان هر چه سریعتر چارهای برای حل این معضل بیندیشند و به داد اجاره نشینها برسند.