برای مرور مهمترین اخبار فناوری طی یک هفته گذشته در حوزه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و تکنولوژیهای روز با ما همراه باشید.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، حوزه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این هفته با اخبار متنوع و فراوانی روبه رو بود که خلاصهای از آنها را میتوانید در ادامه مرور کنید.
اولین پورتال سازمانی هوشمند از سوی یک شرکت دانشبنیان رونمایی شد تعامل و ایجاد ارتباط میان ماشینها، سختافزارها و انسان، یک میانجی بزرگ نیاز دارد. نرمافزارها نقش این میانجی را ایفا میکنند. ارتباط میان بخشهای مختلف یک سازمان نیز از نرمافزارهای مدیریتی بهره میبرد. نرمافزارهای پورتالهای سازمانی در سالهای اخیر، به مثابه موتور تولید محتوا و بازوی عملیاتی مراکز اطلاع رسانی و روابط عمومی سازمانهای بزرگ کارآمدیشان را نمایان کردهاند.
اما در این حوزه، حتی از سوی تولیدکنندگان این گونه نرمافزارها حرکتی نوآورانه و تغییری فناورانه در ساختار و قابلیتها صورت نگرفته بود. از سوی دیگر فناوری هوش مصنوعی بطور روز افزون پتانسیلهای خود را در ایجاد جهشهای فناورانه در صنایع به نمایش گذاشته است.
روند جابجایی بینالمللی نخبگان و دانشجویان در جهان توسط «رصد خانه مهاجرت ایران» نشان میدهد که سهم و جایگاه آمریکا در بازار بین المللی جذب افراد مستعد و همچنین دانشجویان بین المللی رو به کاهش است. در همین راستا گزارش جدید بلومبرگ (July ۲۰۱۹)، میگوید که آمریکا در رقابت جذب افراد مستعد از کشورهای کانادا، استرالیا و ایرلند عقب افتاده است و دیگر مقصد ایده آل برای کار و زندگی افراد مستعد نیست، درواقع آمریکا که همواره بعنوان قطب اصلی جاذب افراد ماهر و مستعد در دنیا شناخته میشد نه تنها دیگر جذابیت سابق را ندارد بلکه در رقابت با دیگر کشورها، این قافیه را واگذار کرده است.
حضور نزدیک به ۳۱ شرکت دانش بنیان در بورس علی ناظمی، معاون سرمایه گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی در خصوص میزان سرمایه گذاری بخش خصوصی برای ایجاد صندوقهای جسورانه اظهار کرد: حداقل سرمایهای که بورس برای سرمایه گذاری اشخاص و یا شرکتها تعیین کرده تا یک صندوق بورسی راهاندازی شود، مبلغ ۱۰ میلیارد تومان است.
ناظمی با بیان اینکه از این ۱۰ میلیارد ۴۰ درصد سهم صندوق نوآوری و شکوفایی است، تصریح کرد: صندوق نوآوری و شکوفایی رقم ۴ میلیارد تومان آورده خواهد داشت و متقاضیان راه اندازی صندوق جسورانه نیز باید به عنوان سرمایه گذار حداقل ۶ میلیارد آورده داشته باشند.
زبان ریاضی اثرگذارترین دارو برای هر فرد را مشخص میکند آیا میدانستید با استفاده به زبان ریاضی میتوان به درمان اثربخش هر فرد دست یافت. محققان دانشگاه تبریز به روشی با عنوان «ارائه مدلهای ریاضی دارویی» دست یافتند که با زبان ریاضی داروی مناسب هر فرد برای درمان را ارائه میدهند. محققان دانشگاه تبریز با استفاده از این روش پژوهشی را روی بیماران تومور مغزی انجام دادند که این طرح با پشتیبانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام شد.
محمد صادق ذاکر حمیدی مجری این طرح پژوهشی بیان کرد: استفاده از این روش برای درمان بیماریها آزمون و خطا در مصرف دارو را کاهش میدهد. در این پژوهش بر روی بیماران دارای تومور مغزی و داروهای مورد استفاده برای آنها کار شد؛ بنابراین با زبان ریاضی به بررسی اثرگذاری داروها بر روی هر فرد به صورت ویژه پرداخته شد.
ژن درمانی علاج قطعی بیماریها دومین سمپوزیوم «سلولهای بنیادی در بیماریهای غضروف و استخوان کاربردها، حال و آینده» با هدف ارتقاء جایگاه این حوزه در حوزه بالین، در مرکز آموزشی و درمانی شفا یحیاییان برگزار شد.
امیر علی حمیدیه دبیر ستاد توسعه علوم و فناوریهای سلولهای بنیادی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این برنامه سخنرانی کرد و گفت: حوزه پزشکی بازساختی در حال حاضر از اهمیت ویژهای در دنیا برخوردار است. این حوزه ترکیبی از مهندسی بافت، ژن درمانی، ریز مولکولها، زیست فناوری، سلول درمانی و ایمنی درمانی سلولی است که هر یک از این حوزهها نیز به خودی خود در درمان بیماریها نقش بسزایی دارند.
مهدی شادنوش رئیس مرکز مدیریت پیوند و امور بیماریهای وزارت بهداشت درباره اهمیت حوزه پیوند مغز استخوان و پیشرفت این حوزه در کشور گفت: استفاده درمانی از سلولهای بنیادی خون ساز (پیوند مغز استخوان) در کشور ما از سال ۱۳۶۹ شروع شده است. در این مدت نیز پیشرفت قابل توجهی توسط فعالیت متخصصان و محققان داخلی رخ داده است.
شادنوش ادامه داد: در حال حاضر پیوند سلولها بنیادی خونساز یکی از روشهای درمانی گسترده برای بیماریهای مختلف است و به غیر از سرطان در درمان بیماریهای متابولیکی همچون «ام پی اس» کاربرد دارد. در نوعی از این بیماری در تیپ یک تنها برای جلوگیری از پیشرفت و زنده ماندن بیمار نیاز به مصرف داروهای گران قیمت است و یکی از این داروهای تزریقی که هر ماه باید تزریق شود هزینهای حدود ۳۰۰ میلیون تومان دارد.
جلسه ۱۰۳ کمیسیون نخبگان و آیندهنگاری علم و نوآوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد. در این جلسه در رابطه با مباحث جلسه گذشته گزارشی درباره نگاهی اجمالی به اکوسیستم استارت آپی کشور از سوی معاونت نوآوری و تجاری-سازی فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ارائه شد. دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی با اعلام اینکه ۱۱۳۶ نخبه ایرانی ساکن خارج به کشور بازگشتهاند، از ارائه ۳۰۰۰ هسته کسب و کار استارتآپی در سال ۹۷ خبر داد.