برای مرور مهمترین اخبار فناوری طی یک هفته گذشته در حوزه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و تکنولوژیهای روز با ما همراه باشید.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، حوزه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این هفته با اخبار متنوع و فراوانی روبه رو بود که خلاصهای از آنها را میتوانید در ادامه مرور کنید.
پیوندی که چشمها را رنگی میکند/ رشد روز افزون ایران در حوزه سلولهای بنیادی چشم به او گفتند که آسمان آبی و ابر سفید است. کوه قهوهای و بالهای پروانه رنگارنگ هستند. اما از وقتی به دنیا آمد تنها سیاهی میبیند. آبی، زرد، قرمز و سبز او جز سیاهی نیست، اما امیدوار است تا روزی سیاهی دیدگانش رنگ ببازد و دنیا را آنچه هست، ببیند.
بیماریهای چشمی و بیماریهای ارثی و مادرزادی با بازسازی سطح چشم از طریق پیوند سلولهای بنیادی یا از طریق پروتزهای قرنیه انجام میشود. با همین رویکرد پژوهشگران و محققان کشورمان نیز در زمینه درمان بیماریهای چشمی رویاهای بسیاری را محقق کردند. هفت سال از زمانی که نخستین پیوند چشم با سلولهای بنیادی میگذرد، پزشکان توانستند دختر ۴ سالهای که با تومور چشمی و درگیری در سه نقطه مغز، مایع مغزی نخاعی و مغز استخوان بود با سلولهای بنیادی درمان کنند.
آیتالله رئیسی، با بیان اینکه امروز نقش اقتصاد دانش بنیان بر کسی پوشیده نیست گفت: نقش شرکتهای دانش بنیان در اقتصاد مقاومتی عنصر پیشران و پیشبرنده اقتصاد محسوب میشود و رفع مشکلات این شرکتها از نظر مالی حقوقی، اقتصادی و زمینه کار و فعالیت یک ضرورت است؛ گامهایی در این رابطه برداشته شده و باز هم ضرورت دارد اقداماتی به سرعت انجام گیرد.
صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی و فناوری یکی از نهادهایی است که محققان سراسر کشور را حمایت میکند تا شاهد رونق فعالیت هایشان باشیم و ضمن استفاده از ظرفیتهای پژوهشی موجود در دانشگاهها برای انجام پژوهشهای اولویت دار و تقاضا محور از این طریق توسعه زیرساخت پژوهش در کشور نیز کمک شود. در این زمینه نیز صندوق یکی از بزرگترین حمایت کنندگان از حوزه پسا دکتری است. پژوهشگر حوزه پسا دکتری، فردی است که دارای مدرک دکتری تخصصی بوده و متقاضی ورود به دورههای معین فعالیت پژوهشی تحت نظارت مسئول طرح پسا دکتری است.
تا کنون نزدیک به ۲ هزار درخواست در این حوزه به صندوق ارسال شده که از این میان ۹۰۰ مورد حمایت شدند. اما نکته مهم در این حوزه علاوه بر توسعه کمی توجه به کیفیت طرحها است.
برگزیدگان سومین دوره جایزه مصطفی مشخص شدند / رقابت یک هزار و ۶۴۹ اثر علمی بین المللی مهدی صفاری نیا دبیر شورای سیاستگذاری جایزه مصطفی در نهمین نشست شورای سیاستگذاری جایزه مصطفی، گفت: از برگزیدگان جایزه مصطفی (ص)، ۲۰ آبان ماه امسال در تالار وحدت، تقدیر خواهد شد.
وی افزود: داوری آثار سومین دوره جایزه مصطفی با ۴ هزار نفر ساعت انجام شد. در این دوره بیش از ۵۰۰ داور و مشاور بین المللی و ۲۰۰ دانشگاه از ۳۵ کشور مشارکت داشتند.
به گفته صفاری نیا، یک هزار و ۶۴۹ اثر به جایزه مصطفی ارسال شد که از این تعداد ۲۰۱ اثر به مرحله داوری رسید و در انتها، ۹ نفر به مرحله نهایی رسیدند.
بیماران کلیوی با دیالیز خداحافظی کنند / درمان با سلولهای بنیادی جایگزین پیوند کلیه در دنیای امروز با پیشرفت علم و فناوری شاهد تغییر و تحولات بسیاری هستیم. رشته پزشکی نیز از این قاعده مستثنی نیست. یکی از موثرترین درمانها برای بیماران کلیوی سلولهای بنیادی هستند. به کار گیری این سلولها باعث میشود دیگر دیالیز یا پیوند کلیه در آیندهای نزدیک تنها انتخاب بیماران نباشد. در ایران آمار مبتلایان به نارسایی کلیه ۱۳۷ نفر به ازای هر یک میلیون نفر بود، ولی این رقم ۱۰ سال بعد به ۴۳۵ نفر به ازای هر یک میلیون نفر رسید. از آنجا که بیماری کلیه یک بیماری خاموش است و اغلب دیر تشخیص داده میشود بسیاری از سیستمهای بهداشتی در کشورهای مختلف جهان، نسبت به این بیماری هوشیار شدهاند.
اکنون ترمیم و درمان بیماریهای کلیوی با استفاده از سلولهای بنیادی غیر کلیوی برای درمان آسیبهای وارده به کلیه مورد استفاده قرار میگیرد.
. هوش مصنوعی به کمک تصویربرداری پزشکی میآید نخستین همایش ملی «هوش مصنوعی در تصویر برداری پزشکی» توسط آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز و همکاری شبکه هوش مصنوعی برگزار میشود. این رویداد گامی برای ارتقای فعالیتها در این حوزه است. برگزاری آکادمی هوش مصنوعی در تصویربرداری پزشکی، کارگاههای آموزشی عملی هوش مصنوعی در نورورادیولوژی، سخنرانی و انتشار پوستر مقالات بخشهایی از این همایش ملی است.
برگزاری آکادمی هوش مصنوعی در تصویربرداری پزشکی که رویدادی بین المللی است که زیر نظر انجمن اروپایی انفورماتیک تصویربرداری پزشکی (EuSoMII) در ایران برگزار میشود و در آن به مهمترین مفاهیم پایه و کاربردی هوش مصنوعی در رادیولوژی و سایر تصویربرداریهای پزشکی پرداخته میشود.
در این مراسم ستاری با اشاره به تدوین سند همکاری سند جامع همکاریهای بیست و پنج ساله ایران و چین تدوین گفت: براساس بند ششم بیانیه سند مشارکت جامع راهبردی، سند جامع همکاریهای بیست و پنج ساله دو کشور تدوین شده است و به زودی نهایی خواهد شد. این سند عرصه همکاریهای فراگیر دو جانبه در حوزههای گوناگون میشود
زبان برنامهنویسی بومی ایرانی نوشته شد به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو به نقل از مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، بر اساس آمار موجود شغلهای مانند مدیر تضمین کیفیت (QA)، مهندس سختافزار، مهندس امنیت، متخصص علم داده و البته برنامه نویسی جزء پر درآمدترین مشاغل فعلی دنیا محسوب میشوند و این روند در دهه پیش رو تشدید خواهد شد. تمام این حرفهها در خدمت فناوری اطلاعات هستند و این مسئله به وضوع سمت و سوی آینده فناوری در جهان را نشان میدهد.
حمیدرضا اعتدال مهر، مدیر عامل منظومه نگاران میگوید: پس از شناسایی عواقب متفاوت و خطرناک استفاده از نسخه غیر رسمی نرم افزارهای توسعه وب تصمیم به توسعه مدل بومی گرفتیم، با توجه به پیچیدگیهای فنی و نبود متخصص در سطح این پروژه توسعه حدود ۱۰ سال بطول انجامید و خوشبختانه موفق شدیم، برای اولین بار در کشور، زبان برنامه نویسی ایرانی را توسعه دهیم.