دانشجویان دانشگاههای خراسان رضوی از مدتها پیش خود را برای شرکت در بزرگترین کنگره عظیم شیعیان یعنی اربعین آماده کردهاند و پیشبینی میشود امسال بیش از ۴هزار نفر در این پیاده روی شرکت کنند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- مریم ذوالفقاری منظری؛ این روزها شور و حال عجیبی کل شهرها را فرا گرفته؛ شور و حالی که یک سر آن به دلهای عاشق شیعیان و سوی دیگر آن به پنجرههای طلایی رنگ ضریح اباعبدالله (ع) متصل است.
دانشجویان دانشگاههای استان خراسان رضوی نیز تمام هم و غم خود را برای شرکت در بزرگترین کنگره شیعیان جهان معطوف کرده اند.
سال گذشته ۳ هزار دانشجو از خراسان رضوی در پیاده روی عظیم اربعین شرکت کردند. با توجه به حذف ویزا آنطور که پیش بینی میشود، این رقم امسال به بیش از ۴ هزار نفر خواهد رسید.
دانشگاههای مختلف استان ستادهایی را زیر نظر بسیج دانشجویی دانشگاه تشکیل داده اند که دانشجویان پسر را در قالب کاروان برای این پیاده روی سازماندهی میکنند.
اما دختران دانشجوی سراسر خراسان رضوی به جهت امنیت بیشتر و حساسیتهای خاص خود تحت یک کاروان واحد و زیر نظر ناحیه بسیج دانشجویی استان سازماندهی و به کربلا اعزام خواهند شد.
شرکت ۱۴۰ دانشجو دختر در یک کاروان
امیر روشندل، دبیر اجرایی ستاد اربعین دانشجویی خراسان رضوی به ما می گوید: تمامی خواهران دانشجو سراسر استان که مایل باشند زیر نظر دانشگاه خود عازم سفر کربلا شوند، با یک کاروان واحد و توسط ناحیه بسیج دانشجویی استان به کربلا خواهند رفت.
روشندل می افزود: این کاروان شامل ۱۴۰ نفر از دانشجویان خواهر استان است که اعزام آنها از مشهد صورت گرفته و مقصد نهایی نیز مشهد خواهد بود. چنانچه دانشجویی در شهرستانهای استان مشغول تحصیل باشد باید خود را به مشهدالرضا برساند.
دبیر اجرایی ستاد اربعین دانشجویی خراسان رضوی ادامه دهد: این کاروان ۱۲ مهر ماه با قطار از مشهد عازم قم میشود و پس از یک شب اقامت در قم و زیارت حرم حضرت معصومه (س) و مسجد مقدس جمکران با اتوبوس قم را به مقصد مرز مهران ترک میکند.
وی می گوید: کاروان دانشجویان خواهر خراسان رضوی همچنین یک شب را در قم اسکان داشته و صبح ۱۴ مهر ماه به سمت سامرا و زیارت امامین عسگرین مشرف میشود. پس از آن عازم کاظمین شده و یک شب نیز در این شهر مقدس ساکن خواهد شد.
روشندل در ادامه می افزود: زیارت کوفه و مسجد سهله مقصد بعدی کاروان دانشجویان خواهر است و پس از آن به نجف رفته و ۲ شب نیز در جوار حرم مطهر امیرالمومنین (ع) اقامت خواهد داشت.
وی مدت زمان پیاده روی این کاروان را سه روز اعلام می کند و معتقد است این کاروان سه شب نیز در کربلا اسکان خواهد یافت.
دبیر اجرایی ستاد اربعین دانشجویی خراسان رضوی می گوید: صبح ۲۲ مهرماه به کربلا را به مقصد اندیمشک ترک خواهیم کرد و یک شب نیز در اندیمشک اسکان خواهیم داشت و روز ۲۳ مهر ماه این کاروان با قطار از اندیمشک به سوی مشهد حرکت خواهد کرد و ان شاالله سفر معنوی دانشجویان خواهر استان ظهر ۲۴ مهر ماه به پایان خواهد رسید.
وی هزینه این سفر را یک میلیون و ۲۵۰ هزار تومان اعلام کرد و می افزاید: هر یک از دانشجویان که متقاضی وام باشند، میتوانند از تسهیلات وام یک میلیون تومانی استفاده کنند.
روشندل با بیان اینکه تمام ۱۴۰ دانشجوی کاروان تمام مسیر را با هم طی میکنند و فقط در سه روز پیاده روی برای سهولت در پیاده روی به گروههای ۲۰ تا ۲۵ نفره تقسیم میشوند، می گوید: ۱۰ خادم برادر همراه این کاروان است که مسئولیت هر گروه را به طور جداگانه بر عهده خواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه اسکان کاروان در شهرها و مسیر پیاده روی هماهنگ شده است، ادامه می دهد: سعی شده تا از ظرفیتهای دانشجویی و موکبهای دانشجویی برای اسکان استفاده شود.
رزقهای روزانه با پاکتهای محرمانه
دبیر اجرایی ستاد اربعین دانشجویی خراسان رضوی با اشاره به اینکه اصل پیاده روی اربعین بزرگترین حرکت فرهنگی شیعیان جهان اسلام است، گفت: با این وجود سعی کردیم فعالیتهای فرهنگی متعددی در این سفر برای دانشجویان داشته باشیم که عمده هدف آنها بحث تمدن سازی و زمینه سازی برای ظهور است.
وی به حضور روحانی و مداح در این کاروان اشاره کرد و می افزود: سعی شده تا در زیارتهای دسته جمعی از حرم حضرت معصومه (س) تا تمامی اماکن مذهبی عراق سخنرانیهایی با موضوع آمادگی برای ظهور و نقش دختران در این تمدن سازی داشته باشیم.
روشندل با اشاره به تهیه رزقهای روزانه با پاکتهای محرمانه برای دانشجویان می گوید: در این رزقها وصیت نامههایی از شهدایی که در بخشی از وصیت نامههای خود به ظهور و زمینه سازی آن اشاره کرده اند، استفاده شده است.
وی رزقهای صلوات، عکس نوشتههایی از سخنرانان مذهبی در رابطه با موضوعات مختلف، یکسان سازی کاروان با چفیه، پخش مداحی و سخنرانیهای بصیرتی در طول سفر را از دیگر اقدامات برنامه ریزی شده فرهنگی برای این کاروان عنوان کرد.
دبیر اجرایی ستاد اربعین دانشجویی خراسان رضوی ادامه می دهد: یکی دیگر از اقدامات ما نصب فرازی از زیارت اربعین به سه زبان فارسی، انگلیسی و عربی به کوله پشتی دانشجویان است.
وی می افزود: هدایایی متبرک از مشهدالرضا تهیه و در اختیار دانشجویان قرار خواهیم داد تا به زائران دیگر به خصوص مردم عراق که میزبان ما هستند، اهدا خواهیم کرد.
تقاضای ۲۹۰ دانشجو دانشگاه فردوسی برای شرکت در کاروان دانشجویی
مهدی طالبی، مسئول ستاد اربعین دانشگاه فردوسی مشهد نیز در این باره به خبرنگار ما می گوید: در ثبت نام اولیه کاروان اربعین دانشگاه فردوسی ۲۹۰ نفر از دانشجویان پسر ثبت نام کردند از این میان ۲۰۰ نفر انتخاب و در این کاروان حضور خواهند یافت.
طالبی ادامه می دهد : انتخاب دانشجویان براساس اولویتهایی همچون اربعین اولی، ورودی جدید، معدل الف بودن و همچنین تا کنون با کاروان اربعین دانشگاه در سفرهای قبل همراه نشده باشند، است.
مسئول ستاد اربعین دانشگاه فردوسی مشهد وسیله تردد داخل کشور را قطار و اتوبوس عنوان کرد و می افزاید: این کاروان ۱۷ مهرماه با قطار مشهد را به مقصد قم ترک کرده و ادامه مسیر را با اتوبوس تا مرز مهران طی خواهد کرد و در برگشت نیز از کرمانشاه با قطار حرکت کرده و صبح ۲۸ مهرماه به مشهد خواهد رسید.
وی معتقد است تمام دانشجویان حاضر در این کاروان میتوانند از تسهیلات وام یک میلیون تومانی استفاده کنند، هزینه سفر برای هر یک از دانشجویان یک میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
طالبی به برنامه ریزی داخل خاک عراق کاروان اربعین دانشگاه فردوسی اشاره می کند و می گوید: تمامی دانشجویان این کاروان مسیرهای داخل خاک عراق به غیر از مسیر پیاده روی نجف تا کربلا را با هم طی میکنند.
وی ادامه داد: برنامه ما در عراق توقف نصف روزه در سامرا، یک شب در کاظمین، یک شبانه روز در نجف، سه روز پیاده روی و دو روز در کربلا است.
مسئول ستاد اربعین دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه ما در این سفر اهدافی را در ابعاد فردی، کشوری و جهانی دنبال میکنیم، می افزاید: خودسازی مهمترین هدف در بعد فردی است. در زمینه جهانی هدف اصلی را زمینه سازی برای ظهور و در بعد کشوری نیز بحث مقابله با جریان لیبرالی مخالف پیام اربعین را دنبال خواهیم کرد.
وی می گوید: این اهداف در قالبهای هیئت عزاداری، رسانه ای، شعارهای مشترک، بستههای فرهنگی خاص (ویژه کاروان و زائران و مجاوران عراقی متناسب با سن آن ها) تدارک دیده شده است.
اختصاص ۲۰ درصد ظرفیت کاروان دانشگاه آزاد به دانشجویان خارجی
سیدمحمدرضا کشاورز، دبیر ستاد اربعین دانشگاههای آزاد خراسان رضوی نیز به خبرنگار دانشجو می افزاید: در مرحله پیش ثبت نام ۳۰۰ نفر از دانشجویان دانشگاههای آزاد استان برای شرکت در کاروان اربعین دانشگاه ثبت نام کردند که ۱۲۰ نفر تنها از دانشگاه آزاد مشهد انتخاب شده اند.
کشاورز مدت زمان سفر این کاروان را ۱۰ روزه اعلام کرد می گوید: ۲۱ مهر ماه حرکت ما از مشهد و با قطار آغاز خواهد شد و پس از رسیدن به کرمانشاه مابقی مسیر تا مرز را با اتوبوسهای وی. آی. پی طی خواهیم کرد. ۳۰ مهر ماه نیز از مرز مهران خارج شده و یک آبان ماه سفر ما به پایان خواهد رسید.
دبیر ستاد اربعین دانشگاههای آزاد خراسان رضوی با اشاره به اینکه دانشگاه آزاد کشور در شهرهای نجف، کربلا و مسیر پیاده روی ۶ موکب دارد، می گوید: هماهنگیها برای اسکان کاروان ما در این موکبها انجام شده است.
وی می افزاید: پس از عبور از مرز دانشجویان گروه بندی شده و فقط قرارهایی با آنها برای اسکان در موکبها و روز آخر سفر خواهیم داشت.
کشاورز هزینه سفر هر دانشجو داخل ایران را ۴۵۰ هزار تومان عنوان کرد و می افزاید: داخل خاک عراق با توجه به اینکه گروهها از چه وسیلهای برای حمل و نقل استفاده کنند هزینه سفرشان متفاوت خواهد شد.
وی از هماهنگیها برای اعطای وام یک میلیون تومانی به دانشجویان عازم اربعین حسینی خبر داد و می گوید: با هماهنگیهای انجام شده با معاونت آموزشی دانشگاه تمام دانشجویانی که با کاروان و یا به صورت شخصی در گردهمایی بزرگ اربعین شرکت کنند مشمول غیبت کلاسها نخواهند شد.
دبیر ستاد اربعین دانشگاههای آزاد خراسان رضوی با بیان اینکه امسال برای نخستین بار در کاروان دانشگاه ظرفیتی برای دانشجویان خارجی نیز قرار داده ایم، می گوید: ۲۰ درصد کاروان امسال به دانشجویان خارجی تعلق گرفته است.
توجه کاروان دانشجویان فرهنگیان به بحث تمدن سازی در اربعین
امیررضا حضرتی، دبیر ستاد اربعین دانشگاههای فرهنگیان خراسان رضوی هم به خبرنگار ما گفت: برای کاروان اربعین دانشگاههای فرهنگیان استان بیش از ۲۲۰ نفر ثبت نام اولیه داشتیم، اما بنا بر ظرفیت این کاروان پذیرای ۱۳۵ نفر از دانشجویان خواهیم بود.
حضرتی با اشاره به اینکه این کاروان ۱۶ مهر سفر خود را از مشهد آغاز کرده و ۲۵ مهر نیز به مشهد خواهد رسید، افزود: این کاروان داخل کشور با اتوبوس تا مرز مهران رفته و از مرز مهران نیز بازخواهد گشت.
دبیر ستاد اربعین دانشگاههای فرهنگیان خراسان رضوی با اشاره به حضور یک روحانی و اساتید دانشگاه در هر اتوبوس، بیان کرد: در مسیر رفت به زیارت قم و جمکران نیز مشرف خواهیم شد.
وی هزینه هر دانشجو در این سفر را ۲۲۰ هزار تومان عنوان کرد و گفت: پس از عبور از مرز هزینهها با خود دانشجویان است. حضرتی ادامه داد: پس از عبور از مرز ایران دانشجویان به گروههای ۱۰ نفره تقسیم شده و تنها در قرارهایی که در موکبها گذاشته میشود بهم خواهند پیوست.
وی با اشاره به اسکان دانشجویان در موکبهای دانشگاههای فرهنگیان در کربلا و نجف، گفت: سعی شده تا اسکان کاروان در فضاهای دانشجویی برنامه ریزی شود.
دبیر ستاد اربعین دانشگاههای فرهنگیان خراسان رضوی به بحث تمدن سازی اجتماع عظیم اربعین اشاره و خاطرنشان کرد: به همین سبب تلاش داریم جامعه معلمان و دانشجومعلمان حضور پررنگی در پیاده روی اربعین داشته و جز ارکان اصلی این پیاده روی باشند.
۵۴ دانشجو دانشگاه علوم پزشکی مشهد به کربلا اعزام میشوند
مهدی محمدی، دبیر ستاد اربعین دانشگاه علوم پزشکی مشهد به اعزام ۵۴ نفر از دانشجویان این دانشگاه اشاره و به خبرنگار ما می گوید: حرکت کاروان ما ۱۷ مهر ماه از مشهد آغاز میشود.
محمدی با اشاره به اینکه مسیر رفت و برگشت کاروان با قطار پیش بینی شده است، می افزاید: بلیت برگشت کاروان دانشگاه علوم پزشکی مشهد ۲۸ مهر ماه از همدان خواهد بود.
وی با بیان اینکه ثبت نام از کاروان اربعین دانشجویی این دانشگاه از ۱۱ شهریور ماه آغاز شد، می گوید: هزینه سفر یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به دانشجویان اعلام شد که پس از پایان سفر در صورت اضافه بودن، مبالغ اضافی به دانشجویان بازگردانده میشود.
دبیر ستاد اربعین دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص برنامه ریزی داخل خاک عراق نیز می افزاید: پس از ورود به خاک عراق یک شبانه روز در کاظمین و سامرا خواهیم بود. دو شب نجف و پس از آن پیاده روی را شروع میکنیم.
وی معتقد است: پیش بینی میکنیم که پیاده روی در مدت دو روز و نیم تمام شده و سپس سه شب در کربلا اقامت خواهیم داشت.
محمدی می گوید: پس از عبور از مرز دانشجویان به گروههای ۷ یا ۸ نفره تقسیم میشوند و افرادی که تجربه بیشتری دارند به عنوان سرگروه هر گروه انتخاب میشوند و در عمودها و موکبهایی که تعیین میشوند، همه کاروان خود را به قرار میرسانند.
وی از ارائه وام یک میلیون تومانی به دانشجویان خبر داد و می افزاید: از دیگر تسهیلاتی که به دانشجویان اعطا شده موجه بودن غیبت هاست که به مدت ۷ روز تحصیلی غیبتها موجه خواهند بود.
تسهیلات ویژه دانشگاه خیام برای دانشجویان شرکت کننده در پیاده روی اربعین
سید محمدمهدی فاطمی، مسئول ستاد اربعین دانشگاه خیام مشهد با اشاره به اینکه امسال پنجمین سال اعزام دانشجویان به صورت کاروان از دانشگاه خیام است، به خبرنگار ما می گوید: کاروان امسال ما ۴۵ نفره خواهد بود که ۱۶ مهر ماه مشهد با ترک خواهیم کرد.
فاطمی هزینه سفر برای هر دانشجو داخل ایران را ۴۵۰ هزار تومان عنوان کرد و می افزاید: حدود یک میلیون تومان هزینه پیش بینی شده ما برای هر دانشجو است.
مسئول ستاد اربعین دانشگاه خیام مشهد از کمک های مالی و معنوی دانشگاه به کاروان اربعین حسینی خبر داد و ادامه داد: در سالهای اخیر دانشگاه به هر دانشجو عازم اربعین حسینی مبلغ وامی از منابع مالی دانشگاه خیام اختصاص میدهد که امسال این وام به مبلغ یک میلیون تومان برای ۶۰ نفر از دانشجویان که عازم کربلا باشند اعطا میشود.
وی با اشاره به اینکه همچنین دانشگاه بخشی از هزینه بین راهی، هزینه روحانی و مداح کاروان و بخشی از هزینههای فرهنگی را تقبل میکند، می گوید: تدارک مراسم بدرقه از کاروان و تبلیغ موجه بودن غیبتها در ایام اربعین برای دانشجویان شرکت کننده در این کنگره عظیم از دیگر کمکهای دانشگاه با کاروان اربعین دانشجویی است.
فاطمی با اشاره به فعالیتهای فرهنگی مختص کاروان می افزاید: اقدامات رسانهای از جمله تهیه صوت، کلیپ، پادکست و تصاویر عکس پروفایل تهیه و در کانال و گروههای دانشگاهی در اختیار دانشجویان قرار داده شده است.
وی با بیان اینکه در حین سفر نیز تلاش داریم فضا خودسازی را برای دانشجویان فراهم کنیم، می گوید: ارتباط با موکب ها، ارتباط با زائران دیگر کشورها و دانشجویان دیگر دانشگاهها از دیگر فعالیتهایی است که سعی داریم در طول سفر فضای آن را برای همسفرانمان آماده کنیم.
مسئول ستاد اربعین دانشگاه خیام مشهد معتقد است به واسطه گروه بندی شدن کاروان پس از مرز، پیش از سفر برنامه ریزیها برای قرار در مکانهای مختلف عراق انجام شده، تا علاوه بر گروههای کاروان، دانشجویانی که با خانواده خود در پیاده روی اربعین شرکت میکنند نیز بتوانند به کاروان دانشگاه ملحق شوند و از برنامههای فرهنگی ما استفاده کنند.