یک کارشناس مسائل بین الملل گفت: حمله ترکیه به سوریه چه با تبانی آمریکا باشد، چه نباشد؛ بهانه ای برای حضور مجدد ایالات متحده در منطقه خواهد بود.
مرتضی غرقی کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو در خصوص حمله ترکیه به مواضع پنتاگون در مرز سوریه و اعلام آمریکا مبنی بر تلافی این حمله گفت: یکی از نکات مورد توجه در مسئله سوریه این است که هر یک از همسایگان سوریه که به آتش جنگ دامن بزنند قطعا سودی برای منطقه به دنبال نخواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه ترکیه نگران مسئله کردهاست گفت: روشن کردن آتش جنگ در منطقه و زیر پا گذاشتن مقررات بین المللی و حضور در خاک سوریه به منظور جنگ با کردها عذری بدتر از گناه است.
غرقی با اشاره به خبر تبانی آمریکا و ترکیه بر سر مسئله کردها خاطرنشان کرد: این مسئله چه با توافق دو طرف باشد چه غیرتوافقی جنگ نمیتواند خاتمه دهنده این موضوع باشد.
این کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه اگر حمله به مواضع آمریکا در سوریه توسط ترکها حتی سهوی باشد هم بهانهای برای حضور مجدد آمریکا در منطقه مهیا خواهد کرد، گفت: از این منظر امنیت منطقه تحت الشعاع قرار خواهد گرفت و قرار دادن همه این معادلات در کنار یکدیگر نشان میدهد امروز منطقه غرب آسیا بیش از هر چیز نیازمند آرامش، صلح و ثبات است.
وی با اشاره به مورد هدف قرار گرفتن نفتکش ایرانی در دریای سرخ گفت: جمهوری اسلامی در خصوص این موضوع تاکنون خویشتنداری اتخاذ کرده اما همه کشورهای منتفع در منطقه از جمله ایران، ترکیه، روسیه و... باید تلاش کنند تا امنیت را به این منطقه دعوت کنند.
غرقی با تاکید بر اینکه شرایط پیش آمده در سوریه میتواند باتلاقی علیه ترکها باشد افزود: این باتلاق میتواند تبدیل به جنگی فرسایشی شده و بودجه و امکانات ترکیه را ببلعد.
این کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به تجربه تاریخی دخالت آمریکا در ویتنام، شوروی سابق در افغانستان و در عصر فعلی دخالت عربستان در یمن و ترکیه در سوریه تصریح کرد: همه این تجارب یادآور آن است که قطعا تجاوز به یک کشور دیگر و انتقال نیرو به آنجا نتیجه و دستاوردی جز شکست نخواهد داشت.
وی با تاکید بر اینکه حضور ترکیه در سوریه بدون مجوز طرف سوری صورت گرفته است یادآور شد: مسلم آن است که آمریکاییها تمایلی به برقراری آرامش در سوریه ندارند و از این حرکت ترکیه با سکوت استقبال کرده اند.
غرقی در پایان خاطرنشان کرد: ترکها باید بدانند مشکل کردها با آنها از طریق مذاکره حل خواهد شد، چون همیشه حتی بعد از جنگ نیز همه طرفها مجبور به حضور پای میز مذاکره بودند.