محققان اتریشی روشی برای چاپ سهبعدی داربستهای سلولی ارائه کردند که با استفاده از آن میتوان رفتار سلولها را کنترل کرد.
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو، رشد و رفتار سلولها با استفاده از قرار دادن سلولها در یک چارچوب سهبعدی حساس قابل کنترل است. این کار با استفاده از روشهای چاپ سهبعدی موسوم به زیستچاپ قابل انجام است.
با این حال هنوز چالشهایی وجود دارد، برای مثال برخی روشها قدرت پایینی داشته یا تنها مدت کوتاهی سلول بدون آسیب میتواند در چارچوب رشد کند. علاوهبر این، مواد مورداستفاده در زیستچاپ سهبعدی موجب محدود شدن این روش شده است.
اخیرا محققان دانشگاه صنعتی وین زیستچاپگری با قدرت تفکیک بالا تولید کردهاند که به لطف استفاده از یک جوهر زیستی ویژه میتوان چاپ سهبعدی داربست با دقت بالا را با استفاده ازآن انجام داد. سرعت چاپ این دستگاه یک متر در ثانیه بوده که نسبت به روشهای قبلی ده برابر سریعتر است.
الکساندر اویسیانیکوف، مدیر گروه تحقیقات چاپ سهبعدی دانشگاه وین میگوید: «رفتار یک سلول بهطور اساسی به ویژگیهای مکانیکی و شیمیایی و همچنین شکل هندسی محیط اطراف آن بستگی دارد. ساختاری که سلول در آن قرار دارد باید بهگونهای باشد که مواد مغذی بتواند در آن نفوذ کند تا هم سلول زنده بماند و هم بتواند تکثیر کند. اما بسیار مهم است که این ساختار در عین استحکام بالا، انعطافپذیر نیز باشد.»
روشهای چاپ با قدرت تفکیک بالا معمولا بسیار کند هستند به طوری که سرعت چاپ در آنها چند میلیمتر در ثانیه است. اما این روش جدید محققان دانشگاه وین سرعت بسیار بالایی داشته و در عین حال موادی در آن استفاده شده که با سلولها سازگار هستند. با این فناوری میتوان سلولها را به مدت طولانیتری زنده نگه داشت.
مهندسی این فناوری بهگونهای است که امکان سخت یا نرم کردن داربست وجود دارد. اویسیانیکوف معتقد است که این روش گامی مهم برای تحقیقات سلولی است. وی میگوید که با این روش میتوان رفتار سلولها را با دقت بالایی کنترل کرد، کاری که پیشاز این امکانپذیر نبود.