پنجمین دوره انتخابات شورایاریهای محلات شهر تهران با استقبال خوب مردم مرداد ماه امسال برگزار شد. تعداد تخلفات اولیهی گزارش شده در این دوره از انتخابات بسیار کم و حجم شکایات بسیار پایینتر از دورههای قبلی بود.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، پنجمین دوره انتخابات شورایاریهای محلات شهر تهران با استقبال خوب مردم در ۳۷۴ محله و به صورت الکترونیکی مرداد ماه امسال برگزار شد. تعداد تخلفات اولیهی گزارش شده در این دوره از انتخابات بسیار کم و حجم شکایات بسیار پایینتر از دورههای قبلی بود.
از نکات قابل توجه این دوره از انتخابات میتوان به حضور چشمگیر جوانان و بانوان به عنوان کاندیدا اشاره کرد. شاید بتوان مهمترین دلیل این شور و شوق حضور در انتخابات را انگیزه محلات برای تغییر و بهبود وضع موجود دانست. با این تفاسیر انتظار میرفت تا شورایاران که در بسیاری از مناطق تهران برای اولین بار به این عرصه گام نهاده بودند بتوانند به پیش برد امور کمک کرده و سرمایه اجتماعی جدیدی را پدید آورند.
اما به مرور زمان، این شوق اولیه پس از چندین ماه انتظار با برخورد نامناسب مسئولین اجرایی امور مناطق ستاد شورایاریها به یاس و نامیدی تبدیل شد. افرادی که در انتخابات رای نیاورده بودند، با توجه به ضعف و عدم شفافیت آیین نامه انتخابات شروع به طرح شکایتهای بی اساس نمودند و با توجه به عدم شفافیت آئین نامهها که خود در تعارض با حقوق شهروندی قرار دارد، موجب سلب آرامش برای منتخبین مردم گردیدند.
ضعف مدیریتی در ستاد شورایاریها منجر شد، علی رغم گذشت چندین ماه از حکم شروع به کار شورایاریها حتی یک جلسه معارفه در بسیاری از مناطق تهران برگزار نشود. از طرف دیگر در آئین نامههای اجرایی جدید، حدود اختیارات شورایاران کاهش یافت و شورایاریها به شورای مشورتی بدون پشتوانهای تبدیل گردیدند. حداقل کاری که یک عضو شورایاری به عنوان نماینده مردم میتواند انجام دهد، نظارت بر حسن اجرای قوانین و آئین نامهها و قراردادهای پیمانکاری شهرداری میباشد.
متاسفانه آئین نامه جدید ستاد شورایاریها که معلوم نیست با چه هدفی تنظیم گردیده، سبب شده است که نمایندگان مردم در محلات اختیار قانون گذاری و نظارت در حیطه محلات را نداشته باشند و این امر به مرور سبب شکاف مسئولین شهری و شورای اسلامی شهر تهران با محلات و لایههای زیرین اجتماعی خواهد شد. پیشنهاد میشود که ستاد شورایاریهای شهر تهران از کاهش اختیارات شورایاران، بعد از انتخابات منصرف شده و آئین نامههای شفافی را برای اداره محلات به دست منتخبین مردم تدوین نمایند.
در دوره جدید آیین نامه نوشته شده برای شورایاریها همه قدرت اجرایی شورا یاران سلب شده و به تنها کار شورایاران مشاوره دادن به سرای محله است. دلیل این تصمیم به سبب آن است که شورایاران عموماً از طیف حزب اللهی است و آنها تمایل ندارند که قدرت اجرایی به این طیف داده شود و تمام این قدرتها به شهرداری داده شده است. به عنوان مثال در دورههای قبل زمینهای شهرداری برای سرای محله بود و شورایاریها توانایی انعقاد قرارداد این زمینها را داشتند. این در حالی است که در دوره جدید حتی قدرت نظارت هم از شورایاریها گرفته شده است.