محققان مرکز تحقیقات فیزیولوژی سمنان با انجام مطالعاتی روی موشهای معتاد ضمن بهرهگیری از ورزشهای هوازی توانستند بسیاری از اختلالات شناختی-رفتاری ناشی از اعتیاد به مرفین را اصلاح کنند.
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو به نقل از مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، شاید تا همین چند وقت پیش بیشتر افراد این تصور را داشتند که ورزش کردن تنها روی فیزیک بدن تاثیر میگذارد. اما مطالعات انجام شده توسط محققان در سالهای اخیر نشان داد مغز یکی از ساختارهایی است که بسیار تحت تاثیر ورزش قرار دارد. جریان خون در مغز و تعداد سلولهای عصبی با ورزش افزایش مییابد.
حال این سوال پیش میآید که آیا ورزش میتواند برای توانبخشی بیماران معتاد موثر باشد.
علی رشیدی پور رییس مرکز تحقیقات فیزیولوژی دانشگاه علوم پزشکی سمنان و مجری طرح پژوهشی که با حمایت ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در حال انجام است گفت: در این طرح با مدلسازی موشها را معتاد کردیم و در دوران ترک آنها را در معرض الگوهای مختلف ورزشی قرار دادیم.
تحقیقات به سمتی حرکت میکند که محققان و مراکز درمانی از درمانهای غیر دارویی برای نارساییهای شناختی استفاده کنند. در این مطالعه از این درمانها استفاده شد و مطالعات رفتاری در رابطه با حافظه و یادگیری، مطالعات مولکولی و فیزیولوژی و مطالعات رفتاری در رابطه با استرس و افسردگی انجام شد.
اما شدت و مدت این ورزش هوازی باید در حد ملایم و متوسط باشد. زیرا ورزش شدید هورمونهای استروئید در خون را افزایش میدهد. افزایش این غلظت اثرات مختل کنندهای دارد.
بر اساس این گزارش، محققان مرکز تحقیقات فیزیولوژی سمنان در این پروژه تحقیقاتی روی مدلهای آزمایشگاهی اعتیاد نشان دادهاند که موشهای معتاد نر و ماده در مرحله ترک اعتیاد، اختلالات رفتاری، شناختی و بیوشیمایی نشان میدهند.
در این طرح پژوهشی، موشها در ترک اعتیاد در معرض فعالیتهای ورزشی هوازی با شدتهای ملایم تا شدید روزانه به مدت ۳۰ دقیقه و به مدت چهار هفته قرار گرفتند و بعد از اتمام فعالیتهای ورزشی، رفتارهای اضطرابی، فعالیتهای شناختی و تغییرات فاکتورهای مهم مغزی و سرم از جمله فاکتور پیشن برنده رشد مغزی و کورتیکوستون سرم اندازه گیری شد.
نتایج مطالعات نشان داد که علی رغم تفاوتهای مختصری که در هر دو جنس دیده شد، ورزش هوازی از شدت ملایم تا متوسط توانستند بسیاری از اختلالات شناختی-رفتاری و بیوشیمایی ناشی از اعتیاد به مرفین در مرحله ترک را اصلاح کنند. بهعلاوه در طراحی الگوهای ورزشی مناسب به منظور بازتوانی رفتاری-شناختی درافراد معتاد به مواد مخدر نتایج نشان میدهد ورزش شدید نه تنها اثرات مثبت نداشت، بلکه بعضی از اختلالات بیوشیمایی را تشدید میکند.