در این روزها که دانشجویان نیمسال تحصیلی کرونا زده را تجربه میکنند، دانستن قوانین انشگاهها برای حذف ترم بدون احتساب در سنوات مجاز میتواند بخشی از مشکلات آنها را مرتفع سازد.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محیا معصومی- چند درصد از دانشجویان هنگام پذیرش گرفتن از دانشگاه قوانین و مقررات روزها و ماههای تحصیل را مطالعه میکنند؟ یا این مقررات را کامل میدانند؟ جواب این سوال تاحدی مشخص است چرا که تمام ما روزهای دانشجویی را گذرانده یا مشغول تحصیل هستیم و اکثرا میدانیم تا زمانی که کارمان گیر نیفتد سراغی از مادهها و تبصرهها نمیگیریم. اما تمام این ماده و تبصره و قوانینی که نخستین روزهای ثبتنام در دانشگاه پیشروی دانشجویان میگذارند یا میخواهند که آنها مطالعه شوند، همه و همه برای تحصیل بیدغدغه و رفع نیازهای احتمالی آنها است.
ناآگاهی نسبی دانشجویان درباره مقررات آموزشی و تحصیلی دانشگاه با این حال، گاه کار را به جایی میرساند که عدم رعایتشان دانشجو را به زحمت و دردسر میاندازد و زمانی مطلع میشود که دیگر دستش به جایی بند نیست.
قانون سنوات چه می گوید؟
سنوات مجاز تحصیل دانشجویان از این دست قوانین است که آگاهی درباره آن میتواند دانشجو را برای برنامهریزیهای آینده کمک کند از نحوه اخذ واحدهای درسی در طول ترمهای تحصیلی گرفته تا برنامهریزی برای آمادگی شرکت در آزمونهای کشوری. البته اطلاع از قوانین سنوات حتی میتواند در موارد ضروری که دانشجو بنا به شرایط در دورهای قادر به پیشبرد تحصیلش نیست، کارگشا باشد.
مطابق آییننامههای ابلاغی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به دانشگاههای سراسر کشور، سنوات تحصیلی یا مدت مجاز تحصیل دانشجویان در دورههای کاردانی اعم از پیوسته و ناپیوسته ۲ سال (معادل ۴ ترم تحصیلی)؛ کارشناسی ۴ سال (معادل ۸ ترم تحصیلی)، کارشناسی ارشد ۲ سال (معادل ۴ ترم تحصیلی) و دکتری بین ۶ تا ۸ نیمسال تحصیلی است و دانشجویان به ویژه آنها که در دانشگاههای دولتی تحصیل میکنند برای افزایش مدت مجاز تحصیلشان گاهی باید از هفت خوان رستم بگذرند.
البته وزارت علوم این اختیار را به هر دانشگاهی داده است که در شرایط خاص برای دورههای کاردانی حداکثر یک نیمسال و برای هر کدام از دورههای کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری حداکثر دو نیمسال تحصیلی را جزو سنوات مجاز دانشجو محسوب کند و در صورتی که دانشجو طی این مدت دانشآموخته نشد از ادامه تحصیل محروم شود.
قانونی که کرونا زده شد تعیین سنوات مجاز، تحصیل دانشجویان را چارچوببندی کرده و با اطلاع از آن دانشجو میداند که حتی اگر مجبور به گرفتن مرخصی هم باشد بیشتر از سنوات مجاز خود اجازه تحصیل در دانشگاه پذیرش شده را ندارد، درحقیقت این یکی از قوانین مهم آموزشی-دانشجویی دانشگاههاست که همگان به آن پایبند هستند، اما در این روزهای کرونایی اخیر که جامعه دانشگاهی به اجبار و برای پیشگیری از شیوع بیشتر این بیماری، شیوه آموزشی نوینی را تجربه میکند، اخبار حذف ترم تحصیلی بدون احتساب در سنوات مجاز در بین دانشجویان میچرخد به گونهای که صدای آنها به گوش مسئولان بالادستی و وزارتخانه رسیده است.
کیفیت نامطلوب برخی کلاسهای مجازی، سختگیریها و فعالیت خارج از برنامه درسی اساتید، ضعیف بودن سرعت اینترنت و تعرفه بالای استفاده از آن برای شرکت در کلاسها، فشردگی برنامهها و ... همه از جمله دلایلی است که دانشجویان ترم تحصیلی جاری را نامطلوب میدانند و تصمیم به حذف آن دارند.
طبق نظر معاوت آموزشی وزارت علوم و دانشگاهها با توجه به برگزاری کلاسهای مجازی و پیشرفت کم و بیش ترم تحصیلی تاکنون، دیگر نیازی به حذف ترم تحصیلی فعلی نیست و آموزشهای مجازی با قوت تا پایان ترم برقرار است. با این وجود برخی از دانشگاهها تصمیم جدیدی در این خصوص گرفتند که دانشجویان امیدوار شدند.
فرصت دانشگاهها به دانشجویان
به عنوان مثال دانشگاه تهران اعلام کرد دانشجویان این فرصت را دارند که اگر بنا بر هر دلیلی قصد حذف ترم تحصیلی جاری را دارند درخواستشان را به دانشگاه دهند و آنها پس از طرح در کمیسیون موارد خاص دانشگاه در این باره تصمیمگیری کنند. این امر، در ظاهر اقدامی مثبت و موثر برای دانشجویان است چرا که رضایت هر دو دسته دانشجویان موافق و مخالف حذف ترم تحصیلی جاری را جلب میکند، اما باطنا و در آینده باید دید تا چه اندازه با خواستههای معقول دانشجویان در این خصوص موافقت خواهد شد.
دانشگاه تهران در این بین تنها نیست و کلیه دانشگاههای علوم پزشکی کشور (مطابق اعلام معاونت آموزشی وزارت بهداشت) چنین فرصتی را به دانشجویان دادند که درخواست خود را برای حذف ترم بدون احتساب در سنوات مطرح و بررسی و پذیرش آن را به دانشگاه بسپارند. شاید در این خصوص معاونت آموزشی وزارت علوم هم میتوانست دستوری این چنین یکپارچه برای تمام دانشگاههای زیرنظر خود صادر کند تا دیگر دانشجویان منتظر اعلام موضع دانشگاهشان نباشند.
البته دانشگاههایی هم مثل جامع علمی کاربردی و فنی وحرفهای درحال تهیه دستورالعملهایی تازه دراین خصوص هستند که قرار است به محض نهایی شدن به دانشجویان اطلاعرسانی کنند.
کرونایی ها داستان شان جداست بهتر است بدانید که طرح موضوع و انتظار برای پذیرش حذف ترم تحصیلی برای دانشجویانی که در این روزهای بحرانی درگیر بیماری کرونا بودهاند سخت و طولانی نیست و دانشگاههایی همچون علامه طباطبایی، خوارزمی و صنعتی امیرکبیر اعلام کردند که اینگونه دانشجویان در صورت ارائه مدارک پزشکیشان میتوانند نیسمال جاری خود را بیدغدغه حذف کنند.
با توجه به آنکه قوانین دانشگاهها و تصمیمگیری آنها برای حذف ترم با احتساب یا بدون احتساب سنوات متفاوت است، اما به نظر میرسد که احتمالا دانشگاههای مختلف در حذف ترم تحصیلی دانشجویان مبتلا به کرونا حتی بدون احتساب در سنوات مجاز تحصیلی تصمیم مشترکی خواهند داشت.
با سلام و خسته نباشید
حذف ترم ، جز این که جزو سنوات سال تحصیلی حساب می شه؛ امتیاز منفیه دیگه ای نداره؟
و این که در دانشگاه دولتی سنوات سال تحصیلی چه قدر هست؟
ارسال نظرات
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
حذف ترم ، جز این که جزو سنوات سال تحصیلی حساب می شه؛ امتیاز منفیه دیگه ای نداره؟
و این که در دانشگاه دولتی سنوات سال تحصیلی چه قدر هست؟