برای مرور مهمترین اخبار فناوری طی یک هفته گذشته در حوزه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و تکنولوژیهای روز با ما همراه باشید.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، حوزه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این هفته با اخبار متنوع و فراوانی روبه رو بود که خلاصهای از آنها را میتوانید در ادامه مرور کنید.
این روزها یک استارتآپ به نام امبادید (Embodied) در حال راهاندازی یک روبات جدید به نام «ماکسی» است که هیچ ارتباطی با پروژههای دیگر ندارد و یک همراه اجتماعی برای کوکان حدود ۶ تا ۹ سال است. به گفته دانشمندان امبادید، ماکسی برای کمک به رشد اجتماعی، احساسی و ارتقای دانش کودکان از طریق آموزش بر پایه بازی و دیگر محتواهای جذاب طراحی شده است.
یک تیم تحقیقاتی از دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا با همگرایی فناورینانو و زیستشناسی شیمیایی به دنبال توسعه نانومواد کنترل شونده با امواج فراصوت هستند که میتوان با اعمال فراصوت، رهایش دقیق دارو را در محل موردنظر انجام داد. به گفته محققان ایالتی پنسیلوانیا در این روش جدید، پروتئین موردنظر درون ساختاری کپسوله و با استفاده از امواج فراصوت که معمولا در سونوگرافی به کار گرفته میشود، هدایت و رهایش پروتئین انجام میشود.
برنامه «فروش کالاهای مصرفی دانش بنیان» از جمله اقلام ممتاز پیش بینی شده در سبد حمایتی معاونت علمی وفناوری برای ایجاد «جهش تولید» کالاهای مصرفی دانش بنیان است. بر اساس این برنامه، کالاهای مصرفی دانش بنیان میتوانند تا سقف ۸۰ درصد قیمت محصول را تسهیلات دریافت کنند. دوره بازپرداخت اصل و سود تسهیلات حداکثر ۱۲ ماهه (در بازههای ۱ ماهه یا ۳ ماهه) خواهد بود. چک، سفته و وثایق ملکی، از جمله مواردی است که میتواند جهت تضمیمن بازپرداخت تسهیلات در نظر گرفته شود.
رضا روستا آزاد، رئیس اسبق دانشگاه صنعتی شریف با انتقاد از مجریان قانون در امر حفاظت از مالکیت فکری گفت: صرف نظر از سازمانهایی که در این حوزه عمل میکنند، تخصص در بدنه این سازمانها ضعیف است و افرادی در این خصوص فعالیت دارند، که زوایای مهم مالکیت را نمیدانند.
به گفته محققان ارتش، یک مولد کارآمد انرژی طراحی شده تا بتواند اقامتگاههای خصوصی را نیرو ببخشد و برق وسایل نقلیه نظامی را برای ماهها تامین کند. محققان به دنبال قابلیتهای چندسوختی هستند. علاوه بر سوختهای فسیلی، آنها در حال توسعه فناوریهای جدیدی هستند تا بطور موثر زیست تودههایی مانند چوب را به برق تبدیل کنند.
علی وحدت رییس صندوق نوآوری گفت: صندوق نوآوری و شکوفایی در ادامه فعالیتها و حمایتهای خود در حوزه مقابله با ویروس کرونا در مرحله دوم قصد دارد با هدف حمایت و کمک به تداوم کسب و کار شرکتهای خلاق کوچک آسیب دیده بر اثر کرونا که دارای نیروی انسانی کمتر از ۵۰ نفر یا فروش کمتر از ۲۰ میلیارد ریال در سال ۹۸ بودهاند، تسهیلات اعطا کند.
پژوهشگران زیستحسگر مبتنی بر ترانزیستور اثرمیدان ساختهاند که قادر به شناسایی ویروس SARS-CoV-۲ از روی مخاط بینی بوده و فرآیند شناسایی در مدت زمان کمتر از یک دقیقه انجام میشود.
در اوایل امسال، لایه اوزون روی قطب شمال به اندازه کافی نازک شد تا به عنوان یک حفره جدی در نظر گرفته شود. اکنون، طبق مشاهدات سرویس نظارت اتمسفر (CAMS)، میتوانیم یک نفس راحت بکشیم، زیرا این لایه بازسازی شده است. این خبر برای اکوسیستمهای زیر لایه اوزون خبر خوبی است. حیات اکوسیستم زمین به غلظت گاز اوزون در استراتوسفر متکی بوده و اوزون برای آنها مانند یک ضدآفتاب بزرگ سیارهای در برابر آسیبهای ناشی از اشعه ماوراء بنفش عمل میکند.
دانشمندان قادرند تا جهان را مشاهده و تعیین کنند که حدود ۸۰ درصد جرم آن به شکل «ماده تاریک» است و ضمن داشتن یک نیروی گرانشی قوی با نور برهمکنشی ندارد؛ بنابراین با تلسکوپ قابل رویت نیست. درک کنونی ما از کیهانشناسی و فیزیک هستهای پیشنهاد میکند که ماده تاریک میتواند از محورها، ذرات فرضی با خواص تقارنی غیر معمول ساخته شده باشد. در مقاله تازه منتشر شده محققان ICFO گزارش دادهاند که چگونه میتوان با استفاده از خصوصیات منحصر به فرد چگال بوز-انشتین این محورها را جستجو کرد.