سخنگوی دولت گفت: همه مدارس (به جز کودکان استثنایی) از ۲۷ اردیبهشت با رعایت دستورالعملهای بهداشتی بازگشایی میشوند اما حضور دانشآموزان الزامی نیست.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، علی ربیعی سخنگوی دولت ظهر امروز (دوشنبه) در نشست خبری با خبرنگاران، گفت: مردم مطمئن باشند دولت با تمام توان برای دو مسأله درآمد مردم و جان مردم تلاش میکند. در شرایط بد اقتصادی دنیا و شرایط اقتصاد تحریمی هم از جان و سلامتی و هم از کار مردم برابر بیماری محافظت کنیم دولت شبانهروزی برای عبور از این شرایط حیاتی پای کار است.
ربیعی تصریح کرد: آخرین بررسیها در ستاد ملی مقابله با کرونا نشان میدهد با فاصله گذاری هوشمند شاهد کاهش مرگ و میر، ولی افزایش بیماریابی در کشور هستیم. دو منحنی با شیب آرام روبه پایین در حال حرکت هستند. کیسهای سرپایی رو به افزایش است، ولی این براساس برنامه وزرات بهداشت است.
افراد شناسایی شده روند افزایشی داشته، اما افراد فوت شده کاهش یافته است
وی ادامه داد: طبق گزارشات در ستاد ملی مبارزه با کرونا، افراد شناسایی شده روند افزایشی داشته، اما افراد فوت شده کاهش یافته است. ما روزانه ۳۰ هزار تست میگیریم که برای تکمیل غربالگری به یک و نیم میلیون تست نیاز داریم تا برنامه غربالگری ما کامل شود.
ربیعی تصریح کرد: در ابتدا پنج سناریو در پیشروی ما قرار داشت. ما باید یک سناریو را انتخاب میکردیم یک سناریو بدون مداخله بود که اساسا ما آن را دنبال نکردیم. برخی از کشورها هم که آن را دنبال کردند، منصرف شدند. یک سناریو مداخله حداقلی بود. سناریو دیگر، مداخله متوسط به سمت خوب بود. سناریو دیگر، مداخله سنگین و سختگیری حداکثری. سناریو آخر هم سناریو قرنطینه بود.
وی با بیان اینکه اگر انتخاب ما، سناریو اول بود براساس گزارشی که در ستاد ملی مقابله با کرونا ارائه شد، با ۱۱ هزار فوتی روبهرو میشدیم، تصریح کرد: در سناریو دوم، تعداد فوتیها ۳۳ هزار نفر بود. سناریو سوم ۱۸ هزار فوتی. در سناریو چهارم، تعداد فوتیها ۱۱ هزار نفر بود و در سناریو پنجم، عدد کمتری. ما بین سناریو چهارم و پنجم را انتخاب کردیم.
ربیعی با بیان اینکه در روزهایی به سمت سختگیریهای حداکثری حرکت کردیم، خاطرنشان کرد: انتخاب سناریو مناسب، آماده بودن نظام بهداشت و درمان، بیمارستانها و به موقع آماده شدن تجهیزات پزشکیمان موجب شد تا تعدادی فوتیها ما حتی از نرمهای جهانی هم رو به پایین باشد. هماکنون هم حول و حوش سناریو چهارم باید حرکت کنیم و در شهرها به سمت سناریوهای پایینتر برویم.
وی افزود: در جاهایی که احساس میکنیم در چند روز متوالی عدد ما، عدد مناسبی است، باید به سمت سناریوهای پایینتر برویم. البته این مسئله به معنای آن نیست که در این سناریوها در آن شهرها ثابت بمانیم. کماکان رصدها ادامه دارد؛ از مردم میخواهیم پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند. رمز موفقیت ما در کنترل بیماری و پیشگیری از به خطر افتادن جامعه از یک طرف و از طرف دیگر، نیفتادن آنها به ورطه فقر و بیکاری، رعایت کامل پروتکلها است.
ربیعی در مورد بازگشایی برخی مراکز همچون باشگاههای ورزشی گفت: وزارت ورزش مامور شد ورزشهای غیرتجمعی را بررسی کند و به ستاد بیاورد. محدودیتهای مکانهای تجمعی کماکان ادامه دارد و ممنوع است. مدارس و آموزشگاههای ما هیچ گاه تعطیل نشدند. ستاد ملی کرونا به گسترش زیرساختهای موجود و تداوم فعالیتهای آموزشی را مورد تاکید قرار داد.
وی بیان داشت: نباید زیرساخت به وجود آمده را کنار بگذاریم بلکه باید آن را تقویت کنیم. به لحاظ اینکه برخی از دانشآموزان به امکانات اینترنتی یا وسایل لازم، دسترسی نداشتند و امکان عقب ماندن آنها از آموزش وجود داشت، باید برای آنها فکری میشد.
خوزستان زیر ۵۰ درصد رعایت فاصلهگذاری اجتماعی دارد
سخنگوی دولت تصریح کرد: در استان خوزستان روند ما در ابتلا و آمار مرگ و میر در اثر کرونا افزایش داشته که در سه روز گذشته هم ادامه داشته است. استان خوزستان زیر ۵۰ درصد رعایت فاصله گذاری اجتماعی دارد که باعث روند افزایشی در این استان شده است.
وی با تاکید بر اینکه آموزش ما تعطیل نشده بلکه بصورت مجازی و تصویری با کمک صدا و سیما انجام شده، گفت: از ۲۷ اردیبهشت مدارس با معلمان باز هستند، اما حضور در مدارس بصورت اختیاری است. برای دانشگاهها به تصمیمی نرسیدیم، به نظر الگوی آموزش و پرورش برای آموزش عالی هم میتواند مورد نظر باشد، اما خوابگاهها باید فکری برایش شود.
برای مراسمهای شبهای قدر با همکاری وزارتخانههای کشور و بهداشت تصمیماتی گرفته میشود
سخنگوی دولت با اشاره به حضور رهبر انقلاب در ستاد ملی مبارزه با کرونا بهصورت ویدئویی اظهار داشت: معنویت جامعه و اتکا به خداوند در افزایش روحیه ملی برای مبارزه با کرونا تاثیر دارد. برای شبهای قدر با همکاری وزارت کشور و بهداشت تصمیماتی گرفته میشود تا در برخی مراکز با حداقل جمعیت این مراسم برگزار شود و در جلسه بعدی ستاد تصمیماتی در این زمینه گرفته میشود.
وی بیان داشت: در ستاد مقرر شد تمام مساجد و اماکن مذهبی و هیاتها از یک طرف و صنوف و رستورانها آرایشگاه و بعد از ماه مبارک رمضان و با رعایت پروتکلهای بهداشتی و به صورت تدریجی بازگشایی میشود؛ البته در برخی مناطق سفید با رعایت دستور العملهای بهداشتی این بازگشاییها انجام شده است.
از سوداگری در موضوع سهام عدالت جلوگیری کردیم
ربیعی در مورد روند سهام عدالت گفت: روزهای ابتدایی، برخی با پول حداقلی رفتند و سهام عدالت را خریدند، اما با اطلاع رسانی و اعلام رقم تخمینی تمهیداتی انجام شد و با ساده کردن شیوه فروش توانستیم با سوداگری مقابله کنیم.
ربیعی اضافه کرد: عدد تقریبی اعلام شد و کمک کرد افراد از ارزش سهام خود مطلع شوند. مردم به سادگی میتوانند مراجعه کنند. افرادی که نیاز به فروش دارند میتوانند با تدابیر اندیشیده شده این کار را انجام دهند. ۳۶ شرکت بورسی درجه یک انتخاب شدند و مشمولین میتوانند براساس ضوابط اعلامی به اینها مراجعه کنند.
سخنگوی دولت تاکید کرد: تنها ۳۰ درصد سهام قابل فروش است و به صورت تدریجی در آینده میتوانند مابقی را بفروشند که به توان بازار بستگی دارد. اطلاع رسانی بیشتر ادامه خواهد داشت.
وی در مورد اظهارات اخیرش در باب تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا گفت: این سخن ناظر به صحبتهای چند سال پیش آقای ظریف بود؛ اگر عزم و اراده برای آن باشد از طریق دفتر حافظ منافع صورت میگیرد و بحث دیگری نیست.
ربیعی درباره اتفاقات مرزی رخ داده شده در مرز افغانستان و ادعای برخورد نیروی مرزبانی ایران با این افراد تصریح کرد: این حادثه و تصاویر آن موجب دلشکستگی ما شد. ما پذیرای سه میلیون از مردم افغانستان در کشورمان هستیم. ما علی رغم وجود بیکاری در کشور هیچ گاه ممنوعیتی برای اتباع مجاز قائل نشدیم، معلوم نیست این حادثه چگونه اتفاق افتاده؟ و مسولین کشور نیز این مسائل را تکذیب کردند، اما آماده تشکیل کمیته مشترک برای حل این مشکل داریم.
احتمال بازگشت محدودیتهای کرونایی در برخی نقاط کشور
وی به خبرنگار خبرگزاری فارس در مورد احتمال بازگشت محدودیتهای کرونایی همچون اتفاقی که در خوزستان افتاده است برای دیگر مناطق کشور، گفت: این سوال خوبی است، باز هم تاکید میکنیم تصمیمات بیان شده ثابت نیست، متاسفانه در استان خوزستان بخاطر آداب و رسوم موجود تعدادی مراسم عزاداری جمعی و عروسی برگزار شده است.
ربیعی ادامه داد: ما بطور طبیعی و برای حفظ جان افراد سختگیریها و سناریوهای دیگر را در آنجا انجام خواهیم داد. اگر آمارها چیز دیگری نشان دهد تصمیمات دیگری خواهیم گرفت این موضوع برای دیگر نقاط کشور ساری و جاری است.
دولت دخالتی در عملکرد مجلس ندارد
وی در پاسخ به این پرسش که اعضای هیئت تحقیق و تفحص از قاچاق کالا و ارز مجلس میگویند دست پنهانی اجازه انتشار گزارش تحقیق و تفحص را در صحن علنی مجلس نمیدهد، چون به مذاق دستگاهها و مسئولان دولتی خوش نیامده است؛ گفت: دولت تمام اختیارات و وظایف مجلس را به رسمیت میشناسند. یکی از اختیارات مجلس تحقیق و تفحص است که یکی از ابزارهای نظارتی مجلس است و براساس قانون و آیین نامه داخلی مجلس طی فرآیندی صورت میگیرد.
وی افزود: مجلس در اعمال اختیارات خود از استقلال برخوردار است و مایل هستم اعلام کنند چه کسی مانع این گزارش شده است و هر زمان مجلس بخواهد قرائت کند من به عنوان نماینده دولت میگویم هیچ مانعی برای این کار نداریم و دولت اصلا در اموری که چه چیزی قرائت شود یا نشود دخالت ندارد و اساسا چنین چیزی صحت ندارد و دولت نقشی در دستورات کار هفتگی مجلس ندارد. ما در مورد وزارت بازرگانی تمایل به تصویب داشتیم و مجلس تصویب نکرد پس آنجا بگوییم مخالفین دولت؟
ربیعی اضافه کرد: اصلا چنین چیزی نداریم و اصلا اینگونه برداشت که نماینده حامی دولت نگذاشت و.. درست نیست. مجلس هویت یکپارچه دارد و گرایشهای سیاسی مختلف در آن هستند و قوه مجریه به هیچ عنوان دخالتی در تعیین دستور کار برای مجلس ندارد. حتی تغییر دستور کار هفتگی مجلس به موجب قانون و آیین نامه مجلس طی فرآیندی است که ۵۰ نماینده باید درخواست کنند.
وی افزود: اینکه بنا بود این هفته در دستور باشد یا نه مربوط به خود مجلس است و اساسا دولت قدرت جلوگیری از قرائت گزارش تحقیق و تفحص مجلس را ندارد. از تعابیری مانند دست پنهان و ... اجتناب کنیم. خوشبختانه در شرایط فعلی گردش اطلاعات به گونهای بوده و آنقدر زیاد شده است که هیچ دست پنهانی پنهان نمیماند.
دولت ناچار است با ساختارهای فعلی نبود وزارت بازرگانی را جبران کند
ربیعی در خصوص رأی منفی نمایندگان مجلس به تشکیل وزارت بازرگانی گفت: بارها اعلام کردیم تشکیل وزارت بازرگانی برای ما مهم است، در شرایط تحریم و وضعیتی که کرونا برای ما به وجود آورده آرایش و ساختار متناسب با شرایط فعلی قطعا اجتناب ناپذیر است. ما باید وضعیت را به سمتی میبردیم که امر بازرگانی یعنی خرید و فروش در جایی متمرکز میشد. دولت برای اینکه بازار را در کنترل قیمت و عرضهی به موقع دربیاورد، نیازمند این وزارتخانه بود.
وی ادامه داد: مدیریت متمرکز بخش بازرگانی در وزارت بازرگانی قطعا ازمشکلات موجود میکاست، اما با تصمیم مجلس دولت ناچار است با ساختارهای فعلی نبود وزارت بازرگانی را جبران کند. به همین دلیل در وزارت صنعت، معدن و تجارت اصلاح ساختار و ارتباط با سایر وزارتخانهها را برای پیشبرد اهداف مان ادامه خواهیم داد تا بتوایم نیازمندیها را برطرف کنیم اگرچه این اقدامات نمیتواند جای وزارت بازرگانی را بگیرد. ما به نظر نمایندگان احترام میگذاریم و اگرچه احساس خلا میکنیم، اما رای نمایندگان برای ما محترم است.