به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مجلس به عنوان مردمی ترین نهاد و قوه در کشور توجهات و توقعات زیادی را سمت خود جلب میکند که با کارآمدی خود میتواند این توجهات و توقعات را اقناع و به رضایتمندی برساند. اما متاسفانه به رغم تلاش برخی نمایندگان آنچه که از سال های قبل در اذهان عمومی درباره مجلس باقی مانده است نهادی مردمی نیست، یک نهاد تشریفاتی که بعضا حتی به ضرر مردم هم مصوبات داشته. بنا بر این تجربه به سراغ دبیران فرهنگی تشکلها رفتیم و از آنها خواستیم تا بایدها و نبایدهای مجلس پیش رو را در حوزه عام و فرهنگی مجمل بازگو کنند.
احسان سلیمان پور، دبیر فرهنگی جامعه اسلامی دانشجویان در این باره گفت: مجلس یک ارگان تصمیم ساز است و وظیفه اصلی آن قانون سازی و تصمیم سازی برای نظام است و اگر ما بخواهیم یک مجلس تمام عیار داشته باشیم باید در وجه قانون سازی و تصمیم سازی آن را تقویت کنیم که در این صورت بسیاری از مشکلات کشور ما حل خواهد شد.
مجلس مشکلات معیشتی مردم را باید حل کند
وی ادامه داد: اولین و مهمترین دغدغه ای که در حال حاضر وجود دارد و از مجلس انتظار می رود که نسبت به آن اقدام کند حل مشکلات معیشتی مردم است که اگر خوب نگاه کنیم متوجه می شویم واقعا زندگی مردم به سختی می گذرد به همین سبب مجلس باید توجه داشته باشد تا در ایجاد و تصویب قانون هایی که انجام می دهد مشکلات معیشتی مردم را در نظر داشته باشد این انتظاری است که عموم مردم از مجلس شورای اسلامی دارند.
سلیمان پور در ادامه با اشاره به اینکه مجلس قبلی دچار وادادگی در برخی مسائل سیاسی مثل تصویب برجام و پیوستن به برخی کنوانسیون های بین المللی بودند، گفت: انتظار داریم تا مجلس پیش رو در مسائل این گونه و وادادگی هایی که مغایر با اهداف انقلاب است مواجهه کنند و اجازه تصویب امثال برجام را ندهد تا انتظاراتی که از مجلس انقلابی داریم اتفاق بیفتد.
مقوله فرهنگ به کم اهمیتترین بخش مجلس تبدیل شده است
دبیر فرهنگی جامعه اسلامی دانشجویان پیرامون انتظارات فرهنگی که از مجلس جدید باید داشت، گفت: اصولا فرهنگ مقوله ای است که در مجلس شورای اسلامی به شدت نسبت به آن غفلت ورزیده شده و عموما مواجهه با این هستیم که در ایجاد کمیسیون ها ابتدا بقیه کمیسیون ها پر می شود و بعد اگر کسی از کمیسیون های دیگر جا مانده بود و یا دیر اقدام کرده بود برای شرکت در کمیسیون های دیگر معمولا به کمیسیون فرهنگی روی می آورد و کمیسیون فرهنگی مورد غفلت واقع شده است. اگر دوره های قبل را هم بررسی کنیم متوجه می شویم که داوطلبان اصلی برای کمیسیون فرهنگی تعداد بسیار کمی را در برمی گیرد. اینها نشان دهنده این است که مقوله فرهنگ در کشور ما مورد غفلت واقع شده است.
محتواهای فرهنگی بدون نظارت در اختیار جامعه قرار نگیرند
وی افزود: یکی از مسائلی که در بحث مقوله فرهنگ اهمیت دارد و به آن کمتر اهمیت داده شده است بحث محتواهای فرهنگی است که در جامعه تولید می شود و بدون نظارتی در اختیار عموم قرار می گیرد برای مثال در بحث فیلمسازی بعضا شاهد مجوز گرفتن و ظهور و بروزی که مغایر با جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی است و در مقابل آن شاهد منتشر نشدن و جلوگیری از پخش محتواهایی هستیم که توسط جبهه انقلاب برای آن زحمت زیادی کشیده شده است. برای توزیع محتواهای فرهنگی در کشور خط کشی درستی توسط مجلس خصوصا در حوزه فیلمسازی صورت نگرفته است.
سلیمان پور اظهار کرد: در بحث حمایت از فعالین فرهنگی نیز مجلس خط کشی مناسبی ندارد برای مثال بسیاری از هنرمندان و فعالین فرهنگی انقلابی در محجوریت به سر می برند و برخی از مسئولان و مجلسی ها در پی حمایت از هنرمندان و فعالین فرهنگی هستند که با زمین تا آسمان با جبهه فرهنگی انقلاب فاصله دارند برای مثال یک نفر می آید در بحث دعوت از آقای وثوقی را در افطاری ریاست جمهوری مطرح می کند این نشان دهنده این است که فعال فرهنگی جایگاهش هنوز برای مجلس ما مشخص نشده و خط کشی مناسبی برای تشخیص و تمیز فعال فرهنگی واقعی از غیرواقعی وجود ندارد به همین دلیل بسیاری از فعالین فرهنگی تراز انقلاب هنوز در محجوریت به سر می برند.
در ادامه به سراغ فاطمه فیروز آبادی دبیر فرهنگی تحکیم وحدت رفته و با او در این باره به گفتگو نشتیم.
وی در ابتدا گفت: اولین مسئله ای که می توان عنوان کرد این است که نمایندگان مجلس به عنوان یک عنصر فرهنگ ساز معرفی می شوند در واقع عملکرد نمایندگان مجلس به خودی خود فرهنگ ساز است و باید ببینیم که نمایندگان مجلس جدید به عنوان نمایندگان مردم چه قدر خودشان قائل به لفظ نماینده مردم بودن هستند و چه مقداری پاسخگو هستند و تلاش می کنند تا مشکلات مردم را اصلاح کنند. ما نمی توانیم توقع داشته باشیم مجلسی که خودش قائل به نظارت مردم نیست بتواند از طرف مردم به وزارتخانه ها و ارکان دیگر دولت نظارت داشته باشد و به نظر من نمایندگان مجلس در درجه اول باید از خود مجلس شروع کنند و این فرهنگ سازی را انجام بدهند تا عملکرد آنها در برابر نماینده های دیگر نیز اصلاح شود.
مجلس باید بر توزیع فرهنگی در کشور نظارت کامل داشته باشد
فیروز آبادی ادامه داد: یکی از مسائلی که در مجلس پیش رو مورد انتظار است نظارت بر نمایندگان و دیگری شفافیت در مجلس است. یکی از مشکلاتی که ما در مجلس های پیشین با آن روبرو بودیم این بود که مسائل فرهنگی آن مورد نظارت واقع نمی شود برای مثال ممکن بود که وزارت فرهنگ و ارشاد مجوز یک فیلم مبتذل را بدهد و بعدا هم مانع پخش آن بشود ولی کسی در مجلس از او نمی پرسید که چرا به این فیلم مجوز دادید که حالا بخواهید آن را متوقف کنید و برای مثال مجلس نمی پرسد که چرا باید تئاترهایی با مضامین غلط اخلاقی و بعضا مبتذل در سطح شهر به راحتی مجوز بگیرند و پخش شوند به نظر من مجلس های پیشین در بحث نظارت بر روی فرهنگ دچار نقصان و ضعف شدیدی بودند که امید است در مجلس پیش رو این مسئله جبران شود.
نمایندگان مجلس باید بر رفتار مسئولین نظارت داشته باشند
دبیر فرهنگی اتحادیه تحکیم وحدت دانشجویان با اشاره به اینکه نظارت بر رفتار مسئولان نیست، گفت: یکی از مسائلی که در مجلس اهمیت دارد نظارت بر رفتار مسئولان است برای مثال مسئولان می آیند به راحتی دروغ می گویند و در مقابل دروغ گفتن هیچ عذرخواهی هم نمی کند و کسی هم با او کاری ندارد که چرا دروغ گفته ای و این قبح شکنی به هیچ وجه مورد توبیخ واقع نمی شود و مجلس های پیشین نسبت به این مسئله بسیار بی تفاوت عمل کرده اند.
فیروزآبادی اظهار کرد: آنچه که تاکنون شاهد آن بوده ایم این است که نسبت به عملکرد رفتاری مسئولان مجلس نظارتی نداشته است و توقع می رود که در مجلس پیش رو این مسئله مورد توجه واقع شود. یکی از مسائلی که دغدغه ما است فقط اسلامی شدن دانشگاه هاست که در مجلس قبل با یکی از اعضای کمیسیون فرهنگی که صحبت می کردیم او اذعان کرد که این سند دغدغه کمیسیون فرهنگی مجلس نیست این امر در حالی است که ما همه شاهد بدتر شدن اوضاع فرهنگی دانشگاه ها هستیم و از جایی که شورای عالی انقلاب فرهنگی وظیفه اجرایی ندارد مجلس می توانست در اجرای آن وزارتخانه ها را درباره اجرای مصوبات شورا و سند اسلامی شدن دانشگاه ها به چالش بکشاند و عملکرد خوبی در این باره داشته باشد؛ اما متاسفانه در مجلس های پیشین به سند دانشگاه های اسلامی توجهی نشد و مسائل مربوط به آن مثل آسیب های اجتماعی در دانشگاه و امثالهم نیز مورد غفلت واقع شد.
وی تصریح کرد: یکی از مسائلی که انتظار می رود تا مجلس آینده به آن اهمیت بدهد بحث صدا و سیماست. سیستم نظارتی بر روی صدا و سیما باید اصلاح شود و نهادهای آگاهی بخش صدا و سیما که بعضا عملکرد آگاهی بخشی آنها درست انجام نمی شود باید مورد بررسی قرار بگیرند و شورای سیاست گذاری برای صدا و سیما ایجاد شود تا گردش اطلاعات در این مجموعه به صورت قاعده مند صورت بگیرد و بتوان از این طریق به صدا و سیما نظارت کرد در حال حاضر شورای نظارت بر صدا و سیما ابزاری برای نظارت ندارند مگر با فشار آوردن بر صدا و سیما بخواهند کار را پیش ببرند.