کارخانه قند فسا از کارخانههایی است که این روزها با مشکلاتی مواجه شده و مسئولان استانی تنها راه حل رفع مشکلات کارخانه را واگذاری آن به سهامداران جدید میدانند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مهدیه حسینی نسب؛ * فعالیت کارخانه قند فسا با بیش از ۶۰ سال سابقه در زمینه تولید، از سال ۹۲ متوقف شد و ۱۵۰ کارگر بیکار شدند و این روند موجب اعتراضاتی هم شد. تعطیلی کارخانه قند فسا و اعتراضات کارگران ادامه داشت تا اینکه در آبان ماه ۹۵ تنها راه حل رفع مشکلات کارخانه، واگذاری آن به بخش خصوصی اعلام شد.
در نهایت کارخانه با سرمایهگذاری ۴۲ میلیارد تومانی به بخش خصوصی واگذار شد. این کارخانه که یک دهه مشکلات را سپری کرده بود، بعد از دستگیری مدیر کارخانه و ورود دادگستری استان به ماجرا، به شرکتهای اقتصادی و خودکفایی آزادگان، صنعتی مینو، قاسم ایران، صنعتی پارس میهن و پارس گستر مینو واگذار شد.
بعد از واگذاری خریداران برای تامین شکرخام مورد نیاز، کار خود را آغاز کردند؛ اما هنوز مدتی از فعالیت مجدد این کارخانه نگذشته بود که به خاطر عدم وجود مواد اولیه چغندر و شکر سرخ، کار (در سال ۹۷) متوقف شد؛ به طوری که بعضی از کارگران کارخانه برای تامین مخارج زندگی خود به شهرهای مجاور مهاجرت کردند.
حجت الاسلام سید کاظم موسوی، رئیس کل دادگستری استان فارس با بیان این که حل مشکل حقوقی و قضایی واحدهای تولیدی استان در راستای تحقق شعار سال از جمله مصوبات سفر ریاست قوه قضائیه به استان فارس بود، درباره وضعیت کارخانه قند فسا میگوید: پس از قطعی شدن واگذاری کارخانه قند فسا به بخش خصوصی واجدصلاحیت، روند قانونی این واگذاری در دادگستری شهرستان فسا و تحت نظارت مقام قضایی انجام شد و به زودی این واحد تولیدی به بخش خصوصی واگذار میشود.
به گفته حجت الاسلام سید کاظم موسوی، طبق مصوبات شورای تأمین شهرستان فسا وظیفه بررسی پیشنهادات خریداران، بررسی صلاحیت خریداران و همچنین انجام امور حقوقی واگذاری و همچنین مسئولیت تصفیه بدهی کارخانه برعهده دادگستری قرار دارد. این مصوبات پس از تأکید ریاست قوه قضائیه در سفر به استان فارس در دستور کارقرار گرفت و طی ۲۰ روز این مصوبات اجرا و هم اکنون کارخانه آماده واگذاری به خریدار بخش خصوصی و از سرگرفتن تولید است.
شنیدهها حاکی از این است که شرکت خریدار، یک گروه صنعتی تحت عنوان مینو شامل ۵ شرکت است که شرکت اصلی ۶۰ درصد سهام و چهار شرکت اقماری آن هر کدام مالک ۱۰ درصد سهام دارا هستند. با ورود هیأت تصفیه تحت نظارت دادگستری، طلبکاران قطعی این واحد شناسایی و با نظارت قضایی طلب این افراد پرداخت خواهد شد.
به گفته رئیس کل دادگستری استان مطالبات کارگری، بیمه تأمین اجتماعی و اینگونه مشکلات نیز تحت نظارت قضایی در حال بررسی است و بزودی مرتفع خواهد شد. در این روند خریداران بلافاصله موظف به راه اندازی مجدد واحد تولیدی هستند که دادگستری شهرستان بر این روند نظارت خواهد کرد.
گرامی دوست، دبیر قرارگاه احمدی روشن بسیج دانشجویی استان فارس نیز در این باره به خبرنگار ما میگوید: کارخانه قند فسا در این دهه چندین بار تولیدات خود را متوقف کرده و بسیج دانشجویی دانشگاه دولتی فسا و قرارگاه احمدی روشن هم نتوانستند ساکت بمانند و پس از اطلاع از مشکلات کارگران برحسب رسالت مطالبه گری خود از مسئولین استان و کشور مطالبات کارگران کارخانه قند فسا دنبال کردند و از مسئولین خواستند در این زمینه اهتمام جدی داشته باشند.
گرامی دوست میافزاید: باتوجه به کم کاری مسئولین امر در شهرستان و استان، پیگیریهای بسیج دانشجویی و قرارگاه احمدی روشن از مراجع عالی قضایی کشور شروع شد و با ارسال نامه به رئیس قوه قضائیه خواستار بررسی مشکلات کارخانه قند شدند. بسیج دانشجویی از طریق دادستان شهرستان نیز پیگیری خود را دنبال کرد و با مصاحبه و پیگیری مشکلات کارگران را به مسئولین انتقال داد.
وی میگوید که پس از تلاشهای فراوان و تاکید رئیس قوه قضائیه برای برطرف کردن مشکلات این کارخانه و ورود دادگستری و نماینده مجلس شهرستان به این موضوع نقش مهمی ایفا کردند و با تصویب شورای تامین شهرستان فسا از بین خریداران متقاضی، کارخانه قند فسا به شرکتهای اقتصادی واگذار شد.
کارخانه قند فسا در ابتدای مرداد ۹۵ قبل از واگذاری به بخش خصوصی تنها ۸ روز خط تولید فعال داشته و در مابقی ایام به بهانههای مختلف از جمله تعمیرات کارخانه تعطیل بوده است. برای برطرف کردن مشکلات مالی، کارخانه به شخصی که تجربهای در زمینه تولید قند نداشته واگذار شد؛ که متاسفانه وضعیت کارخانه نسبت به قبل تغییری نمیکند و مشکلات کارگران بر قوت خود باقی میماند.
به گفته یکی از کارگران پس از مشکلاتی که بر سر پرداخت مطالبات کارگران در سال گذشته رخ داد، بخشی از حقوق آنان پرداخت شد، اما هم اکنون نیز کارگران فصلی حقوق آبان و آذر سال گذشته خود را از صاحبان قبلی این کارخانه طلب دارند و کارگران دائمی نیز از بهمن ماه سال قبل تاکنون حقوق نگرفتهاند.
امروز آنچه بیشتر از واگذاری مهم است این است که کارخانه قند فسا باید به شخصی کارآمد واگذار شود تا دوباره با چالش و مشکلات گذشته روبرو نشود، مالک جدید نیز باید به رونق کارخانه باتوجه به شعار سال جهش تولید اهتمام ویژه داشته باشد و با رشد و توسعه کارخانه کم کاری افراد گذشته را جبران کند.