بخش عمده آب شرب بجنورد که از سد شیرین دره تامین میشود، پس از هر بارندگی به علت ورود گل و لای به سد، از مدار خارج شده و مردم با قطعی آب مواجه میشوند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حسین اکبری؛ یکی از مشکلات مردم بجنورد که سال هاست با آن دست و پنجه نرم میکنند، آب شرب است. آب لوله کشی شهر در سالهای گذشته از کیفیت بسیار پایینی برخوردار بود، البته مسئولان چارههایی برای آن اندیشیدند، اما بعد از اجرای این برنامهها باز هم مشکلات رفع نشد.
مردم همچنان از مشکلات آب غیر شرب رنج میبرند و به همین علت روی به خرید آب تصفیه شده از مغازهها آورده اند و یا خود دستگاه تصفیه آب خریداری کرده و در منزل خود نصب کرده اند. هرچند گاهی کیفیت آب آنقدر خراب است که حتی این دستگاهها نیز جوابگو نیست و مردم به ناچار از آب معدنی استفاده میکنند.
این مسئله برای شهرستان بجنورد و استان خراسان شمالی که از منابع آبی فراوان تری به نسبت سایر استانها بهرهمند بوده اندکی تعجب آور است، اما واقعیت دارد.
استفاده از سد کشاورزی برای رفع مشکل آب شرب! مشکلات آب شرب مرکز خراسان شمالی به حدی بود که در چند سال گذشته مسئولان وقت تصمیم گرفتند از سد شیرین دره واقع در شهرستان مانه و سملقان که بیش از ۶۵ کیلومتر از بجنورد فاصله دارد، آب شرب این شهر را تامین کنند و این پروژه در سال ۹۱ به بهره برداری رسید.
بعد از این تصمیم، اندکی مشکلات رفع شده بود و آب گوارایی در دسترس مردم بود، اما آرام آرام مشکلات جدیدی نمایان شدند. سد شیرین دره به منظور استفاده در حوزه کشاورزی تعبیه شده بود و به کارگیری آب این سد برای مصارف خانگی عملا امکان پذیر نبود.
اینگونه که پس از وقوع بارندگی و ورود آبهای جدید به سد، میزان گل و لای آب این سد به حدی زیاد میشد که امکان ورود آب به تصفیه خانه میسر نبود و به این ترتیب آب سد شیرین دره از مدار آب بجنورد خارج میشد.
این اتفاق در همین مدت اخیر بارها تکرار شده است، تا حدی که در اواخر تیرماه به مدت چند روز آب سد شیرین دره به کلی از مدار خارج شده بود و مردم بجنورد با افت شدید فشار آب رو به رو بودند. البته قطع شدن مدار آب سد شیرین دره در فروردین ماه سال جاری نیز به همین دلیل تکرار شده بود.
بیش از نیمی از آب بجنورد از سد شیرین دره تامین میشود! همه این قطعی ها در حالیست که این شهرستان حدود ۷۰۰ لیتر بر ثانیه آب مصرف میکند که ۴۵۰ لیتر آن از این سد تامین میشود. البته در این بین شرکت آب و فاضلاب استان نیز در صدور بیانیه هیچ دریغی نداشت و تا حد ممکن مردم را در جریان قطعی های آب قرار میداد.
۹۷ درصد پروژه رفع مشکل انجام شده اما برای رفع این مشکل، طرح بهره برداری از آبگیری سطحی در دستور کار شرکت آب و فاضلاب و آب منطقهای خراسان شمالی است؛ پروژهای که به گفته مسئولان تاکنون حدود ۹۷ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
سید عقیل مرتضوی، مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان شمالی در این باره گفته: این طرح از سال قبل آغاز شده و با وجود اینکه اعتبار ملی به آن اختصاص داده نشد، اما ما معطل نمانده و طرح را اجرایی کرده ایم.
وی افزود: بیش از ۴۰ میلیارد ریال اعتبار برای این پروژه هزینه شده است و اکنون منتظر هستیم تا شرکت توزیع نیروی برق استان، کار برق رسانی به محل را انجام دهد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان شمالی اظهار داشت: با برق رسانی و اجرای زیرساختهای برق، در کمتر از یک ماه، میتوانیم طرح آبگیر سطحی را بهره برداری کنیم و برداشت آب از سطح سد آغاز شود.
رضا عطایی، معاون بهره برداری و توسعه آب شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی نیز در این خصوص اظهار کرد: با ورود سیل به سد شیرین دره، آب سد دچار تلاطم میشود و گل آلود شدن و کدورت زیاد سبب میشود تا آب از مدار مصرف مرکز استان خارج شود.
او می گوید: با توجه به فصل گرما و ضرورت بهره مندی شهروندان، تلاش ما بر این بود که سطح ارتفاع مخازن بالا نگه داشته شود تا در موارد بروز مشکل، دست کم به مدت ۲۴ ساعت، آب مورد نیاز شهروندان قابل تامین باشد.
وی می افزاید: در سیل اخیر، با استفاده از تمامی منابع در اختیار و خط آبگیر موقتی سد، ۲۵۰ لیتر از ۴۵۰ لیتر آبی که از سد میگرفتیم، تامین کردیم، اما همچنان ۲۰۰ لیتر کسری آب داشتیم، ضمن اینکه در روز جمعه با افزایش میزان مصرف، با افت فشار آب یا قطعی آب در بعضی نقاط مواجه شدیم.
ورود ناگهانی استاندار! با این حال پس از روزهای فراوانی که مردم از قطعی آب رنج میبردند و درست زمانی که مسئولان مربوطه خبر از رشد نزدیک به ۱۰۰ درصدی پروژه حل مشکل میدهند؛ استاندار خراسان شمالی روز شنبه هفته جاری یک جلسه فوری تشکیل داد.
به گفته روابط عمومی استانداری خراسان شمالی، استاندار در این جلسه «دستور ویژه»ای برای حل مشکل آب شرب بجنورد صادر کرد.
محمد علی شجاعی در این جلسه دستور داد: طی نشستی مشترک در ۲۴ ساعت آینده، مشکل تامین برق مورد نیاز شرکت آب منطقهای برای برداشت آب شرب از سطح سد شیرین دره رفع و تا ۲۰ روز آینده مشکل قطعی آب به طور کامل برطرف شود.
هرچند سئوالات متعددی پیرامون برگزاری این جلسه فوری مانند علت ورود با تاخیر استاندار به موضوع و یا چرایی عدم ورود معاونان مربوطه وی به این مسئله مطرح است؛ اما باید دید طی ۲۰ روز آینده مشکل آب شرب مردم بجنورد حل میشود؟
این مشکل سالیان سال هست که روستای هلوسرای سفلی از توابع شهرستان املش و روستاهای اطراف درگیرش هستند
اونجا که هر هفته بارون میاد در هر هفته سه چهار روز آب قطع میشه
آنچه به جایی نرسد فریاد است