سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس ارتش جمهوری اسلامی ۵ عنوان کتاب جدید منتشر شده توسط این سازمان را در محل غرفه نیروی دریایی ارتش در موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس رونمایی کرد.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، زندگانی و خاطرات استوار سعید گلی در «استوار» نوشته فهیمه کرمی و رضا جهانفر، سرگذشت ارتشی گرانقدر سعید گلی از زمان استخدام در ارتش، اقدامات وی پیش از انقلاب در مبارزه با رژیم شاهنشاهی و خاطرات او در طول هشت سال دفاع مقدس را روایت میکند.
فهیمه کرمی درباره شیوه نگارش کتاب گفت: این کتاب بر اساس دست نوشتههای مرحوم گلی از پیشکسوتان دفاع مقدس ژاندارمری به رشته تحریر درآمده است. با توجه به روش تحقیق تاریخ شفاهی از تطبیق اسناد و گویاسازی و مصاحبه با خانواده مرحوم گلی برای افزایش دقت و صحت مطالب کتاب بهره گرفته شده است.
در این کتاب تجربیات و درس آموختههای مرحوم گلی در مراحل خدمت در ژاندارمری و همچنین یگانهای ارتش در دفاع مقدس ثبت شده است.
سعید گلی فرزند کربلایی حسن هفتم آذرماه ۱۳۱۵ در روستای ورجوی از توابع شهرستان مراغه به دنیا آمد. بعد از خدمت مقدس سربازی به مراغه برگشت.
در بخشی از این کتاب میخوانیم:
... دیدم چند نفر در حال خواندن اطلاعیهای بر روی دیوار بودند. جلو رفتم. پرسیدم: چه اتفاقی افتاده؟ یکی از داخل جمعیت گفت: ژاندارمری، ژاندارم استخدام میکند؛ و بعد اضافه کرد باسواد و بیسواد را هم قبول میکند. باز هم از آن مرد پرسیدم: کجا استخدام میکنند؟ در پاسخ گفت: هنگ چهارده....
در آن زمان گروهبان دوم بنازاده که اهل اهر بود مسئولیت پاسگاه خداآفرین را برعهده داشت... اگرچه زندگی در خداآفرین سخت بود، ولی در کنار آن همه سختی، لحظات خوشی هم داشتیم که هنوز هم وقتی به آنها فکر میکنم لبخند بر لبانم مینشیند.
زندگینامه و سرگذشت هفت تن از شهدای شاخص ارتش در «از خاک تا خون»
کتاب «از خاک تا خون» نوشته محمدرضا فولادی، اثری مستند و روایی از زندگینامه و سرگذشت شهیدان شهرام فر، وطن پور، همتی، صیاد شیرازی، صفوی سهی، بابایی و نیک روش در طول هشت سال دفاع مقدس است. این کتاب در قطع رقعی و ۱۲۸ صفحه منتشر شده است.
در این کتاب، نخست به زندگی شهید گرانقدر سرتیپ حسین شهرام فر پرداخته میشود. ویژگیهای اخلاقی و التزام وی به مام وطن و اسلام و در نهایت چگونگی شهادت این رزمنده بزرگوار در ادامه آمده است. پس از آن، به معرفی شهید سرتیپ منصور وطن پور از رزمندگان گرانقدر پرداخته میشود که با تشکیل کلاس درس رایگان، اوج اخلاق مداری خود را در جبهههای نبرد به همرزمان خود نشان میداد. هنگامی که شهید گرانقدر خبر حمله عراق به کشور را شنید، با وجود حضور در تعطیلات تابستانی در انزلی، فورا و حسب دستور حضرت امام خمینی (ره) به تهران مراجعت کرد.
پس از آن شهید امیر دریادار محمد ابراهیم همتی معرفی میشود که دارای دستاوردهای بزرگی به خصوص در عملیات مروارید بود. از این نتایج و دستاوردها میتوان به ایجاد ناکارآمدی در نیروی دریایی عراق و در ضعف قرار گرفتن نیروی هوایی دشمن اشاره کرد که با غرق کردن ۱۳ فروند جنگنده ارتش عراق انجام شد.
در ادامه به زندگی شهید سپهبد علی صیاد شیرازی و حضور این ارتشی گرانقدر در میدانهای مبارزه و اقدامات مهم ایشان در جنگ تحمیلی اشاره میشود. انتصاب این فرمانده گرانقدر به سمت فرماندهی نیروی زمینی و سپس نحوه شهادت ایشان از دیگر موضوعات مطرح شده این کتاب است.
در ادامه، شهید سرتیپ علی صفوی سهی در میدانهای نبرد معرفی میشود. رشادتهای این دلیرمرد در عملیات ثامن الائمه و همچنین تنگه جزابه و البته عملیات بیتالمقدس از نظر گذرانده میشود. همچنین چگونگی دفاع وی در برابر پاتکها و عمیلات ایذایی و در نهایت چگونگی شهادت ایشان از نظر گذرانده میشود.
یکی دیگر از این شهدا، شهید سرلشکر عباس بابایی ارتشی تحصیل کرده و دلیر ایران است که همگام با انقلاب در بدنه جدید ارتش، یک ارتشی مکتبی را به نمایش گذاشت. در ادامه به شهادت این شهید و کلام مقام معظم رهبری در باب ایشان اشاره میشود. در انتها در رابطه با شهید سرتیپ اکبر نیک روش که از ارتشیهای به واقع قهار در جنگ بود سخن به میان آمده و به بیان خاطراتی از هم رزمان این شهید گرانقدر اشاره میشود.
خاطرات استوار محمدرضا دهکردی در «آن پنج نفر»
کتاب «آن پنج نفر» نوشته فاطمه دهکردی سرگذشت ارتشی گرانقدر محمدرضا دهکردی و خاطرات وی از دوران دفاع مقدس است. این کتاب در قطع رقعی و در ۲۸۰ صفحه منتشر شده است.
این کتاب مبتنی بر سرگذشت واقعی استوار محمدرضا دهکردی در مناطق کوهستانی کردستان در جبهه به قلم تحریر در آمده است.
در بخشی از این کتاب میخوانیم:
در بحبوحه انقلاب، جواد، رزمنده عزیزمان ناچار شد به جبههای جنگ برود. حضور در جبههها با جلسه مهم فرمانده با وی آغاز میشود. نگرانی جواد از صحبتهای گنگ و البته همراه با استرسی که کشور را دستخوش دگرگونی میکرد، مدام روح جواد را میآزرد....
بخش بعدی کتاب تحت عنوان جبهه دانشگاه عشق نامیده شده است. روزی که جواد در کنار رودخانه در حال ماهیگیری بود چرا که شب قبل به همراه دو همرزم دیگرش محمد و سیاوش برای ماموریت شناسایی رفته بودند.
روایت نویسنده از جبهه و عشق در این فصل خالی از لطف نیست و اوج اخلاص و وطن دوستی این رزمندگان را نشان میدهد. از پس درد و دلها و خاطرات این رزمندگان در سیاهی شب، رشادتهای مردانی در فصل بعدی کتاب مورد توجه قرار میگیرد.
قصه این رشادتها، مداوای مجروحان و بهبودی تنی چند از آنها آغاز میشود. خاطرات و رازهای دلداگی در این ایام واقعا شنیدنی است. در فصل بعدی به اوج درگیریها در نزدیکی مقر پرداخته میشود. روستایی در نزدیکی مقر که اکثر افراد آن به شهرهای دیگر ایران پناهنده شده بودند.
یکی از معدود خانوادههای باقیمانده خانواده سید احمد یک جوان بسیجی بود که به همراه همسر و فرزند دو ساله اش در روستا زندگی میکرد. داستان عاشقی این زوج در کشاکش ایام جنگ، لحظات زیبا و پراحساسی را نشان میدهد. اما در ادامه داستان، یکی از پنج رزمنده داستان به شهادت میرسد. در این فصل به داستان شهادت وی پرداخته میشود. سپس به ایام مرخصی و روز تولد جواد پرداخته میشود. از ایام دلتنگی برای خانه و خانواده.
در فصل بعدی به مراجعت به جبهه و ایام اسارت اشاره میشود. خاطرتی از لحظه اسارت و آنچه که بر این رزمندگان رخ داده است. پس از آن در این ایام به خانه نازنین دیگر شخصیت داستان اشاره میشود و ایامی که بر او و خانواده گذشته است. در فصول بعدی به قصه بازگشت و وصال پرداخته میشود.
سرگذشت ناوچه پیکان و عملیات غرورآفرین مروارید در «پیکان در عرش»
کتاب «پیکان در عرش» نوشته سید جلال موسوی اثری مستند و روایی از سرگذشت ناوچه پیکان و اقدامات و عملیاتهای مهم آن به خصوص عملیات مروارید در تاریخ ۹ آذر ۵۹ است که در قطع رقعی و ۱۶۶ صفحه منتشر شده است.
روز نهم آذرماه سال ۵۹، یوماللهای بزرگ در تاریخ پرافتخار هشت سال دفاع مقدس است. در این روز قهرمانان ناوچه سرافراز پیکان در نبردی نابرابر، چنان ضربهای به نیروی دریایی عراق زدند که تا پایان جنگ یارای برخاستن را نیافت. این کتاب به عملیات مروارید و ناوچه پیکان بهطور تخصصی پرداخته است.
در بخش ابتدایی به تشکیل گروه رزمی ۴۲۱ در بوشهر، تمهیدات انجام گرفته، مشکلات و تدابیر اتخاذ شده در این رابطه اشاره میگردد. سپس به تعداد نفرات و اهداف عملیات مروارید اشاره و تلفات نیروهای بعثی در این عملیات اشاره میشود و در ادامه به تعدادی از قهرمانان شهید ناوچه پیکان پرداخته میشود. پس از عملیات مروارید و زمان بازگشت، ناوچه پیکان هدف دو موشک قرار گرفت و از کارکنانش فقط هفت نفر زخمی نجات یافتند که تعدادی از آنان نیز بعداً به شهادت رسیدند.
این کتاب حاوی خاطرات تعدادی از کارکنان نجات یافته این ناوچه است که از دریایی از آتش و خون توانستند با کمک بالگردهای ایرانی خود را نجات دهند تا سندی باشند بر این عملیات افتخارآفرین.
زندگینامه شهید ناخدا محمد ابراهیم همتی در «ستارگان آسمان- شهید ناخدا محمد ابراهیم همتی»
کتاب «ستارگان آسمان- شهید ناخدا محمد ابراهیم همتی» نوشته اسماعیل قمریان که به زندگینامه و سرگذشت شهید ناخدا همتی میپردازد.
این کتاب در قطع جیبی و در ۱۱۱ صفحه منتشر شده است.
پهنه نیلگون خلیج همیشه فارس تا ابد مرهون همت و اراده غیورمردان دریادلی است که با جانفشانی و ایثار خون خود امنیت و ثبات را برایش به ارمغان آورده و ارتباط اقتصادی ایران را با سایر نقاط جهان برقرار میسازند و کارکنان خدوم نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران برابر مسئولیتهای ذاتی خود نقشی پرفروغ و کمنظیر را در این مسیر خطیر و دشوار بر دوش گرفتهاند. این کتاب شرححال یکی از این دریادلان بیادعا و مظلوم است که تا پای جان بر سر عهد خویش با پروردگار وفادار ماند و جان خویش را در راه دفاع از اعتقادات دینی و حراست از مرزهای آبی کشور تقدیم کرد.
امیر دریادار محمدابراهیم همتی در چهاردهم اسفندماه ۱۳۲۹ در سمنان متولد و از ۶ سالگی به همراه خانواده به تهران مهاجرت و تحصیلات خود را در این شهر آغاز کرد.
در سال ۱۳۴۸ به دریادلان نیروی دریایی ارتش پیوست و تا زمان پیروزی انقلاب اسلامی ایران در مأموریتهای مختلف داخلی و خارجی شرکت کرد و پس از بازگشت به ایران در پایگاه دوم دریایی بوشهر به خدمت خود ادامه داد. امیر همتی در هفتم آذرماه ۵۹ با فرماندهی ناوچه قهرمان پیکان نقشی بینظیر در عملیات ظفرمند مروارید ایفا کرد و ناوچه یادشده در این روز موفق شد تا پنج فروند از ناوچههای اوزای عراقی را بهتنهایی غرق و صادرات نفت عراق از طریق خلیجفارس و دریای عمان را متوقف کندد.
طی این عملیات موفق بیش از هفتادوپنج درصد از توانایی دریایی عراق نابود و تا پایان جنگ تحرکات دریایی این کشور فلج گردید.
این شهید بزرگوار ازنظر رفتاری دارای ویژگیهای مهمی بود که از آن جمله میتوان به قدرت بالای فرماندهی، دقت در یادگیری، عملگرایی، توجه به اهمیت تعلیم و تربیت، احترام و محبت به دیگران، رعایت دقیق انضباط، وظیفهشناسی و مسئولیتپذیری اشاره نمود.
ادامه کتاب به روایت خاطرات خانواده و دوستان و همرزمان و بازماندگان ناوچه پیکان از شهید امیر دریادار همتی اختصاص یافته است.
این افراد در خاطرات خود به تبیین ویژگیهای اخلاقی شهید همتی، تشریح عملیات مروارید از زوایای مختلف و نقش شهید همتی در این عملیات و هدایت آن میپردازند.
شهید همتی یکی از نوابغ نظامی ایران است که در عمر کوتاه خود منشأ پیروزیهای بزرگی در جهت صیانت و پاسداری از مرزهای دریایی وطن عزیزمان گردید. نامش جاودان و راهش پر رهرو باد.