شرکت ایرانپوپلین میبایست تا پایان مهرماه از سوی شرکت سرمایهگذاری توسعه ملی در قالب مزایده به فردی دارای اهلیت واگذار شود، اما هنوز اتفاقی رخ نداده است.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، صنعت نساجی یکی از مهمترین بخشهای اشتغال زا در کشور است. این صنعت بعد از نیازهای اساسی اقتصادی مانند موادغذایی، نقش بالایی در مورد افزایش صادرات غیر نفتی ایفاء میکند. توسعه صنایع نساجی علاوه بر ایجاد ارزش افزوده بالا، موجب توسعه اقتصاد و ارتقای بهره وری سایر بخشهای تولیدی در کشور میشود و با تکیه بر آن میتوان به توسعه صنعتی و اقتصادی لازم دست یافت.
اما با وجود مزیتهای بیشماری که در رشد و تحول اقتصادی این صنعت وجود دارد؛ بسیاری از واحدهای نساجی در حال حاضر با حداقل ظرفیت خود مشغول به فعالیت هستند. مشکلات و موانعی که پیش روی آنها قرار گرفته است باعث شده تولیدکنندگان این صنعت در توسعه فعالیت خود دچار تردید شوند. حتی سرمایه گذاران واقعی نیز تمایل چندانی به ورود در این حوزه نداشته باشند.
یکی از شرکتهایی که با قدمتی طولانی در عرصه نساجی فعالیت میکند، شرکت ایران پوپلین است. این شرکت یکی از بزرگترین شرکتهای صنایع نساجی در استان گیلان است که سالهای طولانی با تولیدات با کیفیت، آوازه خود را به گوش همه رسانده بود.
کارخانه ایران پوپلین در سال ۱۳۵۳ تأسیس و قسمتهای مختلفی ازجمله ریسندگی، بافندگی، رنگرزی و چاپ در آن راهاندازی شد. این واحد تولیدی متعلق به شرکت سرمایهگذاری توسعه ملی از زیرمجموعههای هلدینگی بانک ملی است که مساحت آن ۲۵۰ هزار مترمربع و دارای ۱۱۶ هزار مترمربع زیربنا است. در سال ۱۳۶۹ سهام آن در بورس اوراق بهادار تهران عرضه و در سال ۱۳۸۷ به دلیل آنچه از زیانده بودن شرکت عنوان شد، از بورس خارج شد.
یک هزار و ۲۰۰ کارگر این کارخانه در سال ۱۳۷۹ حدود ۴۰ میلیون مترمربع پارچه تولید میکردند ولی اکنون به ۲۷۶ نفر کاهش و تولیدات آن نیز به کمتر از ۴۰ درصد زمان گذشته رسیده است.
گفته میشود عدم مدیریت صحیح و نبود برخی قطعات باعث شده بخشی از این کارخانه به خرابه و انبار قطعات بازشده تبدیل شود؛ دستگاههایی که تعدادی از آنها به بهانه نوسازی در سال ۹۶ با همراهی برخی ارگانها بخ بیرون کارخانه هدایت شد. حالا از سرجمع ۴۸ دستگاه بازشده بخش بافندگی، ۲۴ دستگاه فروخته و الباقی با ممانعت کارگران، در کارخانه انبار شد.
در راستای اعمال قانون اصل ۴۴ و مصوبه کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید این شرکت باید تا پایان مهرماه از سوی شرکت سرمایهگذاری توسعه ملی در قالب مزایده به فرد دارای اهلیت، واگذار و بدهی برق و گاز آن نیز تا پایان شهریور پرداخت میشد؛ اتفاقی که هنوز رخ نداده است.
بهبود وضعیت صنعت استان در دستور کار نمایندگان گیلان
آقازاده، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس میگوید: صنعت استان باوجود زیرساختهای قابلقبول و با قابلیت اشتغالزایی مناسب، دارای ضعف مدیریتی است.
نماینده مردم شهرستان رشت در مجلس شورای اسلامی با اشاره به سرنوشت پرفرازونشیب کارخانه صنعتی ایران پوپلین میافزاید: بهطورجدی در حال پیگیری هستیم تا سرنوشت کارخانه ایران پوپلین شبیه به کارخانههای دیگر نشود و با سامان دادن به اوضاع آن، مانع خاموش شدن چرخ کارخانه شده و امید را در دل کارگران زحمتکش این کارخانه زنده نگه داریم.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با اشاره به نگرانی کارگران کارخانه ایران پوپلین با توجه به تجارب گذشته و واگذاری کارخانهها به بخش خصوصی میگوید: از ستاد رفع موانع تولید استان انتظار میرود تا بر اساس وظیفه ذاتی خود با پیگیری مشکلات، رفع موانع کارخانههای تولیدی استان را در دستور کار قرار دهند.
ایران پوپلین قابلیت نجات یافتن را دارد
عارف دولت پور، نماینده کارگران ایران پوپلین رشت هم در مورد وضعیت این کارخانه معتقد است که نداشتن سرمایه در گردش بعنوان یکی از مهمترین مشکلات این شرکت است. ۱۰ سال بود که میخواستند این شرکت را واگذار کنند و بعد از کش و قوسهای فراوان ، مدیرعاملی از بین کارگران انتخاب شد که از سال ۸۹ تا ۹۳ مدیر بود. در این مدت وضعیت شرکت خیلی بهتر شده بود، اما سهامداران اصلی پس از چهارسال مانع ادامه کار وی شدند و ترجیح دادند فردی را از بین خودشان به عنوان مدیر عامل معرفی کنند.
نماینده کارگران ایران پوپلین رشت میافزاید: ایران پوپلین با همین دستگاههایی که اصرار دارند مستهلک هستند، قابلیت نجات پیدا کردن و کارایی دارد و تنها به یک مدیر دلسوز برای بازیابی شرکت نیاز است.
شنیده حاکی از این است که در سال ۸۰ در دو واحد بخش رنگرزی و ریسندگی، ماشین آلات جدیدی وارد و پک خط تولید بروز رسانی شد و این عامل باعث سودهی بیشتر کارخانه شد؛ بطوریکه تا ۵سال قبل حقوق کارگران سر وقت پرداخت میشد، اما اخیرا کارخانه به بهانه استهلاک دستگاهها و عدم سرمایه گذاری در زمینه تولید، افت داشته است.
کارخانه ایران پوپلین بالغ بر ۲۴هکتار زمین با جانمایی مناسب برای کارهای تجاری و ساخت و ساز است و این موضوع را میتوان از دیگر انگیزهها برای فروش این شرکت دانست.
بهبود وضعیت ایران پوپلین با مدیرعاملی فردی از بین کارگران
به گفته دولت پور، حدود ۱۰سال قبل سرمایه گذاری بانک ملی تمایل به واگذاری شرکت را داشت، همان سالها مدیر عامل وقت، شرکت را معلق کرد ولی کارگران به فوریت یک انجمن صنفی تشکیل داده و مانع تعطیل شدن کارخانه شدند. با حمایت استاندار و فرماندار یک نفر از بین کارگران برای مدیرعاملی به مدت ۴سال انتخاب شد که در این مدت وضعیت ایران پوپلین بهتر و حقوقها مرتب پرداخت میشد و در نهایت بدلیل عدم رضایت شرکت سرمایه گذاری بانک ملی این فرد برکنار و شخص مورد نظر شرکت بانک ملی بر سر کار آمد.
مسئولان ایران پوپلین تمایلی برای واگذاری کارخانه ندارند
بهمنش، جانشین مسئول بسیج اساتید استان گیلان درباره آخرین وضعیت کارخانه ایران پوپلین به خبرنگار ما میگوید: طبق مصوبه کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید، شرکت ایران پوپلین باید تا پایان مهرماه به فردی دارای اهلیت واگذار شود، اما هنوز اقدامی صورت نگرفته، چون این کارخانه ارزشمندی است و دستگاههای بروزی دارد ، برای همین به راحتی از آن نمیگذرند.
بهمنش میافزاید: از سوی مسئولان موضوعی مطرح شد که کارخانه به مدت یک سال به صورت موقت به فردی آشنا اجاره داده شود و بعد از یک سال اهلیت این فرد تشخیص داده شود! البته ما نسبت به این موضوع ایستادگی و مخالف کردیم.
جانشین مسئول بسیج اساتید استان گیلان تاکید میکند: در حال حاضر شرکت سرمایهگذاری توسعه ملی میخواهد شرایط را طوری فراهم کند که زمان شامل حال آنها بشود. هنوز شرکت ایران پوپلین نتوانسته است بدهی ۱۱۰ میلیاردی خود را پرداخت کند.
وی در ادامه میگوید: در حال حاضر یکی از شرکتهای بزرگ برای پذیرفتن شرکت ایران پوپلین اعلام آمادگی کرده، اما شرکت سرمایهگذاری توسعه ملی آمادگی واگذاری کارخانه را ندارد.
چند روزی تا پایان مهر باقی نمانده و با وجود تلاش فعالان کارگری و مسئولان استانی هنوز خبری برای روشن شدن چراغ ایران پوپلین شنیده نمیشود.