در راستای تامین اجتماعی دیجیتال و بر اساس طرح ۳۰۷۰ که از هفته گذشته کلید خورد قرار است تا بهمن ماه، دوشنبه هرهفته تعدادی از خدمات پرمراجعه این سازمان، بدون نیاز به مراجعه حضوری در دسترس قرار بگیرد. با این تحول دیجیتالی و غیرحضوری شدن ۳۰ خدمت، ۷۰ میلیون از بار مراجعه به شعب تامین اجتماعی کاسته خواهد شد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، در راستای تامین اجتماعی دیجیتال و بر اساس طرح ۳۰۷۰ که از هفته گذشته کلید خورد قرار است تا بهمن ماه، دوشنبه هرهفته تعدادی از خدمات پرمراجعه این سازمان، بدون نیاز به مراجعه حضوری در دسترس قرار بگیرد. با این تحول دیجیتالی و غیرحضوری شدن ۳۰ خدمت، ۷۰ میلیون از بار مراجعه به شعب تامین اجتماعی کاسته خواهد شد.
در همین راستا سازمان تامین اجتماعی روز گذشته اعلام کرد که باتوجه به طرح ۳۰۷۰ سازمان تأمین اجتماعی و توسعه خدمات غیرحضوری به جامعه تحت پوشش از تمامی بیمه شدگان، بازنشستگان و کارفرمایانی که تاکنون در سامانه خدمات غیرحضوری تأمین اجتماعی ثبت نام نکردهاند، دعوت میشود که از طریق نشانی eservices.tamin.ir و یا لینک مستقیم از سایت رسمی سازمان تأمین اجتماعی به نشانی tamin.ir نسبت به ثبت نام و ثبت شماره حساب بانکی اقدام کنند.
اولین خدمت غیرحضوری شده سازمان تامین اجتماعی در طرح ۳۰۷۰، هدیه یا کمک هزینه ازدواج است. به این ترتیب پرداخت هدیه ازدواج بدون درخواست و مراجعه برای کلیه بیمه شدگان اجباری مشمول دارای ۷۲۰ روز سابقه پرداخت حق بیمه ظرف پنج سال منتهی به تاریخ ثبت رسمی اولین عقد دائم واریز خواهد شد.
طبق اعلام قریب، معاون بیمهای سازمان تامین اجتماعی، روند پرداخت غیرحضوری کمک هزینه ازدواج به بیمه شدگان این سازمان به این قرار است:
- در راستای بهینه سازی فرآیندها با رویکرد کاهش مراجعات، افزایش رضایتمندی بیمهشدگان، توسعه خدمات دیجیتال و غیرحضوری با بهره گیری از بانکهای اطلاعاتی و با توجه به برقراری ارتباط با سازمان ثبت احوال کشور زمینه پرداخت کمک هزینه ازدواج به عنوان اولین سرویس کاملا غیرحضوری، راهاندازی شد.
- بر این اساس، شناسایی بیمهشدگان حائز شرایط ماده (۸۵) قانون تامین اجتماعی و فرآیندهای مربوط به ثبت مشخصات، انجام محاسبات، صدور اسناد و ارسال به اداره کل امور مالی در سامانه متمرکز تعهدات کوتاه مدت برای واجدین شرایط که دارای شماره حساب و شماره تلفن همراه معتبر در سیستم هستند، در پایان هرماه به صورت هوشمند و بدون نیاز به مراجعه بیمهشده به واحد اجرایی صورت میپذیرد و مراتب نیز از طریق پیامک به بیمهشده اعلام میشود.
- علاوه بر شیوه فوق، امکان ثبت اطلاعات مربوط به ازدواج توسط بیمهشده از طریق سامانه خدمات غیرحضوری به نشانی اینترنتی eservices.tamin.ir فراهم است.
- افرادی که با وجود تکمیل اطلاعات شماره حساب و شماره تلفن همراه در سامانه خدمات غیرحضوری، در پایان ماه مربوطه، پیامک ثبت کمک هزینه ازدواج را دریافت نمیکنند، میتوانند از طریق مراجعه به آدرس اینترنتی مذکور از مسیر (منوی بیمه شدگان/ حمایتهای کوتاه مدت/ درخواست کمک هزینه ازدواج) از علت عدم دریافت کمک هزینه ازدواج مطلع و در صورت اعتراض با ثبت درخواست پشتیبانی و بارگذاری تصاویر عقدنامه و صفحه ازدواج شناسنامه از طریق منوی «افزودن تصاویر جدید» نسبت به ارائه درخواست و پیگیریهای مربوطه اقدام کنند.
به گزارش ایسنا، شرایط کلی برخورداری از کمک هزینه ازدواج به این شرح است:
- کمک هزینه ازدواج هدیهای است که از سوی سازمان تامین اجتماعی به بیمه شدگان واجد شرایطی که تشکیل خانواده جدید میدهند، پرداخت میشود. کمک هزینه ازدواج به بیمه شدگانی که برای اولین بار ازدواج میکنند پرداخت میشود و میزان آن معادل یک ماه متوسط مزد یا حقوق بیمه شده است.
- مزد یا حقوق متوسط هر بیمه شده از تقسیم کردن مجموع حقوق دریافتی بیمه شده در دو سال قبل از ازدواج که بر مبنای آن از وی حق بیمه کسر شده است، بر عدد ۲۴ بدست میآید.
- همچنین بیمه شده علاوه بر ازدواج اول، باید دارای شرایط دیگری نیز برای استحقاق دریافت کمک هزینه ازدواج داشته باشد که میتوان به دائمی بودن عقد ازدواج و ثبت آن در دفتر رسمی ازدواج اشاره کرد.
- همچنین در تاریخ ثبت ازدواج، باید رابطه استخدامی بیمه شده با کارفرما قطع نشده باشد و بیمه شده در یکی از کارگاههای مشمول قانون تامین اجتماعی در حال کار باشد.
- بیمه شده باید در پنج سال پیش از ازدواج، حق بیمه ۷۲۰ روز کار را به شعب تامین اجتماعی پرداخته باشد تا کمک هزینه ازدواج به وی تعلق بگیرد.