دانشگاه خلیج فارس بوشهر همواره جزو مراکز آموزشی برتر در عرصه پژوهش و فناوری بوده و در این بخش دستاوردهای قابل توجهی داشته است.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، هانا چراغی؛ * سال هاست که به منظور ترویج فرهنگ پژوهش، هفته پایانی آذرماه به نام هفته پژوهش مزین شده و در این ایام سازمان ها، نهادها، دانشگاهها و موسسات پژوهشی و واحدهای فناورانه برنامههای متعددی برای گرامیداشت این هفته برگزار میکنند.
شناسایی و معرفی پژوهشگران برتر، نهادینه کردن پژوهش در سطح جامعه، برقراری ارتباط مراکز صنعتی و تولیدی با مراکز تحقیقاتی، شناسایی توانمندیهای پژوهش و فناوری مراکز تحقیقاتی، امکان تجاری سازی یافتههای پژوهش و فناوری، فراهم آوردن فضای همکاری بین پژوهشگران و... از جمله اهداف نامگذاری این ایام به عنوان هفته پژوهش و فناوری است و در طی این روزها اقداماتی از سوی نهادهای مربوطه برای عملیاتی کردن آنها صورت میگیرد.
در اینکه دانشگاهها با انجام فعالیتهای پژوهشی، نقش بسزایی در توسعه فناوری کشور دارند شکی نیست، اما برخی دانشگاهها هستند که در این عرصه از سایر مراکز آموزشی پیشی گرفته اند و این موارد محدود به دانشگاههای مستقر در پایتخت نیست و نظیر آن را در سراسر کشور هم میتوان یافت؛ یکی از این دانشگاهها که همواره در عرصه پژوهش و فناوری خوش درخشیده، دانشگاه خلیج فارس بوشهر است که دستاوردهای قابل توجهی در این حوزه داشته و همواره شاهد بودیم که نام آن و اساتید و پژوهشگرانش در لیست برترینها قرار گرفتند.
برای آشنایی بیشتر با فعالیتهای پژوهشی این مرکز دانشگاهی به گفتگو با روح الله فاتحی، معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه خلیج فارس بوشهر پرداختیم. فاتحی در این باره میگوید: در حوزه پژوهش و فناوری فعالیتهای بسیاری انجام دادیم و یکی از عرصههایی که همواره مورد توجه ما بوده، ارتباط با صنعت و جامعه و تجاری سازی فناوری بوده است.
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه خلیج فارس بوشهر میافزاید: در این بخش توانسته ایم تعداد طرحهای پژوهشی و فناوری دانشگاه را در سال ۹۹ به نسبت سال ۹۸ حدود ۵۰ درصد افزایش دهیم و حتی موفق شدیم در حوزه مطالعات برداشت از یکی از میدانهای نفتی با شرکت ملی نفت ایران همکاریهایی داشته باشیم و قراردادی بلندمدت را منعقد کنیم.
قطعا انعقاد قرارداد مذکور، فرصت خوبی برای توسعه و استفاده از ظرفیتهای موجود دانشگاه خلیج فارس در حوزه نفت و گاز و پتروشیمی خواهد بود. به گفته فاتحی، در راستای همین پروژه مطالعاتی برداشت از میدانیهای نفتی، تفاهم نامه همکاری با دانشگاهها و مراکز پژوهشی داخلی و خارجی و شرکتهای مشاوره خارجی امضا شده و به تدریج با شرکتهای دیگری در داخل هم تفاهم نامههایی منعقد میکنند.
فاتحی اظهار میکند: در حوزه تجاری سازی فناوری هم دانشگاه خلیج فارس به تعداد محصولات فناورانه خود افزوده و اکنون تعداد این محصولات را به ۱۳۰ مورد رسانده و دنبال تجاری سازی آنها است.
وی میگوید: تشکیل مراکز نوآوری و توسعه فناوری، راه اندازی مرکز ساخت مواد پیشرفته، فعالیت در عرصه علوم شناختی و مغز و تلاش برای راه اندازی مرکزی در این خصوص هم از جمله اقدامات دیگری است که دانشگاه خلیج فارس در طی سالهای اخیر انجام داده و در دستور کار قرار دارد.
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه خلیج فارس بوشهر ابراز میکند: البته دانشگاه خلیج فارس در حوزه انتشارات علمی هم رشد قابل توجهی داشته و تعداد مقالات علمی نمایه شده آن در سال ۲۰۲۰ به نسبت سال ۲۰۱۹ بیش از ۲۰ درصد افزایش داشته و تعداد مقالات پراستناد آن هم افزایشی ۲۰ درصدی داشته و علاوه بر آن، اسامی سه تن از اساتید این دانشگاه در فهرست ۲ درصد دانشمندان پراستناد دنیا منتشر شده است. همچنین این دانشگاه در بخش آزمایشگاه مرکزی هم به توسعه زیرساختها پرداخته و اکنون آماده خدمت رسانی به فعالان عرصه پژوهش و فناوری بخصوص در حوزه فناوری نانو است.
دستاوردهاى دانشگاه خليج فارس در عرصه هاى مختلف ناگفته نماند که دانشگاه خلیج فارس بوشهر در زمینه اینترنت اشیا هم پیشتاز بوده و در این بخش از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز مورد حمایتهایی قرار گرفته و این امر موجب توسعه زیرساختهای اینترنت اشیا در منطقه از بوشهر که دانشگاه خلیج فارس و علوم پزشکی بوشهر در آن قرار دارند، شده و این امر میتواند بستر مناسبی برای توسعه کسب و کارهای مرتبط با اینترنت اشیا در این حوزه باشد تا دانشجویان از این ظرفیت استفاده کنند.
جدای از این موارد، محققان دانشگاه خلیج فارس در بخش توسعه و ترویج کشت گیاهان هم فعالیتهایی داشتند و یک نمونه آن مربوط به بررسی فواید و کشت گیاه مورینگا از سوی عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی این دانشگاه و دانشجویان است, که هدف از آن، توسعه و ترویج کشت این گیاه در استان است. میوه و دانه مورینگا به لحاظ عناصر معدنی نظیر آهن، پروتئین، روی، فسفر، کلسیم، پتاسیم و... بسیار غنی است و به نسبت بسیاری از محصولات گیاهی که به عنوان منابع تامین کننده پروتئین مصرف میشوند، مواد معدنی بیشتری را دارا است.
علاوه بر آن، پژوهشگران این دانشگاه هم دستاوردهای قابل توجهی داشتند و یکی از آن دستاوردها مربوط به اختراع پانسمانی جدید بر پایه مواد زیستی برای درمان زخمهای سوختگی است و قرارداد واگذاری امتیاز بهره برداری از این اختراع با عنوان «تولید زخم پوش الکتروریسی شده حاوی دکسپانتول آهسته رهش بر پایه آلژینات-کیتوزان با ساختار هسته پوسته» بین دانشگاه خلیج فارس و شرکت توسعه خدمات و مشاوره دریا منعقد شده است.
گفتنی است، دانشگاه خلیج فارس بوشهر در عرصه پژوهش و فناوری در حال انجام یکسری اقدامات دیگر نیز بوده و به تدریج از دستاوردهای خود در این بخش رونمایی خواهد کرد و سعی دارد در این حوزه پیشگامی خود را حفظ کند.