کد خبر:۸۹۹۸۰۲
قلی‌زاده در نشست بررسی لایحه بودجه:

دولت فروش ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت در لایحه بودجه را با امید بازگشت برجام پیش‌بینی کرده است

یک کارشناس مسائل اقتصادی گفت: دولت فروش ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت در لایحه بودجه را با امید بازگشت برجام پیش‌بینی کرده است.

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، کوروش قلی زاده کارشناس مسائل اقتصادی در نشست بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ از دیدگاه دولت که به همت بسیج دانشجویی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: طبق مطالعه مجمع تشخیص مصلحت نظام نرخ تحقق برنامه‌های پنج ساله کشور بین تا ۲۵ سال بوده و این یعنی اگر برنامه‌ای نداشته باشیم بهتر است.

وی با بیان اینکه دولت فروش ۲ میلیون ۳۰۰ هزار بشکه نفت را به امید اینکه برجام برخواهد گشت خوشبینانه در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ پیش بینی کرده و این تصمیم هیئت دولت بوده و نه سازمان برنامه و بودجه، تصریح کرد: مجلس می‌تواند تبصره بگذارد و سقف بودجه پیش بینی شده صادرات نفت را یک میلیون بشکه قرار بدهد و اینطور دعوا حل می‌شود.

این کارشناس مسائل اقتصادی گفت: بنده تحلیلی دیدم مبنی بر اینکه ما با این بودجه کشور را به آمریکا واگذار می‌کنیم این یک تحلیل بودجه‌ای نیست بلکه سیاسی است. امروز اگر نهاد‌هایی مثل دانشگاه، دیوان محاسبات، سازمان برنامه و بودجه، مجلس، وزارت اقتصاد، و مجمع تشخیص مصلحت نظام سر نخ‌ها را به درستی پیدا کنند امید به اصلاح ساختار بودجه هست، ولی با روند فعلی و با سروصدا امیدی به اصلاح ساختار حداقل در لایحه بودجه ۱۴۰۰ نیست.

قلی زاده با بیان اینکه آقای احمد نژاد زمانی سازمان برنامه و بودجه را منحل کرد گفت همه این‌ها آمریکایی اند و سکه بگیرند، اظهار کرد: بنده نمی‌گویم سازمان برنامه و بودجه پاک است و در آن فسادی نیست، اما در برابر خداوند شهادت می‌دهم که این سازمان نسبت به بسیاری از دستگاه‌های حکومتی در سه قوه بهتر است.

وی با اشاره به اینکه برخی از کاستی‌های بودجه ریزی کنونی در کشور به سونامی انحلال سازمان برنامه و بودجه در سال ۸۶ برمی گردد، تصریح کرد: بنده بار‌ها در رسانه‌ها گفته ام که چرا آسیب‌های انحلال سازمان برنامه و بودجه در کشور بررسی نمی‌شود؟ به هر روی از ۷۳ سال پیش که سازمان برنامه و بودجه در ایران تاسیس شده تا به امروز هیچ دولتی از این سازمان خوشش نیامده، چون کار سازمان برنامه و بودجه ایجاد انضباط است و مبصر کلاس است به گونه‌ای که وقتی به هیئت دولت می‌رویم تمام وزراء از رئیس سازمان برنامه و بودجه شاکی اند.

قلی زاده زاده با بیان اینکه بعضا در سازمان برنامه و بودجه کسانی پست می‌گیرند که حرف شنوی داشته باشند با این وجود ما به جای کمک مدام به ماشین بودجه نویسی کشور حمله کردیم، اظهارکرد: سازمان برنامه و بودجه باید مستقل شود و این موضوع به حدی اهمیت دارد که استقلال نظام برنامه ریزی کشور به مراتب از بانک مرکزی مهمتر است.

این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به اینکه ما روی نظام ارزی فکر نکرده ایم و برنامه‌ای نداریم مثلا ما برای شرکت دولتی که ۴۰ میلیارد بودجه آن است ۴۰ صفحه بودجه می‌نویسیم، ولی برای شرکت ملی نفت که کلی بودجه ارزی دارد و ۶۰ درصد بودجه کشور را در برمی گیرد نهایتا ۲ صفحه بودجه می‌نویسیم، گفت: ارزی که در بودجه از میانگین پنج هزار تومان به ۱۱۵۰۰ تومان افزایش یافته تورم زاست و تورم شدیدی هم به بار می‌آورد.

وی با بیان اینکه معافیت‌های مالیاتی طبق قانون اساسی بر عهده مجلس است به گونه‌ای که در حال حاضر ۵۰ درصد از ظرفیت‌های قانونی مالیاتی معاف شده اند، تصریح کرد: برداشتن معافیت‌های مالیاتی وظیفه مجلس است و ربطی به دولت ندارد، اما مجلس با این موضوع سیاسی برخورد می‌کند.

قلی زاده با اشاره به اینکه بودجه‌ها با برنامه‌های توسعه خیلی ارتباطی ندارد، افزود: سال قبل نرخ رشد اقتصاد منفی هفت درصد بوده و سال قبل آن نیز منفی چهار درصد بوده و امسال در فصل بهار به منفی سه درصد رسیده با این وجود وقتی درآمد‌ها منفی باشد طبیعی است که مالیات‌ها هم در لایحه بودجه پایین آمد باشد، چون کشور در رکود است.

این کارشناس مسائل اقتصادی با طرح این سوال که چه اتفاقی افتاده که ما فکر می‌کنیم دولت بزرگ است، گفت: ما در اقتصاد ایران حواسمان نبوده و کلونی‌های بسته اقتصادی شکل گرفته اند و این کلونی‌ها بزرگ شده اند. بانک ملی بیش از ۲۰۰ شرکت وابسته دارد و این بانک بین ۱۸ تا ۲۲ درصد به مردم سود می‌دهد، اما یک ریال به دولت سودی پرداخت نی کند با این وجود آیا این بانک شایسته داشتن عنوان بزرگترین بانک جهان اسلام است در حالی که هیئت مدیره آن ۲۰۰ شرکت را می‌چرخانند و باید دید که چه زد و بند‌هایی وجود دارد.

وی با بیان اینکه بنده پیش از این نیز گفته ام که شستا محل فساد است و حاشیه سود آن پنج درصد است، تصریح کرد: در کشوری که تورم اقتصاد آن ۴۰ درصد است چرا باید حاشیه سود شستا پنج درصد باشد. این معنی ندارد.

قلی زاده با اشاره به اینکه نظارت بر بودجه مهمترین کار کشور است و این وظیفه برای سه قوه تعریف شده، ولی دوستان به این نکته مهم توجه نمی‌کنند اصافه کرد: نظارت قبل از خرج طبق قانون برنامه و بودجه مصوب اسفندماه سال ۱۳۵۱ توسط سازمان برنامه و بودجه و از طرف دولت، نظارت حین خرج توسط وزارت اقتصاد و نظارت پس از خرج توسط دیوان محاسبات و در واقع مردم صورت می‌گیرد، چون دیوان محاسبات عمومی از طرف مجلس موظف است که تفریغ بودجه را انجام دهد.

این کارشناس مسائل اقتصادی با تاکید بر اینکه بودجه بدون نظارت اصلا بودجه نیست و در حال حاضر این نظارت بر بودجه در کشورمان ضعیف است، گفت: بنده نیز منکر ایرادات بودجه شرکت‌های دولتی نیستم، ولی گزارش تفریغ بودجه درباره شرکت‌های دولتی فقط یک گزارش نیم صفحه‌ای است.

وی با بیان اینکه بودجه ابزاری برای توسعه کشور است، ولی امروز بودجه از این قاعده دور شده است، اظهار کرد: ما باید نگران غارت منابع داخلی کشورمان مانند گوشت شویم چون امروز گوشت قاچاق می شود و از طرفی مصرف آن ۳۵ کاهش یافته است.
 
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار