مسئول سابق بسیج دانشجویی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه عدم تحقق درآمدهای دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۰ کشور را با کسری بودجه شدید و تورم مواجه میکند.
محمدلو مسئول سابق بسیج دانشجویی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، گفت: لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ در بخش هزینهها با مشکلات جدی مواجه است؛ اما با این وجود برخیها با دادن آدرس غلط بودجه اماکن مذهبی و نهادهای خاص را برجسته میکنند و آن را به عنوان هدر رفت سرمایه جلوه میدهند.
وی با بیان اینکه بودجه هفت هزار میلیارد تومانی اماکن مذهبی در کنار سقف کل بودجه عدد بزرگی نیست، اظهار کرد: در بخش هزینههای بودجه تخصیصهای نابجا و جابجای زیادی وجود دارد که از چمله آنها میتوان به هزینههای شرکتهای دولتی، رانتی و خصولتی اشاره کرد که تقریبا بودجههای آنها غیرشفاف است و و اعداد و ارقام مناسبی از آنها در دسترس نیست و همین موضوع خود میتواند سرمنشاء خیلی از فسادها باشد و در واقع یک سری تخصیصهای نابجا صورت بگیرد.
صادق لو با اشاره به اینکه در بحث تخصیصهای جابجا میتوان به کمبود مخارج دولت در حوزه آموزش و بهداشت اشاره کرد، افزود: دولت در برخی بخشها بودجههای کلان اختصاص میدهد، اما در بخش آموزش و بهداشت بودجههای لازم را اختصاص نمیدهد و این برخلاف اصول قانون اساسی است، چون با استناد به این اصول باید آموزش و بهداشت در کشور رایگان باشد و این در حالی است که مخارج دولت در بخش آموزش در بودجه سال ۹۹ و لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ که تقریبا تغییری نکرده تقریبا ۳ درصد از تولید ناخالص داخلی کشور است.
وی با بیان اینکه منابع درآمدی دولت از بخش نفت، خصوصی سازی و فروش اموال دولت و مالیات تامین میشود، تصریح کرد: در بودجه سال ۹۹ تقریبا فروش ۴۸ هزار میلیارد تومان نفت پیش بینی شده و در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ این رقم از ۴۸ هزار میلیارد تومان به ۳۵۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است با این وجود دولت ۳۰۰ درصد افزایش را برای فروش نفت پیش بینی کرده و این در حالی است که ما در سال گذشته هم نتوانستیم ۴۸ هزار میلیارد تومان نفت بفروشیم پس به نظر میآید که منطق اقتصادی پشت تعیین رقم ۳۵۰ هزار میلیارد تومان فروش نفت وجود ندارد و به گونهای منطق سیاسی پشت آن است.
مسئول سابق بسیج دانشجویی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی با اشاره به اینکه دولت برای فروش ۳۵۰ هزار میلیارد تومان نفت در سال ۱۴۰۰ منتظر پالس مذاکره است و به به بایدن رئیس جمهور منتخب آمریکا چشم امید بسته تا تحریمها برداشته شود و ما به مانند روال سابق نفت بفروشیم، گفت: واقعیت این است که اگر بایدن هم به برجام برگردد، اما تحریمها به طور کامل براشته نمیشود با این وجود به نظر نمیرسد دولت بتواند ۳۵۰ هزار میلیارد تومان نفت بفروشد. به هر روی پیش بینی فروش ۳۵۰ هزار بشکه نفت از سوی دولت توهمی است و به نظر میرسد تحقق آن خیلی سخت باشد.
محمد لو با بیان اینکه دولت میخواهد با منطق سیاسی لایحه بودجه حاکمیت را مجبور به مذاکره کند، تصریح کرد: اگر درآمدهای پیش بینی شده در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ محقق نشود کسری بودجه شدیدی شکل میگیرد و در نتیجه تورم میتواند وضعیت اقتصادی و سیاسی کشور را به آشوب بکشاند.
وی افزود: تقریبا فروش ۱۰۰ هزار میلیارد تومان اموال دولت و خصوصی سازیها در لایحه بودجه پیش بینی شده و این در حالی است که سال گذشته ۴۸ هزار میلیارد تومان فروش اموال دولت پیش بینی شده بود، اما تنها ۲۰ هزار میلیارد تومان از این اموال را فروختند. پس به نظر میرسد رقم ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی برای فروش اموال دولت قابل تحقق نباشد.
محمد لو با بیان اینکه دولت میخواهد با زدن چوب حراج به اموال مردم فقط مشکلات زودگذر خود را حل کند، و، چون دولت مجبور است این کار را انجام دهد احتمال فسادزا بودن این واگذاریها و خصوصی سازیها بالا میرود، افزود: خصوصی سازیها باید در وضعیت نهادی مناسب صورت بگیرد، ولی ما در حال حاضر اصلا این وضعیت را نداریم به هر روی این نوع خصوصی سازی هاست که هفت تپهها را میسازد.
مسئول سابق بسیج دانشجویی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی با اشاره به اینکه ۲۴۵ هزار میلیارد تومان به عنوان درآمد مالیاتی در لایحه بودجه ۱۴۰۰ پیش بینی شده، گفت: درآمد مالیاتی در لایحه ۱۴۰۰ نسبت به سال گذشته ۱۴ درصد افزایش یافته است، اما مسئلهای که وجود دارد ما پیش از افزایش درآمدهای مالیاتی نیازمند تغییر ساختارها هستیم.
وی با بیان اینکه قرار است ۷۲ درصد از افزایش درآمدهای مالیاتی در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ بر اساس ساختار سابق و از مردم گرفته شود و این ضربه بزرگی به درآمدهای مردم میزند، تصریح کرد: برای افزایش درآمدهای مالیاتی در بودجه باید نسبت به تغییر ساختارها اقدام کنیم با این وجود مالیات بر شرکتهای رانتی یکی از بخشهایی است که مالیاتی کمی از این بخش دریافت میکنیم و این باید اصلاح شود.
محمد لو با بیان اینکه کسری بودجه به منزله یک گناه کبیره و یا یک وضعیت فجیع نیست، تصریح کرد: وضعیت کسری بودجه و انبساطی بودن آن با توجه به وضعیت اقتصادی کشورمان یک امر طبیعی است.
وی با بیان اینکه یکی از اهداف دولت از تنظیم لایحه بودجه ۱۴۰۰ مذاکره و برجام ۲ است، اظهار کرد: مسئله مهمی که وجود دارد این است که هیچ اصلاح ساختاری در لایحه بودجه ۱۴۰۰ صورت نگرفته و لایحه بر اساس درآمدهای توهمی نوشته شده است.