استاد حقوق دانشگاه کالیفرنیا با اشاره به چاپ سه کتاب درباره اسلام هراسی، گفت: هدفم از نگارش کتاب اولم تاکید بر این گزارش بود که با روی کار آمدن ترامپ، وجهه جدیدی از اسلام هراسی در جامعه آمریکا ظهور پیدا کرده است.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، خالد بیدون استاد حقوق دانشگاه کالیفرنیا (برکلی آمریکا) طی سخنانی در نشست «چرایی اسلام ستیزی در غرب» که به همت مجمع بین المللی اساتید مسلمان برگزار شد، با اشاره به انتشار کتابهای درباره اسلام هراسی در آمریکا گفت: من دو کتاب نوشته ام و الان هم روی کتاب سوم کار میکنم. در ابتدا، درباره کتاب اولم صحبت میکنم با عنوان «اسلام هراسی در آمریکا». این کتاب زمانی مطرح شد که دونالد ترامپ، به عنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری ظهور کرده بود.
وی افزود: هدفی که در نگارش کتاب اولم مدنظر بود، تاکید بر این گزارش بوده که با روی کار آمدن دونالد ترامپ، وجهه جدیدی از اسلام هراسی در جامعه آمریکا ظهور پیدا کرده است. بن مایه و روند اصلی در کتاب اسلام هراسی در آمریکا این بود که با نگاه تاریخی و سیر تاریخی نشان دهد نگاههای تعصب آمیز و ارتجاعی درمورد مسلمانان، چه ریشههایی داشته است؟
استاد حقوق دانشگاه کالیفرنیا ادامه داد: نکته نخست اینکه از سال ۱۷۹۰ تا ۱۹۵۰ قانونی در ایالات متحده وجود داشت مبنی بر اینکه اگر قرار است فردی به عنوان شهروند آمریکا پذیرفته شود، باید سفیدپوست باشد. بر این اساس، مسلمانها نمیتوانستند شهروند آمریکا شوند؛ زیرا درباره پیروان دین اسلام، این تلقی وجود داشت که آنها غیرسفید پوست هستند.
بیدون تصریح کرد: نکته دومی که در این کتاب بر آن تاکید کردم عبارتست از اینکه به صورت مستمر و پیوسته، این گزاره را مطرح میکنند که مسلمانان، مهاجران تازه واردی هستند که وارد جامعه آمریکایی شده اند. این در حالی است که واقعیتهای تاریخی میگوید ۳۰ درصد بردگانی که از کشورهای افریقایی به آمریکا برده شدهاند، مسلمان بودند. این بردههای مسلمان، چون برده بودند، اجازه نداشتند شعائر اسلامی خودشان را برپاکنند.
وی تاکید کرد: کتاب دوم، عبارتست از «اسلام هراسی در قوانین امریکا». این کتاب به نگرش حقوقدانها و یا قوانینی میپردازد که در این زمینه در امریکا وجود دارد. این کتاب را انتشارات دانشگاه کمبریج در انگلیس منتشر کرده و هدف از آن عبارتست از بیان صریح این نکته که اسلام هراسی در وجوه مختلف خود، چگونه در شئون زندگی آمریکایی ظهور پیدا کرده است.
این استاد دانشگاه گفت: یک فصل کتاب به این نکته میپردازد که چگونه «اسلام هراسی» در حوزه قراردادهای اشتغال، خودش را نشان میدهد. در این بخش، تشریح شده که چه بسترهای قانونی وجود دارد که دایره کار را برای فردی گسترده میکند که میخواهد با مسلمانی قرارداد ببندد و بالتبع، دایره را برای مسلمانان محدود میکند.
بیدون خاطرنشان کرد: فصل دیگر کتاب به این نکته میپردازد که اسلام هراسی با مهاجرت و مهاجران چه ارتباطی دارد و اینکه چگونه سیاستهای بیگانه ستیز موجود در آمریکا و قوانین مربوط به آن، علیه مسلمانانی به کار گرفته شده که مهاجر بوده یا خواسته اند شهروند امریکا شوند.
وی ادامه داد: فصل دیگر کتاب، به بحث «امنیت و اسلام هراسی» میپردازد. شاید این معروفترین حوزه مطالعات اسلام هراسی باشد که به آن پرداخته شده است. همانطور که استحضار دارید در ایالات متحده و همچنین به صورت عامتر در اروپا، هرگاه از مسلمانها و هویتشان صحبت میشود، مسلمانان را به تروریستها نسبت میدهند و شاید این مسئله، مضرترین تأثیر اسلام هراسی باشد که متوجه جامعه مسلمانان شده و سبب شده آنها نتوانند در کشورهای غربی شعائر و مناسک خودشان را داشته باشند.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: در ادامه میخواهم به صورت مختصر به کتاب سومی بپردازم که الان در حال نگارش آن هستم. بن مایه یا روند اصلی کتاب سوم، عبارتست از «اسلام هراسی، پدیده جهانی» من در این کتاب، به پروژه اسلام هراسی در کشورهای دیگری از قبیل چین و هند و به صورت مشخصتر، پدیده دیگری میپردازم که در کشورهای اروپایی و به صورت مشخصتر در فرانسه، شاهد ان هستیم.
وی گفت: هدف از این کتاب، نشان دادن این واقعیت است که اسلام هراسی، یک سازه ذهنی نیست که فقط در آمریکا دنبال شود؛ بلکه نوعی نگاه تعصبی است که در سراسر جهان ترویج میشود و سناریوی آمریکایی مبارزه با تروریسم، همانند جریانی بوده که مقوم این سناریو شده است.