از آنجا که در کنگره کنونی آمریکا، ۲۶ ایالت دارای اکثریت جمهوریخواه در هیات نمایندگی خود نزد مجلس نمایندگان ایالات متحده هستند، قابل پیش بینی خواهد بود که نامزد جمهوریخواهان در این انتخابات پیروز شود.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، نشست مشترک مجالس کنگره ایالت متحده آمریکا برای بررسی نتایج انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ و معرفی رییس جمهوری بعدی این کشور، ساعت یک بعدازظهر روز چهارشنبه ششم ژانویه به وقت شرق آمریکا (۲۱:۳۰ به وقت تهران) در ساختمان کاپیتول هیل در شهر واشنگتن دی سی شروع میشود.
به نقل از ان بی سی نیوز، جلسه تائید نتیجه آرای الکترال کالج در کنگره ایالات متحده همواره نشستی تشریفاتی و فاقد اهمیت ملی بوده است. سابقه برپایی چنین نشستی به دهه ۱۸۸۰ باز میگردد که قانونی برای بررسی نتایج آرای الکترال در کنگره به تصویب رسید.
بر اساس این قانون، رییس جمهوری آمریکا زمانی به طور رسمی معرفی میشود که نتایج آرای الکترال کالج به تائید کنگره برسد. این قانون به سناتورها اجازه میدهد که فرآیند انتخابات در یک یا چند ایالت را به چالش بکشند. در چنین وضعیتی، هر دو مجلس نمایندگان و سنا به طور جداگانه وارد شور میشوند و در نهایت نظر خود را در مورد اعتبار نتایج انتخابات در ایالت یا ایالتهای مورد مناقشه اعلام میکنند. برای ابطال نتایج آرای الکترال هر ایالت نیز نظر موافق هر دو مجلس کنگره الزامی است. با این حال، طی حدود ۱۴۰ سال اخیر، در کمتر زمانی، نتایج آرای الکترال کالج از سوی کنگره آمریکا به چالش کشیده شده است. از این رو، جلسه مشترک کنگره در ماه ژانویه اغلب تشریفاتی و حتی بدون پوشش گسترده رسانهای برگزار میشد.
روند شمارش آرا توسط رئیس سنا آغاز شده و مورد نظارت قرار میگیرد که این بار مایک پنس، معاون رئیس جمهور ترامپ مسئول آن است.
این شمارش آخرین گام در تایید پیروزی جوبایدن دموکرات در انتخابات ریاستجمهوری مورد مناقشهای است که ترامپ از زمان اعلام نتایج آن را به چالش کشیده و نتایج را جعلی و تقلبی خوانده است. این نشست با اعلام ۳۰۶ رای آرای الکترال برای بایدن در برابر ۲۳۲ رای ترامپ آغاز خواهد شد.
پنس پاکتهای مهر و موم شدن آرای الکترال هر ایالت را که درون صندوقهایی خاص این امر حمل میشود براساس حروف الفبا باز میکند و آنها را به یکی از چهار نماینده - بطور رسمی جمهوریخواه و دموکرات از هر دو مجلس- میدهد و آنها نتیجه هر ایالت را با صدای بلند اعلام میکنند.
این روند بدون وقفه ادامه خواهد داشت مگر اینکه مخالفتی صورت بگیرد که این مخالفت نیز باید بصورت کتبی با امضای حداقل یک عضو مجلس نمایندگان و سنا باشد.
گروهی از جمهوریخواهان مجلس نمایندگان پیش از این از تصمیم خود برای مخالفت با آرای الکترال در برخی ایالتها خبر دادهاند.
پس از ارائه مخالفت رسمی شمارش متوقف میشود و قانونگذاران برای دوساعت به بحث نشسته و سپس بطور جداگانه درباره ادامه مخالفت یا تغییر تصمیم خود نظرشان را اعلام خواهند کرد. برای تغییر آرای الکترال هر ایالت هر دو مجلس کنگره باید برخلاف نظر نمایندگان الکترال رای دهند، مثلا برای تغییر آرای الکترال ایالت جورجیا که در حال حاضر به بایدن رسیده است باید مجلس نمایندگان و سنا هر دو این آرا را باطل اعلام کنند اگر یکی از این دو بر خلاف این رای دهد، نتیجه به نفع بایدن باقی خواهد ماند. این روند برای هر ایالت بطور جداگانه انجام میشود. به همین دلیل ممکن است این جلسه حتی تا فردا نیز طول بکشد.
با این حال تحلیلگران براین باور هستند از آنجا که اکثریت مجلس نمایندگان در دست دموکراتها است چالش جمهوریخواهان با آرای الکترال راه به جایی نخواهد برد و دموکراتها دربرابر هر مخالفت احتمالی با نتایج انتخابات ریاستجمهوری متحد میایستند. با توجه به اینکه تعداد زیادی از جمهوریخواهان نیز گفته اند به نفع بایدن رای خواهند داد. در سنا که تحت کنترل جمهوریخواهان است نیز این چالش راه به جایی نمیبرد، چون تعدادی از سناتورهای حزبی به صراحت گفتهاند که در تلاشها برای برگرداندن نتیجه آرای الکترال مشارکت نخواهند کرد.
ترامپ بعد از همه تلاشها برای تغییر نتیجه این بار به وفاداری پنس چشم دوخته است، اما مایکل بشلوس، تاریخ نگار آمریکایی و متخصص در امور ریاستجمهوری میگوید نقش پنس در نشست امروز کنگره فقط در حد یک اعلام کننده است نه تصمیمگیرنده.
در یک احتمال بسیار ضعیف، اگر کنگره به هر دلیلی نتواند رییس جمهوری بعدی آمریکا را معرفی کند، این وظیفه برعهده مجلس نمایندگان قرار میگیرد. بر اساس متن قانون اساسی، هرگاه هیاتهای الکترال کالج نتوانستند از میان نامزدها یکی را به عنوان رییس جمهوری انتخاب کنند یا هیچ نامزدی نتوانست حد نصاب لازم ارای الکترال را بدست آورد، مجلس نمایندگان تشکیل جلسه میدهد تا از میان دو تن از دارندگان بالاترین آرای الکترال، یکی را به ریاست جمهوری برگزیند. در این روند، هر ایالت در مجلس نمایندگان فارغ از سهم آن از میان کل اعضای مجلس، فقط یک رای خواهد داشت. از آنجا که در کنگره کنونی آمریکا، ۲۶ ایالت دارای اکثریت جمهوریخواه در هیات نمایندگی خود نزد مجلس نمایندگان ایالات متحده هستند، قابل پیش بینی خواهد بود که نامزد جمهوریخواهان در این انتخابات پیروز شود.
یک احتمال دیگر که در مقایسه با احتمال قبلی حتی ضعیفتر نیز هست، این که تا ظهر ۲۰ ژانویه ۲۰۲۱، مناقشه انتخاباتی پایان نیابد و دوره قانونی چهار ساله ریاست جمهوری دونالد ترامپ و معاونت مایک پنس در موعد مقرر پایان یابد. در این صورت، براساس قانون رییس مجلس به عنوان دومین فرد در فهرست جانشینی ریاست جمهوری – پس از معاونت ریاست جمهوری – عهدهدار مسوولیت خواهد شد. این فرد در حال حاضر نانسی پلوسی، رییس دموکرات مجلس نمایندگان است.