تغییر محل برگزاری نشست سران شورای همکاری از بحرین به عربستان به اندازه انتخاب شهر تاریخی العلا در شمال عربستان به جای ریاض رویدادی استثنائی به شمار میرود.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو به نقل از میدل ایست نیوز، تغییر محل برگزاری نشست سران شورای همکاری از بحرین به عربستان به اندازه انتخاب شهر تاریخی العلا در شمال عربستان به جای ریاض رویدادی استثنائی به شمار میرود.
به طور معمول کشورهای شورای همکاری، پایتخت خود را به عنوان محل برگزاری نشست سران شورای همکاری انتخاب میکنند چرا که هم به دلیل اینکه بزرگترین شهر آن کشور است و همه مقرهای دیپلماتیک و سفارتخانهها در آن قرار دارد، پایتخت از جایگاهی نمادین برای کشور میزبان برخوردار است.
عربستان این بار (سهشنبه ۵ ژانویه) که میزبان نشست سران کشورهای شورای همکاری بود، شهر العلا واقع در شمال غربی خود را به عنوان محل برگزاری این نشست مهم و فوق العاده انتخاب کرد.
نخستین نشست سران شورای همکاری در سال ۱۹۸۱ میلادی به میزبانی ابوظبی، پایتخت امارات متحده عربی برگزار شد و در این نشست نظامنامه این شورا به امضای اعضا رسید.
آشتی کشورهای محاصرهکننده با قطر
«فیصل بن فرحان»، وزیر امور خارجه عربستان روز گذشته در کنفرانس مطبوعاتی پس از اجلاس سران شورای همکاری تاکید کرد که اجلاس سران صفحه جدیدی را برای ثبات و همبستگی کشورهای عضو شورای همکاری باز میکند. وی افزود: توافق این اجلاس خواستار پاسخ مشترک به هرگونه تهدید علیه امنیت کشورهای عضو شورای همکاری است.
وزیر امور خارجه عربستان تأکید کرد آنچه امروز در اجلاس رخ داد، رفع کامل اختلافات با قطر و بازگشت کامل به روابط دیپلماتیک است.
وی اظهار داشت که چهار کشور مذکور توافق کرده اند که روابط خود را با قطر از جمله پروازها برقرار کنند.
این دیپلمات سعودی اظهار داشت اجلاس امروز به ریاست ولیعهد به دلیل اعتلای منافع عالی شورای همکاری و امنیت ملی عربی از اهمیت بالایی برخوردار بود.
چهار کشور عربستان، امارات، بحرین و مصر در ژوئن سال ۲۰۱۷ میلادی با ادعای حمایت قطر از تروریسم، اخوان المسلمین و بهانههای دیگر، مناسبات خود با این کشور را قطع کردند. شهر العلا
شهر العلا که میزبان سران شورای همکاری در نشست روز گذشته بود، از شهرهای تاریخی عربستان به شمار میرود که در غرب این شبه جزیره قرار دارد و از لحاظ اداری وابسته به شهر مدینه منوره است و در ۳۰۰ کیلومتری شمال این شهر واقع شد است.
در شهر العلا آثار اسلامی متعلق به قرون نخستین دوره اسلامی به چشم میخورد همچنین از مهمترین آثار این شهر باید به ایستگاه راهآهن حجاز اشاره کرد که سرزمین سابق حجاز را از طریق شهر تبوک به بلاد شام متصل میکرد.
شهر العلا همچنین به داشتن اماکنی جالب توجه که سالانه دستکم ۳۰ هزار توریست داخلی و خارجی را به خود جذب میکند، شهره است.
سازمان بینالمللی یونسکو در سال ۲۰۰۸ میلادی بنای سنگی و تاریخی مربوط به دوران نبطیها را در فهرست میراث جهانی ثبت کرد تا نخستین اثر تاریخی عربستان باشد که در این فهرست ثبت میشود.
سرمایهگذاری در گردشگری
در همین رابطه، «مبارک آل عاتی»، تحلیلگر امور سیاسی عربستان تاکید کرد انتخاب شهر العلا به عنوان محل میزبانی از چهل و یکمین نشست سران شورای همکاری از سوی رهبران سعودی به رویکرد دولت به سرمایهگذاری در بخش گردشگری باز میگردد به ویژه که العلا از تاریخی درخشان در میزبانی از تمدنها مختلف بهرهمند است و این امر نشانگر آن است که شیه جزیره عربستان جایگاه تمدنهای متوالی و بشریت بوده است.
آل عاتی تصریح کرد: عربستان از رهگذر انتخاب العلا میخواهد تا نظر رسانهها را به میراث تمدنی و تاریخی این شهر جلب کند، شهری که میتواند به یکی از جاذبههای گردشگری جدید و منبع درآمدی برای اقتصادی عربستان تبدیل شود.
به گفته این تحلیلگر سعودی، نبطیها که قوم حضرت صالح بودند، در العلا سکونت داشتند و تمدن خود را در آن بنیان نهادند و مورخان بقایای آثاری را کشف کردهاند که قدمت آن به عصر لحیانیها باز میگردد که ۹۰۰ سال پیش از این میلاد در العلا سکنا گزیده بودند.
آل عاتی در گفتگو با الخلیج اونلاین اظهار داشت: شهر تاریخی العلا به یکی از جاذبههای جدید گردشگری تبدیل شده است که در سالهای اخیر به دلیل آثار باستانی، طبیعت چشمنواز و آبوهوای مثالزدنیاش به ویژه در فصل زمستان مورد توجه قرار گرفته است.
دلایل اقتصادی
در همین رابطه، «شاهر النهاری»، نویسنده و تحلیلگر امور سیاسی عربستان تاکید کرد انتخاب شهر العلا به عنوان محل برگزاری نشست سران شورای همکاری به چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان و نقش مهم این شهر باز میگردد.
به گفته النهاری، انتخاب العلا به جای ریاض به اهمیت تاریخی و آب و هوای خوب این شهر در این فصل از سال و نیز وجود حال و هوای بدوی و اماکنی برای چادر زدن باز میگردد.
آنچه از فرهنگ نبطیها دانسته میشود، عمدتا از روی بناهای سنگی و مصنوعات برجایمانده از این فرهنگ درخشان است. تصور بر این است که نبطیها در دورهی امپراتوری بیزانس به مسیحیت گرویده باشند، برخی مورخان نبطیها را یکی از با استعدادترین مردمان جهان باستان دانستهاند.
با اینحال، دربارهی فرهنگ نبطیها ابهامات زیادی وجود دارد. برخی مورخان این تمدن گمشده را بخشی از فرهنگهای آرامی دانستهاند؛ اما نظریهی ریشهی آرامی نبطیها رد شده است. باستانشناسان با توجه به شواهد تاریخی و مذهبی و زبان، نبطیها را از اعراب شمال شبهجزیره عربستان دانستهاند؛ باوجود این، منشأ دقیق این تمدن عرب مشخص نیست. یکی از فرضیات موطن اصلی این فرهنگ را یمن امروزی در بخش جنوبغربی شبهجزیره عربستان دانستهاند؛ اما خدایان و زبان و خط نوشتاری نبطیها با مردمان این بخش عربستان هیچ نقطه اشتراکی نداشته است.