فعال و کنشگر محیط زیست گفت: انتقال آب هلیلرود از جنوب استان کرمان به شمال آن، خسارات شدیدی را به منطقه جازموریان وارد کرده و باعث ایجاد گرد و خاک در استانهای سیستان و بلوچستان، فارس و کرمان میشود.
محمد درویش، فعال و کنشگر محیط زیست در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در خصوص تاثیرات انتقال آب هلیلرود از جنوب به شمال استان کرمان، گفت: هلیلرود تنها رودخانه قائم در شرق کشور و یکی از موثرترین رودخانههایی است که تمدن کرمان، جیرفت و جازموریان به آن وابسته بوده و حیات سه استان پهناور سیستان و بلوچستان، کرمان و فارس در گرو آن است.
درویش اظهار کرد: بخش بزرگی از فرهنگ و تاریخ جنوب کشور، به حیات این رودخانه بستگی داشته و بدون هلیلرود تمدن جیرفت، شدنی نبوده است. قسمتی از آب هلیلرود، به تالاب جازموریان ریخته و ۵۰۰ هزار هکتار از آن را تحت تاثیر خود قرار میدهد. عملیشدن انتقال آب هلیلرود سبب خشکی جازموریان و در نهایت، ایجاد گرد و خاک در استانهای سیستان و بلوچستان، فارس و کرمان میشود.
این فعال محیط زیست ادامه داد: تمدن تاریخی جیرفت که بعد از گذشت سالها از کشف آن، هنوز همگان را متعجب میکند، مدیون این رودخانه کلیدی و سرنوشتساز است.
وی خاطرنشان کرد: این مسئله غیرمنطقی است که به بهانه آبادکردن شمال استان، جنوب استان را ناآباد کنیم. زمانی است که این اتفاق بین دو کشور پیش میآید؛ مثلا ترکیه میگوید به من ربطی ندارد که آب در سوریه و عراق کم خواهد شد یا ریزگرد وارد ایران میشود، آب سرچشمههای دجله و فرات از کوه آرارات در کشور من است و من میخواهم اینها را برای آبادانی کشور خودم مهار کنم. این مسئله، ممکن است برای مردم ترکیه توجیه داشته باشد؛ ولی آیا در یک کشور و در یک استان این کار شدنی است؟ نمیشود به بهانه آبادکردن شمال استان، جنوب استان را که قطب کشاورزی و ارزشهای راهبردی دارد را از بین برد. سوال من این است که آیا مسئولان راه دیگری برای رفع مشکلات شمال استان دارند و اکنون با اندوخته کافی و نظرات کارشناسی شده این اقدام را انجام داده اند؟
درویش تاکید کرد: گاهی اوقات شاهد بالا رفتن آب در قسمتهایی از کرمان و تخریب خانهها به دلیل جریان معکوس سطح آب زیرزمینی هستیم. اگر بخواهم بگویم که علت این فاجعه چیست، باید به نبود یک شبکه فاضلاب در کرمان اشاره کنم. نبود این شبکه و پس زدن آب توسط لایههای زمینشناسی، آب را بالا میآورد. این در حالی است که باید این آب را تصفیه و استفاده کرد. مسئولین بهانه میآورند و میگویند کمبود آب داریم و برای جبران آن، میخواهیم از جنوب استان به شمال آب بیاوریم. بهتر است به جای هزینههای بیشتر همین آب را مدیریت کنند.
این کنشگر محیط زیست با اشاره به لطمه انتقال آب هلیلرود به اتحاد مردم استان کرمان، گفت: میگویند کرمان دچار کمآبی است؛ با وجود اینکه برخی از پرمصرفترین صنایع دنیا مثل لاستیک سازی، فولاد و ۳۰ درصد از محصولات کشاورزی کشور در استان کرمان است. با مقداری صرفه جویی، میتوان چند برابر آبی که میخواهند از هلیلرود به شمال استان منتقل کنند را ذخیره کرد. این اتفاق میتواند اتحاد مردم کرمان را لکهدار کند.