مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی گفت: ما بعضی صنایع در کشور داریم که ذاتاً آلاینده هستند. پتروشیمی و پالایشگاه تبریز هم از این قاعده مستثنا نیستند.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، نشست دانشجوی مطالبه گر در گام دوم انقلاب با موضوع محیط زیست استان آذربایجان شرقی و چالشها و فرصتها با حضور احمدعلیرضا بیگی و حجت الاسلام و سید محمدرضا میر تاج الدینی نمایندگان مردم شریف تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی، حسن عباسنژاد، مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست استان و جلال شیری دانشیار دانشگاه تبریز به همت جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تبریز در تالار شهید باکری دانشگاه تبریز برگزار شد.
حسن عباس نژاد، مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست استان آذربایجان شرقی در این نشستی که با همت جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تبریز ترتیب یافته بود، گفت: در جوامع امروز سه منبع ثروت یک ملت، سه منبع انسانی، طبیعی و ذخایر ژنتیکی هستند و طی سالهای گذشته وضعیت خوبی در خصوص ذخایر ژنتیکی و منابع طبیعی ایجاد نکردیم و بسیاری از شاخصهای حوزه محیط زیست در استان ما خوب نیست و با تخریب محیط زیست و زیستگاهها، نابودی تنوع زیستی و جنگلها در سطح کشور و استان مواجه هستیم که این روند، وضعیت ما را در جامعه بینالمللی تنزل میدهد؛ مسایل محیط زیستی با مسائل سیاسی و اجتماعی در ارتباط بوده و هر یک از آنها دچار تزلزل شود، سایر حلقهها را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.
عباس نژاد خاطرنشان کرد: در حوزه حفظ محیط زیست با کار سختی مواجه هستیم که لازمه موفقیت در این امر مشارکت همه دستگاهها در حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست است.
مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست استان آذربایجان شرقی با اشاره به اصل ۵۰ قانون اساسی، اظهار کرد: حفاظت از محیط زیست را وظیفه همه مردم دانسته است، این اصل نشان میدهد که حفاظت از محیط زیست وظیفه ذاتی تمامی شهروندان بوده و باید از ظرفیتهای مردمی و تشکلهای دانشجویی و مردمی نیز در حوزه محیط زیست استفاده کنیم؛ آلودگی محیط زیست ممنوع بوده و توسعه پایدار و حفاظت از محیط زیست وظیفه همگانی است و بر این اساس قانون گذار محترم ۱۳ دستگاه را به عنوان متولیان حفظ محیط زیست به صورت مستقیم و غیر مستقیم عنوان کرده است.
پتروشیمی و پالایشگاه تبریز ذاتاً آلاینده اند
وی در مورد آلایندگی پتروشیمی و پالایشگاه تبریز گفت: ما بعضی صنایع در کشور داریم که ذاتاً آلاینده هستند و منِ محیط زیست هم اگر گفتم اینها آلاینده نیستند، باور نکنید؛ پتروشیمی و پالایشگاه تبریز هم از این قاعده مستثنا نیستند و این واحدها ذاتاً آلاینده هستند و تا جایی که یادم میآید در سال ۹۷ صورتجلسه کردیم و آلاینده معرفی کردیم، حالا اگر اتفاق دیگری در زمانی که بنده نبودم افتاده اطلاع ندارم.
عباس نژاد در مورد سخنان بیگی نماینده تبریز در مورد تخلفات صورت گرفته در مورد عدم اعلام آلایندگی پتروشیمی و پالایشگاه تبریز، ادامه داد: اگر در این زمینه تخلفی بوده، سیستمهای نظارتی و اطلاعاتی کشور ورود کنند و چشم متخلف را هم دربیاورند، ما حرفی نداریم.
وی افزود: نباید یک واحدی مانند پالایشگاه و پتروشیمی در کنار یک شهر دو میلیون نفری احداث میشد که جهت باد هم رو به شهر است. از این رو باید نظارت بیشتری بر این دو واحد صنعتی داشته باشیم.
عباس نژاد گفت: تمامی گازهای خروجی واحدهای فرآیندی پالایشگاه تبریز به واحدی به نام زبالهسوز و گازسوز (incinerator) منتقل میشود؛ پایشگرهای آنلاین باید بر روی این بخش، به عنوان آلودهترین بخش نصب شود که در پالایشگاه چنین چیزی نداریم و ما پیگیر این مسئله هستیم؛ عمده علت شکایت و انتقاد اهالی کجووار تبریز هم از گازهای ناشی از بخش اینسینراتور پالایشگاه است، این بخش باید به طور مستمر و آنلاین پایش شود.
وی ادامه داد: پتروشیمی و پالایشگاه تبریز باید گازهای خروجی شان را با پروژههای زیست محیطی که تعریف شده کنترل کنند و اجازه آلودگی هوای تبریز را ندهند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست اظهار کرد: یا باید پالایشگاه و پتروشیمی تبریز را از جا کنده و به جای دیگری منتقل کنیم که در این صورت بایستی هزینهای برابر با احداث پنج واحد پالایشگاه و پتروشیمی داشته باشیم و یا باید طوری طرح ریزی کنیم که هزینه آلایندگی زیست محیطی برای این دو واحد به شدت افزایش یابد که یکی اش همین عوارض آلایندگی است، اما برنامه ریزان استان باید طرحهای دیگری نیز در نظر بگیرند که نقش نمایندگان مجلس هم در این خصوص مهم است.
عباس نژاد گفت: گازهایی که در فلرها میسوزد و پسماندهای این واحدها اقتصادی است و وزارت نفت نباید اجازه دهد این گازها در هوا بسوزد، این موضوع باید مدیریت شود. عوارض آلایندگی به سازمان محیط زیست نمیرسد و به خزانه دولت میرود و طبق قانون بودجه قرار بود ۳۵ درصد این عوارض به صندوق ملی محیط زیست برگردد و صرف برطرف کردن مشکلات زیست محیطی شود.
وی در مورد صنعت سبز معرفی شدن پتروشیمی و پالایشگاه تبریز با وجود آلایندگی زیست محیطی طی سالهای گذشته، اظهار کرد: من نمیدانم قبلاً چه توجیههایی برای معرفی کردن این واحدها به عنوان صنعت سبز داشته اند، من به عنوان مدیرکل حفاظت محیط زیست چنین کاری نمیکنم.
عباس نژاد در خصوص ارائه مجوز توسعه واحدهای قیرسازی و تولید گرانول گوگرد پالایشگاه تبریز با وجود آلایندگی این واحد که منع قانونی دارد، گفت: این دو طرح در راستای مدیریت خروجی پالایشگاه بوده که به نفع سلامت محیط زیست است و من از این اقدام دفاع میکنم.
وی در بحث نصب سیستمهای آنلاین پایش در صنایع مختلف استان، اظهار کرد: امروز ۳۹ پایشگر آنلاین در صنایع استان نصب و فعال شده اند.
با آلایندگی کاوه سودا برخورد میکنیم
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی در مورد بحران زیستی کاوه سودا در مراغه، گفت: مجوزی که به کاوه سودا برای انتقال پساب به دریاچه ارومیه داده شده، توسط سازمان حفاظت محیط زیست کشور اتفاق افتاده است و با توجه به اینکه پارامترهای پساب کاوه سودا مشابه آب دریاچه ارومیه است، مجوز داده شده تا پساب این واحد در اراضی شوره زار اطراف دریاچه ارومیه تخلیه شود و در دولتهای قبلی این مجوز داده شده است.
عباس نژاد اظهار کرد: اساساً فرایند کاوه سودا طوری است که باید پساب آن در لاگونها مدیریت شود و ما باید به سمتی برویم آسیبهای زیست محیطی کاوه سودا متوقف شود. الان کاوه سودا بر اساس مطالعات دانشگاه تبریز و کارشناسان حفاظت محیط زیست استان آلاینده است و ۳۰۰ هکتار از اراضی پایین دستی خود را آلوده کرده است.
وی ادامه داد: شفاف عرض میکنم تا زمانی که این آلایندگی کاوه سودا برطرف نشود، من به عنوان مدیرکل حفاظت محیط زیست استان یقه مدیران کاوه سودا را رها نخواهم کرد. قاعدتاً کاوه سودا آلاینده است و دانشگاه تبریز هم این موضوع را تایید کرده است و بر این اساس با این واحد برخورد خواهیم کرد و این کل برنامه ما درباره کاوه سودا است.
عباس نژاد در خصوص انتقادات از عملکرد پرتاخیر حفاظت محیط زیست استان در برخورد قانونی با بحران زیستی کاوه سودا، گفت: بازرسی کل کشور و دستگاههای نظارتی در مورد عملکرد حفاظت محیط زیست استان ناظر هستند و اگر قصور و تخلفی در گذشته بوده برخورد کنند، رک و راست میگویم که سازمان جهاد کشاورزی و سازمان آب گزارش داده بودند که آلودگی آب و خاک در این منطقه کمتر شده بوده است و بنده خودم نزدیک به ۷-۸ اخطاریه زیست محیطی به کاوه سودا صادر کردم.
وی ادامه داد: خروجی همه بحثها در مورد آلایندگی کاوه سودا تشکیل تیمی علمی از سوی دانشگاههای استان برای مطالعه میزان آلایندگی کاوه سودا بود که بالاخره هم اعلام کردند این مجموعه آب و خاک منطقه را آلوده کرده است و من بر اساس این نتایج و بر اساس نتایج کارشناسان خودمان با کاوه سودا برخورد میکنیم و خودمان را موظف به پاسخگویی میدانیم و جایی هم که اشتباه کردیم اصلاح میکنیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی ادامه داد: اخیراً وفق ماده ۶۸۸ قانون علیه مدیریت کاوه سودا اعلام جرم کرده ایم و پیگیری در این زمینه ادامه دارد و زمانی هم که بنده در آذربایجان غربی مدیرکل بودم، به دلیل تخریب صورت گرفته در پارک ملی دریاچه ارومیه علیه این شرکت اعلام جرم کردیم و کاوه سودا محکوم شد.
عباس نژاد در مورد وضعیت مدیریت پساب پرحجم کاوه سودا نیز گفت: نظرات کارشناسان و دستگاههای مختلف را میگیریم و هر چه قانون بگوید همان را انجام میدهیم.
پتروشیمی و پالایشگاه باید عوارض آلایندگی پرداخت کنند
وی در خصوص پرسش مجری برنامه که آیا بروز تخلفات مدیریتی در دوره گذشته در مورد عدم اعلام این شرکتها در لیست صنایع آلاینده را تایید میکنید یا خیر، اظهار کرد: ما در سال ۹۷ اعلام کردیم که پتروشیمی و پالایشگاه از سال ۹۲ آلاینده بوده اند و بایستی امور مالیاتی مستقیم ورود کرده این عوارض آلایندگی را میگرفت.
عباس نژاد در مورد این پرسش مجری که چرا دو شرکت پتروشیمی و پالایشگاه تبریز در سال ۹۲ با اعلام محیط زیست استان از لیست صنایع آلاینده خارج شده اند، نیز گفت: اگر چنین کاری انجام شده حتما بر اساس مستنداتی بوده که باید بررسی شود و بند عرض کردم ما این دو واحد را در سال ۹۷ طی نامهای آلاینده اعلام کردیم و صورت جلسه هم شده، حالا اگر امور مالیاتی عوارض را نگرفته، باید پاسخ بدهد.
وی در مورد بحران زیست محیطی معدن طلای اندریان هم گفت: صریح و شفاف میگویم اساساً فلسفه وجود کارخانه معدن اندریان با توجه به شرایط توپوگرافی منطقه اشتباه بوده، چرا که با توجه به شرایط زمین شناسی منطقه، جاگذاری هیپ در آنجا با ریسک بالایی مواجه است. قبلا هم گفتم و الان هم تاکید میکنم که هیچ واحد معدنی و صنعتی نمیتواند بگوید من آلاینده نیستم و نمیتوان یک واحد همیشه آلاینده است و یا همیشه پاک است و یک مدیر محیط زیست عاقل هیچ وقت چنین چیزی نمیگوید.
عباس نژاد تاکید کرد: آنچه که مشخص است این است که در معدن طلای اندریان آلودگی داریم و اهالی شریف منطقه به حق به این موضوع اعتراض دارند و من کاری ندارم چرا و چطور احشام روسائیان تلف شدند، در ان منطقه تنها واحدی که از سیانور استفاده میکند، معدن اندریان است و هر اتفاقی در این رابطه را از چشم این معدن میبینیم، حالا هر توجیهی که میکنند، مهم نیست.
وی ادامه داد: هیپهایی که در آن معدن ایجاد شده از زیرسازی تا بهره برداری از آنها هیچ استانداردی نداشته اند و اظهارات آقای دکتر بیگی در این مورد صحیح است. این را هم اضافه کنم که تبخیر و نشت سیانور در آن معدن از لحاظ اقتصادی به شدت به زیان بهره برداران این معدن است و هر نشتی باعث از دست رفتن طلا میشود اگر عاقل باشند اجازه نمیدهند هیچ نشتی از این معدن صورت بگیرد.
معدن طلای اندریان باید برای ادامه فعالیت خود ضوابط زیست محیطی را اجرا کند
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی گفت: اتفاقی که در معدن طلای اندریان اتفاق افتاده این بود که مجوز زیست محیطی در ابتدای فعالیت آنها وجود نداشته است. الان نمیتوان چیزی را پنهان کرد، آنها اخیراً به ما مراجعه کرده بودند و درخواستهایی از ما داشتند که من شروط ۱۰ گانهای را برای موافقت محیط زیست جهت فعالیت معدن اندریان به آنها اعلام کردم.
عباس نژاد ادامه داد: معدن طلای اندریان باید برای ادامه فعالیت خود ضوابط زیست محیطی را اجرا کند، هر چند به نظر من این معدن اگر امروز تعطیل شود، بهتر از فرداست. اشتغال، درآمد و هر چیزی دیگری نمیتواند مقدم بر سلامت مردم و محیط زیست باشد.
وی افزود: از پیگیریهای آقای بیگی و دانشجویان در این مورد تشکر میکنم. معدن اندریان باید آلودگی ایجاد شده را رفع کند و عملیات استحصال آن اصلاح شود. همچنین چاههای پیزومتری آن با توجه به گزارشهایی که در مورد مسدود بودن این چاهها است باید صحت سنجی شود، در غیر این صورت دستور داده ام از ادامه فعالیت این معدن جلوگیری شود.
عباس نژاد در پایان گفت: ما روی خط مس و طلای جهان هستیم، باید از این مواهب الهی استفاده کنیم، اما مشروط به رعایت ضوابط زیست محیطی و باز هم تاکید میکنم نباید درآمد و هر چیز دیگری مقدم بر سلامت مردم و محیط زیست باشد.