به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، به همت بسیج دانشجویی دانشگاه امیرکبیر، همایش تخصصی بررسی آینده خصوصیسازی با حضور محمد ماشینچیان، روزنامهنگار اقتصادی و امیر خراسانی،جامعهشناس برگزار شد.
محمد ماشین چیان، روزنامه نگار اقتصادی، در این همایش گفت: وقتی قانون اساسی نوشته میشد به بخش خصوصی دقت نشد و در زمان مرحوم هاشمی رفسنجانی رویه شوروی به کار گرفته شد. در شوروی خواستند خصوصی سازی کنند ولی با قانون مغایر بود ولی در ایران پس از اینکه شرکت ها زیان ده شدند، به سمت واگذاری رفتند.
وی افزود: مادامی که مردم را مجبور میکنیم خودرو را با قیمت بالا و بی کیفیت بخرند مشکل داریم؛ از این رو صنعت خودرو باید به صورت بازار آزاد اداره شود. باید انحصار را بشکنیم. با این امر نه تنها کارگر بیکار نمی شود بلکه کار و شغل او هم حفظ میشود. علم اقتصاد به معنای مزیت نسبی است؛ رعایت این مزیت نسبی نجات دهنده اقتصاد ماست.
ماشینچیان بیان کرد: بحث بنده کاملا انضمامی است، اتفاقی که برای محمدرضا پهلوی رقم خورده است، برای ما هم در حال رقم خوردن است یعنی اقتصاد را منحصر به دولت کردیم و کارآفرین را پس زدهایم و این گونه مردم را مجبور به مصرف جنس بیکیفیت کردهایم. ما اگر نسبت به تجارت و اقتصاد همینگونه با تصلب برخورد کنیم، برای چندمین بار دچار بیماری هلندی میشویم. اسلام دین تجارت است و این نحوه برخورد ما با اقتصاد خلاف شریعت ماست و تجارت آزاد را محدود میکند درحالیکه رویه اسلام خلاف این است! همانطور که پیامبر (ص) میفرمایند قیمتها دست خداوند است و دستوری تعریف نمیشوند.
روزنامهنگار اقتصادی در پایان اظهار کرد: در تمام طول تاریخ درآمد سرانه متوسط مردم کمتر از دو دلار هست؛ چه در مصر و ایران تا مهد دموکراسی مثل آتن.اما به معجزه اقتصاد بازار درآمد سرانه مردم به شدت فراتر رفته است. ما در این بین اصلا طرفدار دولت نیستیم بحث ما حمایت از شفافیت است.
امیر خراسانی، جامعهشناس نیز در این همایش گفت: خصوصیسازی فاشیستیترین نحوه برخورد با اقتصاد بود. اقای ماشین چیان میخواهند بگویند خصوصی سازی بخشی از علم اقتصاد است، ولی مگر ما علم اقتصاد داریم؟! خیر، امروزه تکثر در اقتصاد محترم است. چگونه میتوان سخنان راستترین افراد اقتصادی را نشنیده گرفت، این افراد خود باور به کارآمدی نهایی و بدون نقص اقتصاد لیبرال ندارند.
وی در ادامه بیان کرد: هیچ کس از اقتصاد دولتی صرف دفاع نکرد؛ لیبرالها برچسب طرفدار اقتصاد دولتی را به غیر خود میزنند تا خودشان را از فکر برهانند. شوروی و ایالات متحده هر کدام نظام بهرهکشی مختص خود را دارند، ما اکنون نیاز داریم به پاسخ به این سوال که؛ ما چه مدل اقتصادی نیاز داریم که بهره کشی در آن نباشد؟! و این سود اضافه به چه کسی باید برسد؟! رانت ضامن بخش خصوصی است؛ البته با قالب بخش خصوصی واقعی که از زمان و رنگ و لعاب امثال آقای ولایتیها به امثال دکتر نوبخت میرسد.
خراسانی افزود: از نظر بنده علم اقتصاد، تنها اقتصاد سیاسی است؛ از این رو ما باید تعریف کنیم که چه اقتصادی را در پی میگیریم؛ اقتصادی سوالمحور که به دنبال پیدا کردن نسبت وضع موجود و تفکراتش است و اقتصاد ارتجاعی که آقای ماشینچیان نماینده این کلام است. کارگر هفت تپه انضمامیت محض است و بحثهای ما انتزاعی است. اینکه پژوهشگر ما در انتزاعیات حل شود و برای هفتتپه افق را از بین کتاب پیدا کند، غلط است.
امیر خراسانی اظهار کرد: یک مثال تاریخی آن است که هیچ وقت اقتصاد را به اقتصاددانان نسپارید؛ اقتصاد هر چقدر علمیتر بشود از مسئله مردم دورتر میشود و موضوع بیشتر از پیش مفقود میشود. لیبرالها، کاهنان عصر جدیدند و با دانستن جزئی از فلسفه تاریخ و فلسفه علم خواهیم فهمید که اتفاقات تاریخی تکرار ناپذیرند ولی این کاهنان خواهان مشابهتسازی این اتفاقات با عصر پیغمبر اکرم (ص) هستند. این مغالطه فلسفی در تاریخ است از آن رو که وضعیتهای تاریخی قیاسناپذیرند.
وی در پایان گفت: داستان مسکن هم همین است، آقای آخوندی که بت جریان لیبرالیست است با سیاستهای اقتصادیاش که علناً قانون زدایی از مسکن است موجب شد تا تعداد مستاجران چندبرابر شود. دفاع از نظم خودجوش بازار یعنی دفاع از فقر اکثر مردم و ثروتمندی طبقهای جزء! اتفاقا این جمع به شدت طرفدار دولت هستند یعنی جمع قلیل!