به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، روزنامه وطن امروز در نقد اظهارات محمدجواد ظریف در فایل صوتی منتشره نوشت: فایل صوتی منتشرشده از وزیر خارجه و اصل این گفتگو، یک پاس گل از جانب آقای ظریف به جریان غربگرا برای زدن گل به دروازه منافع و امنیت ملی ایران بود. در این میان البته آقایان ادعا دارند این مصاحبه یک تاریخ و سند شفاهی است که قرار بوده محرمانه باشد، با این حال یا دوستان نمیدانند تاریخ شفاهی چیست یا دارند مواضع رسمیشان را تغییر میدهند. البته باید امیدوار بود نیت، همین تاریخ شفاهی و نگهداری اسناد بوده باشد.
زمانی که افراد مسئولیت دارند نباید چنین گفتگوهایی را ضبط و ثبت کرد. تاریخ شفاهی برای زمانی است که دوره مسئولیت فرد به پایان رسیده و از موضوعی که درباره آن سخن گفته میشود عبور کرده است، چرا که اگر در حین مسئولیت با افراد به بهانه تاریخ شفاهی مصاحبه کنند، مواضع آنها همانند فایل منتشرشده از ظریف میتواند پیامدهای جبرانناپذیر حقوقی، سیاسی، امنیتی و اخلاقی داشته باشد که الان سر قضیه این فایل صوتی رخ داده است.
فارغ از نتایج کوتاهمدت اقدامات اینچنینی که میتوان نشانههای آن را در فضای دوقطبی شکل گرفته در جامعه مشاهده کرد، نباید از خوشحالی طرف آمریکایی نسبت به این مسئله چشمپوشی کرد. بهطور مصداقی آمریکاییها از اظهارات ظریف خوشحال شدند: اینکه بالاترین مقام دیپلماسی کشور، انگشت اتهامش را به سمت سپاه پاسداران بهویژه نیروی قدس و سردار شهید سلیمانی که قهرمان ملی ایرانیان است، گرفت. بخش دیگری از سخنان وزیر امور خارجه که با واکنشهای زیادی همراه شده بود، مربوط به بحث ایشان پیرامون «میدان» و «دیپلماسی» بود. دانشجوی سال اول روابط بینالملل رابطه میدان و دیپلماسی را میداند. این نیاز به بحث نظری ندارد و کاملا مبحث سطح پایین و بدیهیای است. همه میدانند اگر قدرت نظامی و بازدارندگی امنیتی نباشد، دیپلماسی به خودی خود هیچ معنا و مفهوم و جایگاهی ندارد. در همین کشورهای اروپایی شما تفاوت بین کشورهایی که توانمندی نظامی و تسلیحاتی دارند با کشورهای دیگر که این توانمندیها را ندارند، میبینید.
نکته بعدی درباره این مصاحبه، بحث تحریف تاریخ است. ظریف در بخشی از این گفتگو ادعا میکند اگر برجام نبود پوتین با سردار سلیمانی دیدار نمیکرد. طرح چنین موضعی از سوی وزیر امور خارجه تاسفبار است، چرا که وی یا روسها و مدل دیپلماسیشان را نمیشناسد یا به مولفههای نظامی واقف نیست. برجام چه مولفهای برای روسها داشت که بخواهند با سردار سلیمانی ملاقات کنند و به همکاری نظامی در سوریه بپردازند؟ روسها یک پروتکل و تشریفات خیلی خاص برای دیدار با رئیسجمهور خود دارند. گاهی حتی برخی روسایجمهور را نیز آقای پوتین به حضور نمیپذیرد. اینکه فرمانده کل قوای کشوری مثل روسیه، یعنی آقای پوتین، که توان نظامی و اطلاعاتی و حوزه نفوذ بسیار بالایی دارد، میپذیرد با فرمانده سپاه قدس ما جلسه بگذارد، اوج عزت نظامی ماست.