به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، فریدون جعفری، مدیرکل دفتر بازرسی و پاسخگویی به شکایات وزارت علوم درباره تازهترین اقدامات وزارت علوم برای بررسی و استخراج نتایج مدارکی که سال ۹۸ از ۲۵ موسسه متخلف تهیه و فروش پایاننامه به دست آمده است؛ گفت: پایاننامههای تقلبی یا به عبارتی اجرای دقیق قانون مقابله با تقلب در آثار پژوهشی و آییننامههای اجرایی، موضوع کلانی است که بخشهای مختلف وزارتخانه را درگیر میکند؛ چرا که به صورت یک مجموعه باید وارد مقابله با تقلب شوند.
وی افزود: برای پی بردن به صحت گزارش یک تقلب، موضوع به کمیتههای اخلاق در پژوهش دانشگاهها یا ستاد مرکزی وزارت علوم برای بررسی فنی و کارشناسانه، ارسال میشود. در نهایت با نظر این کمیته است که تقلب به اثبات میرسد؛ چرا که نظر آنها به علت فنی و تخصصی بودن، فصل الخطاب است. بعد از این مرحله اگر نیاز باشد اقدام قانونی و حقوقی صورت میگیرد و معاونت حقوقی دانشگاه وارد عمل شود و اقدام قضایی انجام میدهد.
مدیرکل دفتر بازرسی و پاسخگویی به شکایات وزارت علوم با بیان اینکه بخشی از این بررسیها به هیأتهای رسیدگی به تخلفات اداری یا انتظامی یا کمیتههای انضباطی دانشجویی ارسال میشود؛ تصریح کرد: اگر عضو هیأت علمی تخلف پژوهشی کرده است در هیأتهای انتظامی، مورد رسیدگی عادلانه قرار میگیرد. از سوی دیگر، اگر پایاننامه کارشناسی ارشد یا رساله دکتری نوشته و دفاع شده باشد، ابطال مدرک باید از سوی سازمان امور دانشجویان انجام شود البته این امر منوط به رسیدگی عادلانه و تایید تقلبی بودن پایان نامه یا رساله است و مزایای ناشی از این مدرک هم باید ابطال شود.
جعفری با بیان اینکه سال ۹۸ از موسسههای تهیه و فروش پایاننامه بیش از ۳۰ هزار مدرک خام به دست آمد؛ تاکید کرد: در شناسایی موسسات یاد شده، به قراردادهای موسسه متخلف با دانشجو برای نوشتن مقاله، تهیه پاورپوینت پایاننامه، برطرف کردن ایرادات پایاننامه با دریافت هزینه جداگانه دست یافتیم. در بررسیهای کارشناسانه باید تک تک این ۳۰ هزار مدرک خام بر اساس کد ملی دانشجو و دانشگاه محل تحصیل بررسی شود تا مشخص شود به استناد این پایاننامههای تقلبی مدرک تحصیلی دریافت شده است یا نه.
وی ادامه داد: معاونت حقوقی وزارت علوم در حال پیگیری چندین پرونده در دادسرای فرهنگ و رسانه است، از سوی دیگر کارشناسانی برای بررسی این مدارک خام و استخراج نتایج تعیین شدهاند؛ البته بررسی این تعداد مدرک خام از نظر زمانی به طول میانجامد.
وی با بیان اینکه برخی از پایان نامهها شناسایی شدهاند، ابراز کرد: با برخی از دانشگاهها که قالباً غیردولتی هستند مکاتباتی صورت گرفته و بر آن اساس، برخورد هم باید صورت بگیرد. اما به علت پیگیری این مدارک در دادسرای فرهنگ و رسانه امکان رسانهای شدن وجود ندارد.
جعفری به استانهایی که مدارک تقلبی علمی از آنها به دست آمده است اشاره کرد و گفت: علاوه بر تهران، در استانهای خراسان رضوی، اصفهان و آذربایجان شرقی دادههای خام زیادی از تخلفات علمی به دست آمده است.
مدیر کل دفتر بازرسی و پاسخگویی به شکایات وزارت علوم بیشترین میزان مدارک شناسایی شده در ۲۵ موسسه متخلف تهیه فروش و پایاننامه را اعلام کرد و گفت: تقلب در تهیه پایاننامه و رساله، تهیه مقالات و در رتبههای بعدی سایر مکتوبات علمی که در دانشگاهها برای ترفیع و ارتقا مورد استناد قرار میگیرند، بیشترین دادههای خام را به خود اختصاص داده است.