به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، فرزانه فراهانی_ " مهاجرت " یکی از واژههایی است که تا به زبان جاری میشود، در اغلب موارد معضل فرار مغزها و محروم شدن کشور از وجود افرادی با استعدادهای درخشان و برتر را در ذهن تداعی میکند.
تصمیم به مهاجرت و اقامت داشتن در کشوری دیگر با مردمانی که فرهنگ و تمدن آنها با مردمی که از جنس تفکر و اندیشه فرد هستند، مشکلات و چالشهای متعددی را برای فرد ایجاد میکند.
روحیه مردم در داخل کشور در شهرهای کوچک و بزرگ، شلوغ و پر جمعیت با روحیه مردمی در شهر و منطقهای خلوت و کم رفت و آمد تفاوتهای فاحش و زیادی دارد و این در حالی است که تفاوتهای دو فرهنگ کاملا متفاوت دو کشور بیگانه با یکدیگر مشکلات بیشتری را به درون زندگی فرد مهاجر سر ریز میکند.
تنهایی از مهمترین مشکلاتی است که فرد مهاجر به آسانی و در زمان کوتاه نمیتواند به آن عادت کند و با این مشکل کنار بیاید و دور بودن از خانواده، دوستان، همزبانهای دور و نزدیک و دهها مشکل دیگر در مهاجرت میتواند زمینه ابتلاء فرد مهاجر به افسردگی را ایجاد کند.
فردی که تصمیم به مهاجرت وی قطعی و نهایی شده است نباید فراموش کند که با وجود همه فاکتورهای مثبت و به ظاهر مهمی که حتی در شرایط مهاجرت قانونی داشته باشد باز هم در کشورهای اروپایی و آمریکایی یک شهروند درجه ۲ محسوب میشود و نمیتواند توقع داشته باشد که نوع رفتار و کردار مردم کشوری که به عنوان مهاجر در آنجا مقیم شده است با او خوب و مسالمت آمیز و مهربانانه باشد.
به همان اندازه که بسیاری از افراد پس از مهاجرت به شرایط بهتری برای ادامه زندگی خود دست پیدا میکنند، تعداد مهاجرانی هم که در اثر این اقدام دچار افسردگی، اعتیاد و سرخوردگی شدید شده و هست و نیست خودشان را از دست دادهاند نیز کم نبوده و بهتر این جوانان و افرادی که به هر دلیلی قصد مهاجرت از کشور را دارند، پیش از عملی کردن آن بیشتر در این زمینه تحقیق و جست و جو کنند.
بسیاری از افراد به دلیل نداشتن شغلی مناسب و بیاهمیتی مسئولان در جایگاه های مختلف شغلی نسبت به توانایی و استعداد آنها در نهایت تصمیم به مهاجرت و اقامت در دیگر کشورها میگیرند.
علاوه بر مشکلات و گرفتاریهای اقتصادی و مالی، گاهی افراد به دلیل اختلاف نظر سیاسی با دولتمردان و عدم مدیریت آنها با این مسئله تصمیم به مهاجرت و پناهندگی به سایر کشورها میگیرند و در برخی از موارد تصمیمهای این چنینی به قیمت جان فرد مهاجر تمام میشود.
مشکلات فوق از جمله مهمترین معضلاتی هستند که اغلب جوانان ایرانی را به مهاجرت سوق میدهد و با سری پر از رؤیا غافل از شرایط نامناسب و غیر قابل باوری که در کمپ اسکان مهاجران و پناهندگان حاکم است در آسمان خاکستری و نامعلوم مهاجرت به پرواز درمیآورد.
سطح تحصیلات دانشگاهی و آکادمیک بیشتر جوانان امروز در سراسر کشور نسبت به گذشته بسیار بالاتر است و این مسئولان هستند که باید در به کارگیری و ارج نهادن به این قشر باانگیزه و تلاش هدفمند آنها بهاء بدهد و از آمدن فکر مهاجرت در ذهنشان جلوگیری کند.
بسیاری از جوانان خوش فکر و با استعداد در حالی از ایران مهاجرت میکنند و نامشان در مراکز علمی معتبر و مشهور دنیا در کنار دانشمندان و اندیشمندان طراز اول و حتی بالاتر از آنها به چشم میخورد که در داخل کشور به دلیل بی اعتمادی مسئولان به نسل جوان، از داشتن شغلی ساده هم محروم بودهاند و اینگونه فرصتهای ناب و سرمایههای ارزشمند انسانی ما به مرور از دست میرود.
آنچه در این میان اهمیت ویژهای دارد و مهاجران به سایر کشورها باید در نظر داشته باشند این است که گاهی مجریان سیاست گذاری کشورهای پذیرای مهاجران ایرانی به ازای پذیرش آنها وعدههای پوچ اما خوش ظاهری را به این افراد میدهد و از کسانی که قصد مهاجرت و گذران زندگی بهتر و آسودهتری را داشتند، فردی وطن ستیز و گاهی دشمن با هر نوع آیین و مذهبی میسازد که این موضوع نباید از طرف مسئولان کشور نادیده گرفته شود.
حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی هشتمین رئیس جمهور منتخب مردم ایران، در نخستین جلسه خود با خبرنگاران و اصحاب رسانه در مورد ایرانیان خارج از کشور گفت: در ابتدای دولت خواهیم گفت که همه زمینهها را برای بازگشت ایرانیان خارج از کشور فراهم خواهیم کرد، دولت همانطور که نسبت به ایرانیان داخل کشور وظایفی برای خود قائل است نسبت به ایرانیان خارج از کشور نیز خود را وظیفه مند میداند. دولت نسبت به آنها خود مسئول میداند.
رئیس جمهور منتخب با تاکید بر اینکه باید ورود ایرانیان به کشور از طرف همه دستگاههای مربوطه تسهیل شود، گفت: سرمایه گذاری در کشور توسط ایرانیان خارج از کشور در اولویت قرار دارد، بهترین و امنترین مکان برای سرمایه گذاری ایرانیان خارج از کشور، ایران سرزمین آبا و اجدادی آنهاست. امنیت کامل برای این سرمایه گذاری وجود دارد.
بدون تردید صحبتهای رئیس جمهور منتخب ایران در خصوص ایرانیان خارج از کشور شامل حال مهاجرانی که به دلایل مختلف روزی ایران را ترک کردند و حالا تصمیم به بازگشت به کشور را دارند هم میشود.
برای هیچ فردی زندگی در کشور و سرزمینی غریبه با مردمانی با روح عاطفی متفاوت سهل و ساده نیست و این مسئولان نظام هستند که باید شرایط بازگشت مهاجران و به ویژه نخبگان و استعدادهای درخشان این آب و خاک را فراهم کنند.