گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حدیث عوض زاده؛ تامین اب سالم یکی از اساسی ترین نیاز ها برای تداوم حیات موجودات زنده است. در سالهای اخیر با توجه به شرایط جغرافیایی کشورمان و بارش های دهه اخیر متاسفانه کشور دچار کم بارشی شده است.
کم بارشی باران پدیده خشک سالی را به وجود اورده است.که بنا بر شرایط هر منطقه عمق فاجعه اسفناک ان متغیر است. استان سیستان و بلوچستان در جنوب شرقی ایران واقع شده است با اب و هوای گرم و خشک .و جمعیتی در حدود سه میلیون نفر دچار خشکسالی شده است که در پنجاه سال اخیر بی سابقه بوده است طبعا عدم وجود اب کافی اسیب های زیادی و گاها غیر قابل جبران به چرخه حیات انسان و محیط زیست وارد میکند.
درست است خشکسالی بر این استان حاکم شده است اما دلیل بر آن نمیشود که بی خیالی و بی مدیریتی بر این استان با این جمعیت نیز حاکم شود. بسیار غم انگیز است استانی که بالاترین نرخ ازدواج را دارد و جوان ترین استان کشور است ،پایین ترین شاخصه از نظر داشتن اب سالم را در بین سی و یک استان داشته باشد.
در حدود ۵۰۰۰ نفر مشکل دسترسی به اب سالم در این استان دارند. حدود ۲۰۰۰ نفر از طریق نظام سقایی اب مورد نیازشان را تامین میکنند و سه هزار نفر منبع ابی در دسترس ندارند. این مسیر دسترسی به اب معظلات و مشکلات فراوانی برای مردم به وجود میاورد و سلامت انها را مورد تهدید قرار می دهد.
مشکلاتی چون انتقال بیماری از طریق اب تبخیر اب .حمل و نقل سخت اب هزینه های کمر شکن برای حمل و نقل عدم دسترسی به موقع به اب در موارد ضروری پایین امدن سطح کیفیت بهداشتی زندگی و موارد بسیاری از این قبیل.. این مشکلات یک شبه یا یک دهه به وجود نیامده اند.بلکه سالیان درازی است که به وجود امده اند و ریشه در زندگی مردم کرده اند و هر روز پر قدرت تر میشوند.
بله درست است خشکسالی مشکلات زیادی به وجود اورده است. اما بخش عمده مشکلات امروز سیستان و بلوچستان به دلیل عدم مدیریت درست منابع عدم تاسیس زیر بنا های مناسب و عدم پیگیری هاست.کم لطفی مسولین باعث سختی هایی در زندگی مردم شده است به گونه ای که بخش زیادی از محیط زیست و دریاچه هامون در حال انقراض است.برای جان دوباره انها باید تلاش بسیاری کرد و هزینه های زیادی پرداخت اما با اندکی توجه و مدیریت درست و مطالعه امکان ان بود که مانع این اسیب ها شد.
شغل عمده مردم در سنوات گذشته کشاورزی بوده است که عدم وجود اب کشاورزی را سلب کرده است از مردم.مردم برای کسب روزی حلال خود به شغل های متفرقه دیگری روی آوردهاند که مشقت بیشتری دارد.همچنین زمینه برای شغل های غیر قانونی نیز فراهم شده است که اسیب های خانوادگی اجتماعی امنیتی روانی زیادی برجا گذاشته است.
برخی مردم به دلیل نبود کار مناسب مجبور به مهاجرت از این استان میشوند. درد زیاد است اما برای هر درد درمان زیادی وجود دارد.امیدواریم با روی کار امدن دولت مردمی زمینه حل مشکلات هم وطن های عزیزمان در استان سیستان و بلوچستان رقم بخورد. و تهدید های زندگی مردم به فرصت های خوبی برای داشتن زندگی بهتر تبدیل شود.. نکته اخر اینکه بحران اب یک مسئله جدی برای تمام جوامع است اگر در مدیریت منابع و استفاده از منابع الگو درست و علمی نباشد بی ابی سرنوشت همه ما میشود.
حدیث عوض زاده - مسول سیاسی واحد خواهران بسیج دانشجویی دانشگاه شیراز
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.