به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، حجت الاسلام و المسلمین رحمانی سخنران و کارشناس مذهبی، درباره آثار اخلاقی نماز شب گفت: ترکیب خلقت انسان از جسم و روح است؛ همچنان که اگر جسم دچار بیماری شود، نیاز دارد تحت درمان طبیب قرار بگیرد تا با مصرف داروهای تجویز شده بهبودی برایش حاصل شود، به همین میزان روح انسان جهت رسیدن به "خُلق نیکو" لازم است اعمالی را انجام دهد تا به لطافت برسد.
وی ادامه داد: روح آدمی در اثر اعمال روزمره دچار گرفتاری و ناملایمات و مکدر میشود. پیامبر اکرم (ص) در هر مجلسی که شرکت میکرد، هفتاد مرتبه استغفار میکرد. حالات انسان تحت عواطف و موقعیتها قرار میگیرد و نیاز است حتماً تغییری در آن ایجاد شود تا جلا و لطافت را از دست ندهد؛ مانند آیینه که وقتی با بخار آب برخورد میکند فورا تار میشود و دید واقعی را از دست میدهد؛ بنابراین برای داشتن خُلقی نیکو لازم است اعمالی صورت بگیرد تا بداخلاقیها برطرف شود.
این کارشناس مذهبی بیان کرد: یکی از راههای رسیدن به "خُلق احسَن" بیداری در دل شب و به پا داشتن نماز شب است. توصیه همه بزرگان و صالحان به بیداری در شب است. در سحر همه مردمان در خوابند و سالک الی الله با خداوند در دل شب خلوت نموده و مشکلات درونی را با ذات پروردگار در میان میگذارد و خداوند از نور خود بر او میتابد؛ چرا که بنا بر فرمایش پیامبر اعظم (ص) بیداری در شب منش صالحان است.
وی افزود: رسول اکرم (ص) فرموده اند: «انَّ قِیامَ اللَّیْلِ قُرْبَةٌ اِلَی اللهِ» به درستی که بیداری در دل شب قرب به خداوند را همراه دارد؛ بنابراین کسی که در دل شب با خدا راز و نیاز میکند، حتما رنگ و بوی خدا در او نمایان میشود و خود را آلوده گناهان نمیکند. مرحوم آیت الله قاضی فرمود: اگر دنیا را میخواهی نماز شب بخوان و آخرت را هم میخواهی نماز شب بخوان. رمز و راز بیداری در دل شب بسیار است که در این گفتار کوتاه نمیگنجد.
حجت الاسلام رحمانی اظهار کرد: نماز شب سبب میشود بدن سلامتی خودش را به دست بگیرد. «قِیامُ اللَّیْلِ مُصَحَّةٌ لِلْبَدَنِ» یکی از روشهای درمان در کنار طبابت با دارو و پرهیز از مواردی که بدن را به بیماری تحریک میکند، بیداری در سحر و خواندن دعا و نماز شب عنوان شده است. همچنین نماز شب، جلب رضایت پروردگار را در پی دارد. (مَرْضاةٌ لِلرَّبِّ عَزَّوَجَلَّ) همچنان که فرزند تربیت و رشد یافته از مواظبتهای مادر کار نیکو انجام دهد مادر خوشحال میشود، شخص نماز شب خوان و متفکر در شب هم رضایت پروردگار عالم را به دنبال دارد.
وی افزود: نماز شب باعث میشود شخص مشمول رحمت خداوندی قرار بگیرد؛ هر کار خیری که در توان او باشد را خدا برای او مهیا میکند و اگر از سوی کسی مورد اهانت و یا بلا قرار بگیرد، رحمت خدا به داد او رسیده و او را نجات میدهد. اقامه نماز شب تمسک جستن و متصف شدن به اخلاق انبیای الهی است. یکی دیگر از آثار نماز و قیام در شب از لسان نبی مکرم (ص) «وَ تَکْفیرُ السَّیِّئاتُ وَ مُنْهاة عَنِ الاِثْمِ...» است؛ یعنی گناهان را محو و سیئات را پاک میکند.
این کارشناس مذهبی در ادامه بیان کرد: چه پاداشی بهتر از اینکه خداوند بنده را مورد عنایت خودش قرار میدهد و او را از گناه پاک میکند. نماز شب چنان شعفی به بنده میدهد که گویا لذتی بهتر از آن وجود ندارد. پیامبر اسلام (ص) در روایتی فرمودند: «جُعِلَ قُرَّةُ عَیْنی فِی الصَّلاةِ» نور چشمان من در نماز قرار داده شده است؛ نماز سر چشمه جاری برکات الهی است و حال این چشمه جاری، جای خلوت و بدون تعلقات دنیایی نه تنها چهره را نیکو میکند بلکه قلب باطن را دارای صفایی از نور قرار میدهد که وصفش برای سالک قابل توصیف نیست.