به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، وزیر امور خارجه کشورمان در ابتدا با تشکر از فرصت موجود جهت رایزنی با وزرای خارجه سایر کشورها درباره افغانستان عنوان کرد که جمهوری اسلامی ایران با جدیت و دقت روند تحولات در افغانستان را پیگیری می کند.
ایشان با ابراز امیدواری در خصوص اینکه نشست همسایگان با پیامی قوی و یک صدا بر استقرار دولتی فراگیر و متشکل از همه اقوام درافغانستان، مبارزه با تروریسم، مبارزه با قاچاق مواد مخدر و همچنین ارسال کمک های انسان دوستانه موجب ایجاد امید در بین مردم افغانستان شود،افزود: امیدوارم در توافق با وزرای محترم حاضر بتوانیم گذرگاه های مرزی همسایگان را به منظور تجارت و ارسال کمک های انسان دوستانه باز بگذاریم.
وزیر امور خارجه کشورمان آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای میزبانی تهران جهت برگزاری دور بعدی نشست شش کشور همسایه افغانستان به صورت حضوری را نیز مطرح کرد و افزود: جمهوری اسلامی ایران همچنان پیگیر موضوع تشکیل دولت فراگیر با مشارکت همه اقوام است و امیدوار هستیم طالبان به تعهداتی که وعده داده اند عمل کنند.
دکتر امیرعبداللهیان خاطر نشان کرد تجربه نشان داده است که تشکیل دولت غیرفراگیر کمکی به وضعیت ثبات، آرامش و ارتقای وضعیت افغانستان در طول تاریخ نکرده است، لذا انتظار ما از وزرای خارجه این است که با صدایی واحد اهمیت تشکیل دولت فراگیر با مشارکت همه اقوام را اعلام کنند.
وزیر امور خارجه ضمن تأکید بر این موضوع که اولویت اصلی ما صلح، ثبات و آرامش در سایه تشکیل دولت فراگیر خواهد بود عنوان کردآمریکا مسبب اصلی نابسامانی در افغانستان طی دو دهه گذشته است و آن ها باید اولا به مردم افغانستان و ثانیاً به منطقه و افکار عمومی جهان پاسخگو باشند که چرا در زمان حضورشان و اشغال افغانستان، قاچاق مواد مخدر و صادرات آن چندین برابر افزایش یافت؟ چرا تروریسم در افغانستان رشد یافت؟ چرا آمریکایی ها نه در ایجاد ساختارهای جدید و نه در دولت سازی هیچ موفقيتی نداشتند؟ چرا آمریکایی ها که ادعا می کنند ٢/۶ تریلیون دلار هزینه کرده اند اما نتیجه آن چیزی جز فقر، نابسامانی و ناامنی در افغانستان نبوده و البته پیامدهای ناگوار این سیاست غلط آمریکا بر روی کشورهای همسایه بوده است.
دکتر امیر عبداللهیان در ادامه افزود: جمهوری اسلامی ایران تأکید دارد که در افغانستان گفتگو می بایست به جای جنگ بنشیند و استفاده از ابزارهای نظامی به جای گفتگو، نگرانی مردم افغانستان را در پی دارد.
وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه تاکید کرد جمهوری اسلامی ایران میزبان حدود 4 میلیون برادر و خواهر خود از افغانستان و تحت سخت ترین تحریم های ظالمانه، اعطای واکسن به این ۴ میلیون را در اولویت کاری قرار داده است و از هیچ حمایتی از مردم افغانستان دریغ نمی کند.
دکتر امیرعبداللهیان در پایان با اشاره به این موضوع که خروجی جلسه نشست وزرای خارجه باید یک پیام قوی برای مردم رنج کشیده افغانستان باشد، عنوان کرد: این پیام باید به رسیدن به یک افغانستان باثبات و امن و افغانستانی که در مسیر توسعه و تشکیل دولت فراگیر قرار بگیرد کمک کند، که نتیجه آن علاوه بر امنیت افغانستان، امنیت برای همسایگان و کمک به صلح، ثبات و امنیت جهانی خواهد بود.
ایشان در ادامه بر آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای در اختیار گذاشتن تمامی امکانات خود برای پیش برد مذاکرات بین الافغانی تأکید کرد و با اشاره به تحولات سریع و شتابان در افغانستان افزود: لازم است رایزنی های مستمر بین همسایگان وجود داشته باشد و جمهوری اسلامی ایران به طور جدی نگران رشد ناامنی و تروریسم در افغانستان است و حتماً باید در گفتگوها به دنبال یک مکانیسم جهت کاهش و حذف این نگرانی جدی که امنیت یکایک کشورها را تحت تأثیر قرار داده باشیم.