گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اعظم ذوالفقاری منظری؛ * آبان سال گذشته بود که هیات داوری سازمان خصوصی سازی، واگذاری کشت و صنعت مغان به بخش خصوصی را ابطال کرد و حکم نهایی هم از سوی رئیس کل دادگستری اردبیل تایید شد و حالا حدود یک سالی هست که این شرکت زیر نظر وزارت جهاد کشاورزی اداره میشود. اما به تازگی حرف و حدیثهایی شنیده میشود که مدعی است وضعیت کنونی این شرکت، نسبت به زمانی که در اختیار یونس ژائله بود، بدتر شده است!
به گفته محمدامین عبدایمانی، فعال دانشجویی اردبیلی این حرف و حدیثها از همان ابتدای ابطال واگذاری شرکت مطرح بود، اما به تازگی پررنگتر شده و برخی رسانهها هم این اظهارات را پوشش میدهند.
موضوع به ویدئویی بازمی گردد که به تازگی در رسانههای فضای مجازی دست به دست میشود. این ویدئو آرم دیالوگ تیک دارد. دیالوگ تیک، برندی است که سعید توکلی، مجری سابق برنامه تلویزیونی پایش در فضای مجازی راه اندازی کرده و در اینستاگرام و آپارات به تولید محتوا میپردازد. اما این ویدئو در صفحههای توکلی بازنشر نشده است. نکته مهم دیگر اینکه در زیرنویس این ویدئو، نام و نشانی از مصاحبه شونده نمیبینیم فقط هر چند ثانیه آدرس اینستاگرام یا آپارات دیالوگ تیک نمایش داده میشود.
در این ویدئو ادعا میشود که از ۴۷ سال عمر این شرکت، حدود ۲۸ سال زیان ده بوده است. علاوه بر آن شرکت در ابتدای فعالیت خود ۷۳ هزار هکتار بوده که در زمان واگذاری به بخش خصوصی به ۲۷ هزار هکتار رسیده است. همچنین مصاحبه شونده در این ویدئو میگوید که زمانی در این شرکت ۱۰ هزار نفر کار میکرده اند، اما در زمان واگذاری ۵۲۴ نفر در آن مشغول بوده اند.در این ویدئو اطلاعاتی ذکر میشود که منبعی برای این اطلاعات ارائه نمیشود.
اینها بخشی از ادعاهای مطرح شده در این ویدئو است که با جستجوی ساده در اینترنت میتوان به اشتباه بودن این ادعاها پی برد. مثلا براساس اطلاعاتی که درباره تاریخچه کشت و صنعت مغان در وب سایت این شرکت آمده، مساحت درنظر گرفته شده برای تأسیس این شرکت در سال ۵۱ حدود ۶۳ هزار هکتار بوده است.
اما در سال ۶۶ حدود ۱۸ هزار هکتار از اراضی این شرکت که در جنوب شبکه اصلی آبرسانی این شرکت قرار داشته، از آن جدا میشود و شرکت کشت و صنعت پارس شکل میگیرد. با این حال در زمان واگذاری شرکت حدود ۱۳ هزار هکتار از این شرکت، مشهود نیست و مالکیت این اراضی مشخص نیست. همین مساله که مقدار اراضی متعلق به کشت و صنعت مغان مشخص نبوده، باعث میشود تا واگذاری آن تخلف محسوب شود. چراکه بدون وجود آمار دقیق از اراضی این شرکت، قیمت گذاری آن واقعی نبوده است.
مساله دیگر تعداد افرادی که است که در این شرکت کار میکرده اند. عبدایمانی، فعال دانشجویی اردبیلی است که در تولید مستند متری شش و نیم که نقش داشته، در گفتگو با خبرنگار ما به اقدامات رسانهای در نقد بازگشت کشت و صنعت مغان به دولت اشاره میکند و میگوید: انتشار این ویدئو و گزارشهایی که از ماههای قبل در برخی رسانهها منتشر شده، برای ما روشن کرده که خریدار قبلی کشت و صنعت مغان یا طرفداران او، همچنان سعی دارند که حضور شرکت شیرین عسل در مغان را مدیریت ایده آل شرکت معرفی کنند.
بیشتر بخوانید:
عبدایمانی توضیح میدهد: این جریان به جای بازنشر حقایق درباره کشت و صنعت مغان، بخشی از واقعیت را به نمایش میگذارد یا آمار کذب ارائه میدهد.
به گفته این فعال دانشجویی آمار مربوط به میزان اشتغال شرکت در این ویدئو آنقدرها هم صحیح نیست. او توضیح میدهد که در زمان واگذاری شرکت به بخش خصوصی حدود ۲ هزار نفر در آن مشغول به کار بوده اند، اما پس از امضای قرارداد و واگذاری آن به بخش خصوصی، قراردادهای کارگران این شرکت به قراردادهای سه ماهه و ۶ ماهه تبدیل شده بود. اخراج کارگران معترض به وضعیت شرکت، چندین بار در دوره خصوصی سازی اتفاق افتاده بود و همین امر باعث شده بود تا صدای اعتراض کارگران به بیرون از شرکت کمتر درز کند.
او با اشاره به اینکه جریان حمایت از بخش خصوصی در کشت و صنعت مغان، به دنبال تضعیف تیم مدیریتی جدید در این شرکت است، میگوید: در این فیلم اشاره میشود که شرکت ۲۸ سال زیان ده بوده، اما مساله این است که قبل از واگذاری شرکت به بخش خصوصی، حدود ۱۰ سال این شرکت را در حالت فریزاسیون نگه داشته بودند و حتی در این صورت هم شرکت ورشکست نبوده است.
همچنین در بخشی از این ویدئو اشاره میشود که در دوره بازگشت کشت و صنعت مغان، دامها را برای پرداخت دستمزد کارگران، به فروش رسانده اند. اما در خبری که از سوی رسانههای مختلف در اردیبهشت امسال منتشر شد، اعلام شد که بیش از ۱۰۰ رأس دام سنگین این شرکت به دلیل ابتلا به نوعی مسمومیت غذایی تلف شده اند.
عبدایمانی درباره این موضوع توضیح میدهد: دامهای تلف شده حدود ۷۰۰ رأس بوده اند که با سم بوتونیسم مسموم شده بودند. مسمومیت این دامها هم به این علت بوده که ژائله، مالک سابق شرکت، نهاده دامی که برای نژاد دامهای این شرکت مناسب بوده، به آنها نمیداد و دامها با علوفه معمولی تغذیه میشدند که نتیجه آن مسمومیت بوده است.
این فعال دانشجویی میگوید: با عشایر این منطقه ارتباط دارم و میدانم که از وضعیت فعلی خود رضایت بیشتری دارند. مدیریت فعلی شرکت از عشایر برای اداره دامها استفاده میکند و حقوق اولیه عشایر را مانند تأمین زمین برای چرای دام آنان و اختصاص آب، درنظر گرفته است. دلیلی ندارد که نسبت به وضعیت گذشته ناراضی باشند.
حسن نظیفی، عضو هیئت مدیره شرکت شامگاه جمعه، در برنامه گفتگوی خبری شبکه سبلان، اعلام کرده بود که راندمان تولید محصولات باغی در این شرکت نسبت به سال گذشته ۲۵ درصد افزایش داشته است.
به گفته او تولید گندم در کشت و صنعت مغان از ۴ هزار و ۳۰۰ کیلوگرم در سال گذشته به ۵ هزار کیلوگرم در امسال رسیده است. همچنین امسال تولید جو تا ۴۱ درصد و کلزا تا ۲۹ درصد افزایش داشته است. تولید شیر هم در ۶ ماهه اول امسال به بیشتر از ۳۳ هزار تن رسیده که نسبت به سال گذشته ۲ برابر شده است.
این آمار میتواند نشانهای باشد از رشد اقتصادی در کشت و صنعت مغان در دوره بازگشت آن به دولت. در بوته نقد قراردادن عملکرد دولت در کشت و صنعت مغان، امری مبارک است که میتواند باعث رشد این شرکت و تولید بیشتر در آن باشد، اما آمارسازیهای صورت گرفته در چند ماه اخیر بیشتر به تخریب فضای اقتصادی کشور شبیه است تا تلاش برای رشد شرکتی که میتواند بازوی قوی کشاورزی در کشور باشد.