به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو؛ پایگاه خبری "میدل ایست مانیتور" در گزارشی، به اقدام حزب الله لبنان در وارد کردن سوخت از ایران(از طریق سوریه) برای لبنان جهت مقابله با بحران سوختی این کشور اشاره کرده و به طور خاص این موضوع را یک پیروزی بزرگ برای حزب الله لبنان در عرصه معادلات میدانی این کشور ارزیابی کرده است.
میدل ایست مانیتور در این رابطه مینویسد: لبنان در یک سالِ گذشته، روزگار سختی را پشت سر گذاشته است: شکستِ این کشور در تشکیل یک دولتِ پایدار، وقوع فاجعه انفجار در بندر بیروت، و همچنین اوج گیری بحران اقتصادی لبنان که عملا موجب سقوط قابل توجه ارزش پول ملی این کشور شد، همه و همه تنها گوشههایی از سالِ سختی بودند که لبنان پشت سر گذاشت. درست در همین بحبوحه بحرانها بوده که حزب الله لبنان با قدرتِ تمام در میدان عمل حاضر شده است.
لبنانِ کنونی وضعیت نامساعدی دارد. این کشور با بحران سوخت و همچنین قطع مکرر و گسترده برق رو به رو است. مردم و کسب و کارهای لبنان، همه و همه رنج میکشند. بخشی از مردم لبنان در نتیجه این بحرانها مهاجرت کردهاند و سعی داشتهاند برای تجربه زندگی بهتر، به کشورهای دیگر بروند.
بدتر از همه اینکه لبنان در بحبوحه به اوج رسیدن بحرانهای خود در سال گذشته، کمترین حمایت و کمکهای بین المللی را به سمت خود جلب کرده است. در این رابطه میتوان به اقدامات فرانسه و آمریکا در حوزه.های اقتصادی و سیاسی اشاره کرد که هیچکدام نتوانستند مشکلات لبنان را به نحو قابل ملاحظهای حل کنند.
در این راستا هیچ کشوری به نحو موثری، برای حل مشکلات و بحرانهای بیشمار لبنان پا پیش نگذاشته است. در این میان، ایران و متحدانش با قدرت وارد میدان شدهاند. در اوایل ماه جاری میلادی، ایران با درخواست حزبالله لبنان، محمولهای عظیم از سوخت را به سمت لبنان ارسال کرد. محمولهای که ابتدا به سوریه و سپس از آنجا به لبنان بارگیری شد(با کامیون) و عملا توانست تا حدی، بحران سوختی لبنان و قطعی برق در این کشور را تسکین دهد.
اقدام بزرگ حزبالله در واردات سوخت
برخلاف آنچه که پیشتر پیش بینی میشد مبنی بر اینکه حزب الله لبنان از این محمولههای سوختی جهت تغذیه مناطق تحت کنترل و نفوذ خود استفاده خواهد کرد، با این حال، حزب الله تاکید نمود که این محمولههای سوختی به همه ملت لبنان، فارغ از دین و قومیت آن ها تعلق دارد.
اقدام حزب الله لبنان در وارد کردن سوخت از ایران، حامل دو پیام عمده است: اول، حزب الله لبنان با این اقدام، خود را به مثابه ناجی لبنان معرفی کرد و توانست در وضعیتی بحرانی، نیاز لبنان به کالایی اساسی را تامین کند. امری که عملا نوعی مانور قدرت این گروه نیز به حساب میآید.
دوم، حزب الله در شرایطی اقدام به وارد کردن سوخت به داخل لبنان کرد که هیچ قدرت غربی و خارجی جرات نکرد که مانع از این مساله شود. برخلاف دیگر محمولههای سوختی که از سوی ایران عازم سوریه و ونزوئلا شدهاند، آمریکا در این رابطه کاملا سکوت پیشه کرد و حتی اسرائیل نیز گفت که مانع از رسیدن محمولههای سوختی حزب الله به لبنان نخواهد شد.
در واقع اینطور به نظر میرسد که آمریکا و اسرائیل برای جلوگیری از درگیری با ایران و حزب الله، عملا با مساله ارسال سوخت از ایران به لبنان کنار آمدهاند. از سویی برخی از ناظران بر این باورند که این اقدام آمریکا به نوعی حرکتی سازنده از سوی آن در بحبوحه مسائل مرتبط با مذاکرات هستهای ایران و رایزنی های مختلف در این رابطه بوده است.
اندکی قبل از ارسال محموله سوختی از جانب ایران و حزب الله برای لبنان، آمریکا با طرحی موافقت کرد که بر اساس آن مصر از طریق سوریه و با همکاری اردن، برای لبنان سوخت ارسال میکرد. با این همه، این ابتکار خیلی دیر ارائه شد و کاملا تحت الشعاع اقدام حزب الله در وارد کردن سوخت از ایران قرار گرفت. امری که عملا به همگان یادآوری کرد که ایران و حزب الله لبنان، بازیگران مهمی در عرصه معادلات لبنان، مخصوصا در شریط بحرانی این کشور هستند.
سکوت کشورهای عربی در مقابل بحران سوختی لبنان
در چهارچوب سیاستِ انرژی پیچیده لبنان، عملا کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس، سکوت پیشه کردهاند و هیچ کمکی را به این کشور جهت عبور از بحران ارائه نکردهاند. این درحالی است که لبنان به عنوان عضوی از جهان عرب، از این دسته از کشورهای عربی، انتظار همکاری داشته است. به طور خاص، عربستان سعودی نیز نظیر ایران سعی داشته تا دامنه نفوذ سیاسی خود را در لبنان افزایش دهد، با این حال باید پذیرفت که در این رقابت، تهران پیروز میدان بوده است.
پادشاهی سعودی در سال 2017 با رسوایی بازداشت "سعد حریری" نخست وزیر وقتِ لبنان و وادار کردن وی به ارائه استعفای رو به رو شد. امری که رخدادی حقیقتا عجیب بود. پس از این اتفاق، سیاستهای عربستان در لبنان، مجموعهای از اشتباهاتِ به هم پیوسته بوده که عملا از دامنه نفوذ آن در این کشور کاسته است. امری که عملا عربستان را نسبت به تحولات لبنان بیاعتنا کرده و از میزان قدرتِ میانجیگری آن در چهارچوب بحرانهای جاری لبنان نیز به شدت کاسته است.
اضافه بر این، باید توجه داشت که حزب الله لبنان در شرایط کنونی در چهارچوب ساختارهای سیاسی این کشور، قدرت قابل توجهی پیدا کرده و توانسته بر برخی وزارتخانههای لبنان نظیر وزارت اقتصاد و و وزارت انرژی و آب تسلط پیدا کند. اقدام اخیر حزب الله لبنان در وارد کردن سوخت برای این کشور در بحبوحه بحران انرژی لبنان نیز، عملا فرصت قابل توجهی را در اختیار آن جهت تسلط بر حوزه انرژی لبنان(مخصوصا در بیروت) قرار میدهد.
در شرایط فعلی، ایران و حزب الله لبنان با کنشگری موثر در چهارچوب بحران جاری سوختی در لبنان، توانستهاند موقعیت و جایگاه خود را در این کشور بیش از پیش ارتقا بخشند. امری که بیش از همه موجبات نارضایتی مخالفان منطقهای آنها را فراهم کرده است.
*لینک:
https://www.middleeastmonitor.com/20210928-by-ignoring-lebanons-fuel-crisis-the-gulf-states-let-hezbollah-lead-the-way/
انتهاي پیام/