گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، اعظم ذوالفقاری منظری؛ * تغییر کاربری کمربند جنوبی مشهد از ترافیکی به عرصه عمومی و پیاده مدار در شهریور امسال رخ داد؛ دستاوردی که با مطالبه گری مردمی و در چند سال پیگیری از نهادهای قضایی و مدیریتی خراسان رضوی و حتی کشور رخ داد. اما با وجود مصوبات و اسناد بالادستی درباره کاربری غیرترافیکی این منطقه، باز هم نگرانیهایی وجود دارد که مبادا افرادی این اسناد بالادستی را نادیده گرفته و جاده آماده در ارتفاعات جنوبی را به شمال و جنوب مشهد متصل و ترافیک را بر آن بار کنند. در این صورت است که دیگر هیچ نهاد و ارگانی نمیتواند از ساخت و سازهای پرسود و وسوسه انگیز اطراف این جاده پرتردد جلوگیری کند.
روز گذشته نامهای از نصرالله پژمانفر، نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی به علی سلاجقه، رئیس سازمان محیط زیست منتشر شد که پژمانفر در آن خواست تا ارتفاعات جنوبی مشهد به عنوان منطقه حفاظت شده معرفی شود. این امر میتواند از دست اندازیهای آینده در این منطقه جلوگیری کند، اما نیاز است که دستورالعملهای اجرایی دقیقی درباره آن نگاشته شود.
بیشتر بخوانید:
سیدمحمد محمدی سرشت، مستندساز و فعال رسانهای است در مستندی با عنوان «نفس خوار» توانست بخشی از آسیبهای محیط زیستی و اجتماعی کمربند جنوبی را به تصویر کشید. او معتقد است که اگر قرار است کمربند جنوبی به عنوان یک منطقه حفاظت شده معرفی بشود، باید متولی این منطقه مشخص باشد.
محمدی سرشت در گفتگوی ویدئویی با خبرنگار ما از مواضع شهردار و برخی اعضای شورای شهر مشهد ابراز نگرانی میکند و میگوید: مدیران و تصمیم گیران جدید شهری در مشهد از ابتدای کار خود مواضع نگران کننده اتخاذ کرده اند. شهردار مشهد به تازگی گفته که با آغوش باز از سرمایه داران استقبال میکند. این اظهارات شاید در ظاهر زیبا باشد، اما با توجه به سابقهای که از این مدل رویکردها در مدیران شهری مشهد داشته ایم، اتفاقات ناخوشایندی برای مشهد رقم زده است.
این فعال رسانهای مشهدی در ادامه این گفتگو اشاره میکند که معرفی ارتفاعات جنوبی مشهد به عنوان منطقه حفاظت شده، مسلما برای ساکنان این منطقه سودمند است، اما باز هم باید مشخص شود که خدمات شهری به این افراد ارائه میشود و سازوکار آن چطور خواهد بود؟
در فیلم زیر، مشروح این گفتگو را مشاهده کنید:
نامه پژمانفر به سلاجقه میتواند به عنوان نقطه عطفی برای حفظ محیط زیست و سکونتگاههای بومی در ارتفاعات جنوبی مشهد باشد و شروعی برای نگارش دستورالعملهای اجرایی و دقیق برای مراقبت و محافظت از این منطقه. باید دید که سازمان محیط زیست درباره این نامه چه تصمیمی میگیرد و چه سازوکاری برای تبدیل ارتفاعات جنوبی مشهد به منطقه حفاظت شده، درپیش میگیرد.