به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، در روزهای اخیر اخباری در مورد بازگشت محموله صادراتی سیبزمینی ایران از ترکمنستان در برخی رسانهها منتشر شده که در فضای مجازی نیز بازتاب گستردهای داشت؛ اما رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و ترکمنستان میگوید ایران اصلا صادرات سیبزمینی به ترکمنستان ندارد و این اخبار کذب است. بعد از مشکلی که برای فلفل دلمهای صادراتی ایران به روسیه به وجود آمد هر روز خبرهایی در مورد مرجوع شدن محصولات کشاورزی ایران به کشورهای دیگر منتشر میشود که مسئولان آن را تأیید نمیکنند.
استفاده سموم غیراستاندارد علتی است که رسانهها و در فضای مجازی در مورد بازگشت بارهای صادراتی عنوان میشود اما مسئولان و متولیان بخش تولید و صادرات میگویند این مشکلات در روند صادرات و واردات کالا بهخصوص کالاهای غذایی مرسوم است و ممکن است هر کشوری بنابر پروتکلها یا استانداردهایی که دارد واردات محصولی را قطع یا آن را مرجوع کند. ایران نیز بارها محمولههای وارداتی را برگشت داده است. اما در مورد برگشت خوردن بار صادراتی سیبزمینی از ایران به ترکمنستان، موضوع این است که ایران اصلا صادرات این محصول را بهترکمنستان ندارد. سیبزمینی ایران در حال حاضر به ازبکستان و روسیه صادر میشود.
مجید محمدنژاد، رئیس اتاق بازرگانی مشترک بازرگانی ایران و ترکمنستان در این خصوص توضیح داده که «ما در ماههای اخیر اصلا سیبزمینی به مقصد ترکمنستان صادر نکردیم که برگشت بخورد! سیبزمینیهای ما به مقاصد ازبکستان و روسیه صادر میشود و تنها یک کامیون در ۱۰ روز گذشته آن هم نه بهدلیل خواست طرفهای خارجی بلکه بهدلیل حساسیت سازمان قرنطینه کشور خودمان برگشت خورده است.»
محمدنژاد به نود اقتصادی میافزاید: اینکه اعلام میکنند سیبزمینی برگشتی در داخل کشور خودمان توزیع شده هم صحت ندارد. ایران و کشورهای منطقه اوراسیا محصولات کشاورزی را طبق پروتکلهای رسمی مبادله میکند و استانداردهای کشور مقصد حتما مورد نظر صادرکنندگان ما قرار میگیرد. به نظر میرسد مشکلات مختلفی که برای صادرات محصولات به وجود میآید که در روند تجارت میان کشورها مرسوم است، اما برخی رسانهها در داخل و همزمان برخی رسانههای خارجی قصد دارند این روند مرسوم در تجارت را در مورد کالاهای ایرانی به غیراستاندارد بودن این کالاها ربط دهند.
کارشناسان میگویند برخی رسانهها برای بیاعتبار کردن کالاهای ایرانی دست به انتشار چنین اخبار دروغی میزنند؛ لذا انتشار چنین اخبار فیکی باعث خواهد شد تا کالاهای ایرانی بهخصوص محصولات کشاورزی ایرانی که مشتریان بسیار زیادی هم در کشورهای اطراف دارند، از درجه اعتبار ساقط شده و مورد پذیرش کشورهای مقصد قرار نگیرند.
گفتنی است مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین در واکنش به خبرسازیهای اخیر در توئیتی نوشت: «پروژه بگیران مشغول جعل خبر هستند و نتیجهگیری جالبشان هم این است که ته خبر با هزار چسب قصه را به روابط ایران و چین ربط بدهند» این اظهارنظر او نشان میدهد، ماجرا از انتشار یک خبر عادی رسانهای فراتر رفته است.
در همین حال معاون وزیر جهاد کشاورزی با انتقاد از برخی جوسازیها، به روزنامه همشهری گفت: در مورد مرجوع شدن برخی محمولههای صادراتی محصولات کشاورزی بزرگنمایی میشود. از ابتدای امسال تاکنون 4/5 میلیون تن محصولات مختلف کشاورزی به بازارهای هدف مانند کشورهای اوراسیا، عراق، امارات متحده عربی، افغانستان و... صادر شده است. اگر در زمینه کنترل دوره باقیمانده سموم یا مواد شیمیایی روی محصولات کشاورزی سوءمدیریتی وجود داشت، باید این موضوع در همه محصولاتی که صادر میشود، مشهود باشد.
یادآور میشود بنابر اعلام مسئولان بانک مرکزی، در حالی که کل درآمد صادرات در سال گذشته 36/5 میلیارد دلار بود، این رقم در 9 ماهه اول امسال به بیش از 40 میلیارد دلار رسیده که رشد چشمگیر صادرات را نشان میدهد. همچنین حجم صادرات کشور رکورد 28 سال گذشته را شکسته است.