به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، جشنواره شعر فجر یکی از مهمترین جشنوارههای ادبی و به عبارتی، بزرگترین جایزه شعر ایران است که از سال ۱۳۸۵ همه ساله و همزمان با سالگرد جشن پیروزی انقلاب برگزار میشود. اکنون این جشنواره در آستانه ۱۶ سالگی با رویکرد ویژه به زبان فارسی در جهان، با هدف گسترش همدلی و همزبانی با پارسیگویان سراسر جهان برگزار میشود.
شعر فارسی در تاریخ ۴۳ ساله انقلاب اسلامی ایران و دوران سراسر افتخار دفاع مقدس هم اثرش را به جا گذاشته و به همین دلیل است که رهبر حیکم و فرزانه انقلاب علاوه بر خودشان که اهمیت ویژهای برای شعر فارسی قائل هستند، همواره نسبت به حفظ جایگاه زبان و ادبیات غنی فارسی به مردم و مسئولان تأکید داشتهاند.
در پانزدهمین دوره جشنواره شعر فجر چه گذشت؟
رخداد جالب آن دوره از جشنواره شعر فجر، انتخاب مریم جلالی بعد از ۱۴ دوره برگزاری، به عنوان اولین بانو در جایگاه دبیر علمی جشنواره بود. جشنواره پانزدهم به دلیل حضور مهمان ناخوانده کرونا نیز متفاوتتر از دورههای قبل برگزار شد، اما کرونا نه تنها نتوانست مانع برگزاری آن شود، بلکه استفاده از فضای مجازی و دیپلماسی فرهنگی را هم گسترش داد.
این جشنواره در بخشهای مختلف برندگان و شایستگان تقدیر داشت، اما دربرگیری دو بخش «چهلمین سال دفاع مقدس» و «نفسهای شعر در روزگار کرونا» از تازههای آن بود که حسین اسرافیلی، مرتضی امیری اسفندقه، عباس باقری، عباس براتیپور، پرویز بیگی حبیبآبادی، محمدحسین جعفریان، عبدالرضا رضایینیا، قادر طهماسبی (فرید)، محمدرضا عبدالملکیان، علیرضا قزوه، عبدالجبار کاکایی، علیمحمد مودب، یوسفعلی میرشکاک و سیمیندخت وحیدی در بخش ویژه چهلمین سال دفاع مقدس تقدیر شدند و در بخش «نفسهای شعر در روزگار کرونا» هم محمودرضا اکرامیفر، مریم حائری، محمدکاظم کاظمی، محمد میلانلک و محمدحسین نعمتی از برگزیدگان بودند.
اگر دوست دارید بیشتر بدانید، این لینک را تماشا کنید. عکسهای آن برنامه را هم میتوانید اینجا ببینید.
وزیر و اهالی خانه کتاب، امشب چشم بهراه مهمانان هستند
این دوره از جشنواره، آثاری را که برای نخستین بار در سال ۱۳۹۹ به زبان فارسی و با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در داخل کشور منتشر شده باشد، در پنج گروه ادبی شعر کلاسیک، شعر نو (قالبهای نیمایی و سپید)، شعر محاوره، شعر کودک و نوجوان و درباره شعر (پژوهشهای حوزه شعر) ارزیابی میکند.
قربان ولیئی که در این دوره، دبیری علمی جشنواره شعر فجر را بر عهده دارد، گفته است: چهار هزار کتاب شعر به دبیرخانه این دوره ارسال شده که از این تعداد هزار و ۹۰ اثر در حوزه شعر سپید و نو، ۸۶ اثر ترانه و شعر محاوره، ۹۲۲ اثر در حوزه شعر کلاسیک، ۳۶۴ اثر در حوزه کودک و نوجوان، ۱۳۷ اثر در حوزه درباره شعر واجد شرایط داوری شدهاند.
به گفته او، در این دوره از جشنواره به داوری آثار شاعران فارسیزبان افغانستان، تاجیکستان، پاکستان و... نیز پرداخته شده است.
سعید بیابانکی، علی داوودی، محمدمهدی سیار، حمیدرضا شکارسری، قادر طراوتپور، میلاد عرفانپور و محمدسعید میرزایی، داوری سه بخش بزرگسالِ شعر کلاسیک، شعر نو و شعر محاوره شانزدهمین دوره جشنواره بینالمللی شعر فجر را برعهده داشتهاند.
همچنین محمدرضا روزبه، افشین علاء، ناصر فیض، علیرضا قزوه، عبدالجبار کاکایی، علیمحمد مؤدب، سیداحمد میرزاده و یوسفعلی میرشکاک، اعضای هیأت علمی شانزدهمین دوره جشنواره بینالمللی شعر فجر بودهاند.
اختتامیه شانزدهمین دوره جشنواره بینالمللی شعر فجر، امشب، چهارشنبه (چهارم اسفندماه) در تالار وحدت برگزار میشود و وزیر ارشاد، مثل همه دورههای جشنواره، میزبان و سخنران اصلی آن خواهد بود. محمدمهدی اسماعیلی، وزیر، علی رمضانی، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات، امشب از ساعت ۱۸:۳۰ در تالار وحدت، چشمانتظار اهالی شعر و ادبیات کشور خواهند بود.
البته، کسانی که علائم بیماری دارند و حضورشان در جمع، منع شده است، میتوانند این برنامه را زنده نگاه کنند. برای این کار میشود از این لینک استفاده کنید یا به صفحه آپارات خانه کتاب و ادبیات ایران به نشانی khaneketab@ مراجعه کنید.