به گزارش گروه استانها خبرگزاری دانشجو، مس سونگون معدنی واقع در یک منطقه کوهستانی در شمالغرب ایران است که با ذخیرهای بیش از یک میلیارد تن همراه است که حدود ۷۹۶ میلیون تن آن قابل استخراج است. این معدن طبق اعلام سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی، ۴۰ درصد ذخایر مس کشور را در خود جای داده و البته به گفته معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجانشرقی، این استان بیش از یک میلیارد تن ذخایر مس معادل ۳۰ درصد از ذخایر مس کشور را در اختیار دارد.
این تنها بخشی از تعاریف گفته شده از مس سونگون است، با همین تعاریف کوتاه میتوان نتیجه گرفت شهرستان ورزقان که این معدن در آن واقع شده شهرستان ثروتمندی است، اما درست خلاف آن واقع شده به طوری که نماینده مردم استان آذربایجان شرقی هم از این موضوع گلهمند است و در حضور محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی این موضوع را مطرح کرده.
الهویردی دهقانی در خصوص این موضوع گفته است: معدن مس سونگون بزرگترین معدن مس کشور است، اما برخی کارشکنیها اختیارات را در استان به حداقل رسانده، از این معدن سالانه ۴۰ هزار میلیارد تومان استخراج میشود، اما ریالی در استان خرج نمیشود و از طرفی هم اجازه داده نمیشود که یک شرکت به اسم شرکت مس آذربایجانشرقی تشکیل شود تا منابع آن به استان برسد.
استاندار آذز بایجان شرقی به تازگی گفته که روزانه تقریبا چیزی حدود ۵۰ میلیارد تومان کنسانتره از این استان به کرمان انتقال داده میشود که اگر این حجم از سرمایه داخل خود استان سرمایه گذاری شود به جهات مختلف از اشتغال تا توسعه شهری شاهد پیشرفت خواهیم بود.
این موضوع حتی صدای اعتراض امام جمعه ورزقان را هم بلند کرده است. او در یکی از جلسات ستاد ساماندهی امور جوانان شهرستان، عدم برخورداری اهالی ورزقان به خصوص جوانان از ظرفیت و داشتههای این منطقه را یکی از مشکلات مهم حال حاضر عنوان کرده و گفته است که منابع طبیعی و خدادادی مس یکی از ظرفیتهای مهم منطقه است، ولی متاسفانه با داشتن درآمد هنگفت و قابل توجه آنطور که باید ثمرهای در توسعه شهرستان ندارد و در این میان صدای طبل وعدههای توخالی چندین ساله شرکت مس ایران در توسعه شهرستان نیز تمام شدنی نیست.
حجتالاسلام مهدی پورمحمد یکی از دغدغههای مهم مردم ورزقان را بیتوجهی و عدم رغبت به خدمت صادقانه به این منطقه از طرف شرکت ملی مس ایران دانسته میگوید: وعده راهاندازی طرحهای توسعه مس سونگون، احداث کمپ گردشگری فرهنگی ورزشی با شعار خاتمه دادن به «باشگاه مس به نام ورزقان و به کام دیگران» همچنین انتخاب پیمانکار و مناقصه از شعارهای توخالی متعدد شرکت مس ایران است که با این وعدههای کذب و دروغ مردم آذربایجان خصوصا اهالی این شهرستان را به بازی گرفتهاند.
وی یادآور میشود: من بومی شهرستان ورزقان نیستم، ولی تا زمانی که در این شهرستان مسئولیت دارم از حقوق مردم منطقه دفاع خواهم کرد و در این راه با کسی تعارف نداریم؛ کما اینکه اگر مدیرعامل شرکت مس ایران به وعدههای خویش عمل ننماید در خطبههای نماز جمعه دلایل این دروغها و فریب مردم را برای همگان بیان خواهم کرد و باید مسوولان شرکت مس ایران برای روشن کردن اهداف خود با مردم شهرستان ورزقان صادقانه عمل کنند.
با این وجود شهرسـتان ورزقـان به خاطر قرار گرفتن در یک منطقه معدن خیز و کشف انواع عناصر قیمتی و با ارزش در این معادن، از نظر اقتصادی به یکی از مهمترین و غنیترین مناطق در جهان تبدیل شده است.
تنها وجود معـدن عظیم مسسـونگون ایجاب میکند کـه مـردم این منطقـه از درآمدها و البته ظرفیتهای اشتغال بهرهمنـد شـوند. اما گویا مهمتریـن تأثیـر این فعالیتهای معدنی، تخریـب محیط زیسـت بـدون تأثیـر عمـده در اشـتغال، رفـاه و توسـعه منطقـه بـوده اسـت.