طراحی سوالات کنکور خارج از کتابهای درسی واقعیت دارد؟
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، دومین نوبت کنکور سراسری ۱۴۰۴ بعد از تعویق چند هفتهای برگزار شد، کنکوری که از زمان ثبت نام داوطلبان و یا قبل از آن با حاشیههایی همراه بود.
از تاثیر سوابق تحصیلی داوطلبان تا یک مرحلهای شدن کنکور و حتی جنگ در یک سال گذشته؛ داوطلبان این دوره از کنکور را درگیر خود کرد، قانونهایی که یکی پس از دیگری وضعیت شرکت داوطلبان در آزمون سراسری ۱۴۰۴ را تحت تاثیر قرار میداد. اما موضوعی که داوطلبان و خانوادههای آنها را پس از برگزاری کنکور درگیر خود کرد و مورد اعتراض آنها قرار گرفت، طراحی سوالاتی بود که گفته شده خارج از کتب درسی در آزمون نوبت دوم در دفترچههای سوالات گنجانده شده بود.
مسئله سوالات خارج از کتب درسی چه بود؟
روز گذشته زمانی که داوطلبین برای شرکت در آخرین نوبت آزمون سراسری وارد حوزه شده بودند، رئیس سازمان سنجش در جمع والدین قرار گرفت و پاسخگوی دغدغههای آنها شد.
یکی از این مسائل مطرح شده مربوط به طراحی سوالاتی است که گفته شده در متن کتاب درسی وجود ندارند.
رئیس سازمان سنجش با این انتقاد داوطلبان و اولیا آنها مواجه شد که چرا سوالات خارج از کتابهای درسی طراحی شده است و چرا سازمان سنجش قانون را در این خصوص رعایت نکرده است.
یکی از والدین با پرسشی از رئیس سازمان سنجش که چرا با این همه هزینه برای کتاب، سوالات کنکور از کتابهای درسی طراحی نمیشود، اعلام کرد که ما به این مسئله معترض هستیم.
اما رئیس سازمان سنجش آموزش کشور این موضوع را در پاسخ به والدین داوطلبان رد کرد و گفت: سوالات آزمون سراسری بر اساس آنچه که آموزش و پرورش به سازمان سنجش ابلاغ کرده طراحی شده و اگر داوطلبان فکر میکنند که سوالات خارج از چارچوب کتابهای درسی است موارد رو میتوانند به سازمان سنجش اطلاع دهند که مورد بررسی قرار گیرد.
محمدی گفت: وزارت آموزش و پرورش این موضوع را به ما ابلاغ کرده و طراحان ما مطابق با آن سیلابس طرح درس میکنند. اما یادتان باشد که حتی همان سوالاتی که در کتابهای درسی وجود دارد، نمیتوانیم همانطور در کنکور بیاوریم. از لحاظ محتوایی، فقط چرخش و تغییر در شکل سوالات است. اگر سوالی خارج از محتوای کتاب درسی باشد، طراحان آموزش و پرورش باید آن را بررسی کنند و به ما اطلاع دهند.
تمام تلاش ما این است که سوالات را متناسب با محتوای درسی طراحی کنیم. ولی یادتان باشد که کنکور سراسری یک آزمون رقابتی است. ۸۵ درصد ظرفیتها بر اساس سوابق تحصیلی است و برای ۱۵ درصد با یک میلیون متقاضی روبهرو هستیم. بنابراین، آزمون باید قدرت تفکیک و تمیز داشته باشد، یعنی باید بتواند بین شرکتکنندگان تفاوت قائل شود. باید قبول کنید که بخشی از سوالات باید آسان باشد، بخشی متوسط و بخشی هم سخت. تمام اینها قبل از اینکه سوالات در دفترچه قرار بگیرند، توسط متخصصین روانسنجی بررسی میشود.
این حاشیهها مختص کنکور امسال نبوده و سالهای قبل هم داوطلبان نسبت به طراحی سوالات خارج از کتاب درسی در آزمون سراسری معترض شدند که مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی بعد از اعتراض مکرر داوطلبان بررسیهایی را بر روی سوالات کنکور ۱۴۰۰ داشت که مشخص شد ۱۴ درصد سوالات آزمون سراسری آن سال خارج از کتب درسی بود.
با وجود تاکیدات سازمان سنجش که تمامی سوالات از کتاب های درسی طراحی شده اما این موضوع موجب نارضایتی و دل نگرانیهای داوطلبان آزمون سراسری و خانوادههای آنان را فراهم کرده است. طرف دیگر این ماجرا وزارت آموزش و پرورش است که باید به ادعای داوطلبان مبنی بر اینکه برخی از سوالها خارج از محتوای کتب درسی طراحی شده اند رسیدگی کند، چرا که سوالات آزمون سراسری براساس بخشنامه وزارت آموزش و پرورش طراحی می شود و این نهاد باید پاسخگوی شبهات داوطلبان باشد.