
آلمان دانشجویان ورزشکار ایرانی را از بازیهای جهانی حذف کرد؛ آیا سیاستهای صهیونیستی پشت این محرومیت است؟
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، گفتگویی حول مسئله محرومیت دانشجویان ورزشکار ایرانی از بازیهای جهانی و ممانعت عمدی دولت آلمان از حضور کاروان ورزشی ایران، با احمدرضا یوسف پور، معاون ورزش و تربیت بدنی سازمان بسیج دانشجویی داشتیم.
یوسف پور پیرو لغو اعزام کاروان ورزشی دانشجویی جمهوری اسلامی ایران به مسابقات جهانی دانشجویان در آلمان و به منظور شفاف سازی ابعاد این پیش آمد نکاتی را بیان کرد.
جایگاه ورزش در نظام بینالملل
وی گفت: ورزش در سطح بینالملل بهعنوان یک عرصه مهم برای ارزیابی و بهنمایش گذاشتن توانمندیهای ورزشکاران در رقابت با بهترینهای دنیا شناخته میشود. این رقابتها نهتنها برای پیشرفت فردی ورزشکاران اهمیت دارد بلکه موجب رشد ورزش در سطوح اجتماعی و ملی نیز میشود.
یکی از اهداف مهم کشورها در شرکت در رقابتهای بینالمللی، نمایش هویت و قدرت کشورشان در صحنه جهانی است.
ورزش، بهویژه در رقابتهای بینالمللی، میتواند به ابزاری برای گسترش فرهنگ و صلح تبدیل شود. فدراسیون جهانی ورزشهای دانشگاهی، که در دهه ۴۰ میلادی تأسیس شده است، به دنبال گسترش ورزش در میان دانشجویان و ایجاد فرصتی برای رقابتهای بدون تبعیض است. فدراسیون ورزشهای دانشگاهی جمهوری اسلامی ایران با هدف توسعه ورزش در میان دانشجویان کشور و برگزاری مسابقات در سطح ملی و منطقهای در کشور فعالیت میکند.
یوسف پور با بیان توقعاتی از فدراسیونهای ورزشی ملی و بینالمللی ازعان کرد: تمامی فدراسیونهای ملی و جهانی تحت حمایت کمیته بینالمللی المپیک و سازمانهای بینالمللی هستند. یکی از مهمترین اهداف این نهادها توسعه ورزش بدون تبعیض و فشارهای سیاسی است. هرگونه نقض این اصول، چه از سوی کشورهای عضو و چه از سوی سازمانهای بینالمللی، میتواند اعتبار این مسابقات را زیر سؤال ببرد.
در گذشته شاهد بودهایم که برخی کشورها به دلایل سیاسی، از حضور ورزشکاران کشورهای دیگر در مسابقات بینالمللی جلوگیری کردهاند.اینگونه سیاستها، نهتنها مانع از حضور ورزشکاران میشود بلکه به اعتبار و عدالت در عرصههای ورزشی آسیب وارد میکند.
بازی سیاسی و نقض حقوق ورزشکاران
وی ادامه داد:آلمان بهعنوان میزبان مسابقات جهانی دانشجویان ۲۰۲۵، به دلایل مختلفی که شامل سیاستهای حمایتی از رژیم صهیونیستی میشود، برای جمهوری اسلامی ایران محدودیتهایی ایجاد کرده است. این محدودیتها باعث لغو اعزام کاروان ورزشی ایران به این مسابقات شده است. همچنین اقدامات اخیر آلمان از جمله بستن کنسولگریهای خود در ایران و محدودیتهای اعمال شده علیه جمهوری اسلامی، نشان از نقش این کشور در فشارهای سیاسی علیه ایران دارد.
پس از بسته شدن سفارت آلمان در تهران، مسئولین فدراسیون ورزشهای دانشگاهی ایران اعلام کردند که بهدلیل عدم امکان صدور ویزا، از حضور در مسابقات جهانی انصراف میدهند. این واکنش، با ابهامات و سوالاتی روبهروست؛ چرا که این اقدام ممکن بود از قبل پیشبینی و راهحلهایی برای آن اتخاذ میشد. از سوی دیگر، مسئلهای که باید مطرح شود، این است که چرا از طریق کانالهای دیپلماتیک و با استفاده از روابط بینالمللی، اقداماتی برای جبران این نقص در روند صدور ویزا انجام نشد.
وی در پایان اضهار داشت: برای جلوگیری از تکرار چنین اتفاقاتی در آینده، مسئولین باید تدابیر مناسب برای مدیریت ریسک اعزام تیمهای ورزشی به مسابقات بینالمللی اتخاذ کنند. این تدابیر باید شامل شناسایی راههای جایگزین برای صدور ویزا و استفاده از کانالهای دیپلماتیک باشد تا حقوق ورزشکاران کشور تأمین شود و در صورت نیاز، از طریق مراجع بینالمللی، جبران خسارتهای مادی و معنوی انجام شود.
درنهایت، این وقایع باید مورد پیگیری و مطالبه جدی از مسئولین قرار گیرد تا این مشکلات و تبعیضها در آینده تکرار نشود و ورزش ایران در عرصههای بینالمللی از حق خود بهرهمند شود.