به گزارش خبرنگار استانهای خبرگزاری دانشجو، ساعاتی پیش مردم شهرهای جوشقان و کامو در استان اصفهان در اعتراض به فعالیت یک معدن تجمع اعتراض برگزار کردند. این تجمع در اعتراض به فعالیت یک معدن آهن در ارتفاعات و روی سرچشمه کل قناتهای دو شهر کامو و چوگان و جوشقان قالی احداث شده و با فعالیت خود باعث از بین رفتن این منابع آبی میشود.
حسن گلشن، عضو شورای شهر جوشقان قالی در گفتگو با خبرنگار ما به فعالیت این معدن اشاره میکند و میگوید: قبلا چند انفجار روی سرچشمه صورت گرفته و خاک را خارج کرده بودند. حالا به بهانه دپو برداری از خاک، معدن کار خود را روی کوه ادامه میدهد.
گلشن میگوید: فعالیت این معدن و وقوع انفجارها، باعث بروز ضربه به اکوسیستم منطقه شده و باعث میشود گازهای درون زمین خارج شود. با خارج شدن این گازها، آب هم آلوده میشود و هم فروکش میکند و در نهایت کشاورزی و آب آشامیدنی مردم تحت تأثیر قرار میگیرد.
او معتقد است اگر قرار بر تمرکززدایی جمعیتی شود و مردم به مهاجرت از شهرهای بزرگ به ویژه تهران تشویق شوند، نباید حیات طبیعی در نقاطی مانند کامو و جوشقان قالی تخریب شود یا آسیب ببیند.
گلشن ادامه میدهد: با فعالیت اینگونه معدن حیات در منطقه ضربه میزند و منجر به کوچ مردم بومی به شهرهای بزرگ میشود. در واقع اگر قرار است مهاجرت به شهرهای بزرگ کم شود، لازم است که منابع طبیعی حفظ شوند.
در واقع بهره بردای از این معادن یکی از فرصتهای اقتصادی استان اصفهان برای رشد قلمداد میشود، اما اگر بهره برداری از این معادن باعث از بین رفتن حیات طبیعی منطقه شود، زندگی مردم به خطر بیفتد و منابع آبی از بین بروند، فرصتهای اقتصادی این معادن به چه دردی میخورد؟
بیشتر بخوانید:
حجتالاسلام سلیمانی، امام جمعه جوشقان قالی در گفتگو با خبرنگار تأکید میکند که اگر آب ضربه ببیند، کل قناتها خشک میشود و کشاورزی منطقه از بین میرود. دو سال است که درباره آسیبهای فعالیت این معدن پیگیری میشود، اما تاکنون هیچ اقدامی صورت نگرفته و حالا حوصله مردم تمام شده است.
سلیمانی با اشاره به اینکه با از بین رفتن آب این چشمه ۱۰ هزار نفر مردم شهرهای کامو و چوگان و جوشقان قالی مجبور به کوچ میشوند، میگوید: جمعیت این شهرها در روزهای تعطیل به ۵۰ هزار نفر هم میرسد و از بین رفتن آب، زندگی این افراد را هم تحت تأثیر قرار میدهد.
امام جمعه جوشقان قالی با بیان اینکه مسئولان میگویند فعالیت این معدن قانونی است، توضیح میدهد: امروز مردم به تنگ آمدند و در اعتراض به نابودی این منابع آبی تجمع کردند.
به گفته حجتالاسلام سلیمانی، مسئولانی از نیروی انتظامی و فرمانداری شهرستان کاشان سراغ وی رفتند تا در جمع مردم حضور یابد و از آنان بخواهد تجمع را ادامه ندهند. به نظر میرسد نگرانی مسئولان جوشقان قالی و کامو بیشتر به دلیل سفر قریب الوقوع رئیس جمهور به استان اصفهان است.
امام جمعه جوشقان قالی میگوید: گروهی از مسئولان شهرستان بین مردم رفته بودند و از مردم برای بررسی مساله مهلت خواستند. آنان میخواستند جلسه هفته آینده و پس از تعطیلات، جلسهای در فرمانداری برگزار شود، اما مردم میخواهند این جلسه در محل وقوع این جریان و در جایی که مورد اعتراض مردم است، به صورت علنی برگزار شود.
وی با بیان اینکه مسئولان قول دادند شنبه جلسه را در محل سرچشمه آب برگزار کنند، میگوید: با این حال باز هم مردم نمیپذیرند چراکه ممکن است در نهایت تصمیم گیریها در جلسات غیرعلنی گرفته شود.
حجتالاسلام سلیمانی اشاره میکند که مسئولان فرمانداری گفته اند از مالک شرکت معدنی تعهد میگیرند به آب آسیب نزند. او توضیح میدهد: مردم معتقدند که حتی با فرض دریافت تعهدی هزارمیلیارد تومانی، وقتی آب دچار آسیب شد و از بین رفت، آیا میتوان با این پول دوباره آب را به زیرزمین جوشقان و کامو بازگرداند؟
امام جمعه جوشقان همچنین به پیگیری این مساله در دوره قبلی فرمانداری کاشان اشاره میکند و میگوید: فرماندار سابق کاشان دو مرتبه حکم توقیف این معدن را نشان داده، اما مشخص نیست چه دستهایی در کار است که این معدن کار خود را دوباره شروع کرده است.
او توضیح میدهد که دیگر کاری از دست او برای مسئولان برنمی آید و حالا خود مردم به صحنه آمده اند. در اینجا مساله فقط قانون نیست، مردم فوق قانون هستند. در استان اصفهان مشکل آب وجود دارد، اما اجازه میدهند آب به سادگی از بین برود.
فعالیت معادن در نقاط شمالی استان اصفهان سال هاست برای مردم مشکلاتی ایجاد کرده است. پیش از این گزارشهایی در خبرگزاری دانشجو درباره فعالیت یک معدن سنگ در کوهپایه کرکس کوه در جوشقان قالی منتشر شد و در نهایت اداره کل محیط زیست استان اصفهان برای فعالیت این معدن محدودیتهایی قائل شد.
در فیلمهای زیر سخنرانی حجتالاسلام سلیمانی در جمع معترضان را مشاهده میکنید: