کد خبر:۱۰۱۹۸۴۳

عبادی: اصلاح فرآیندهای مرتبط با پرستاری به ارتقای ساعات مراقبت مستقیم از بیمار می انجامد

معاون پرستاری وزارت بهداشت ضمن تاکید بر اصلاح فرآیند‌های پرستاری، گفت: ارتقای کیفیت خدمات مراقبتی، مهمترین هدف معاونت پرستاری بوده و برای تحقق آن از شیوه‌های مختلف استفاده می‌شود.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، دکتر عباس عبادی، در دومین دوره آموزشی مدیریت و رهبری اثربخش در پرستاری، اظهارکرد: یکی از موضوعاتی که موجب تمایز مدیران پرستاری موفق می‌شود، موضوع مدیریت منابع انسانی است و کلید موفقیت یک مدیر شناخت ویژگی ها، چگونگی تعامل با نیرو‌ها و توانایی رهبری و ایجاد انگیزه برای اثربخشی بیشتر است.

وی با اشاره به ضرورت ارتقای کیفیت مراقبت‌های پرستاری، افزود: در این مسیر، موانع و محدودیت‌هایی نیز وجود دارد که باید با تلاش و برنامه ریزی و استفاده از استراتژی‌های کارآمد و مختلف این محدودیت‌ها و موانع، مدیریت و مرتفع شود.

معاون پرستاری وزارت بهداشت گفت: کمبود نیروی انسانی یکی از چالش‌هایی است که مدیران پرستاری، همواره دغدغه آن را دارند و ما نیز به آن اذعان داریم، اما باید توجه داشت که این موضوع، یک چالش جهانی بوده و بسیاری از کشور‌های دنیا علیرغم مواجهه با کمبود نیروی پرستاری، با اتخاذ راهبرد‌های جایگزین، همچنان خدمات پرستاری با کیفیت و مطلوب ارائه می‌کنند.


تاکید بر ارائه روش‌های جایگزین برای مدیریت و عبور از چالش کمبود نیروی انسانی


دکتر عبادی با تاکید بر ارائه روش‌های جایگزین برای مدیریت و عبور از چالش کمبود نیروی انسانی، تصریح کرد: اگر نمی‌توانیم نیروی انسانی لازم را به کار بگیریم، از روش‌هایی استفاده کنیم که نیاز‌های ما را با توجه به محدودیت نیروی انسانی، برآورده سازد. به عنوان مثال، ثبت و گزارش نویسی پرستاری یکی از این شیوه‌هایی است که کمک می‌کند تا پرستاران در کمترین زمان ممکن گزارش‌های خود را ثبت و زمان بیشتری را برای مراقبت مستقیم در بالین بیمار صرف کنند.

وی همچنین، اصلاح فرآیند‌های مرتبط با پرستاری و حذف فرآیند‌های غیر مرتبط را از دیگر راهکار‌های جایگزین برشمرد.

معاون پرستاری وزارت بهداشت عنوان کرد: یکی دیگر از مواردی که همکاران پرستار ما، آن را به عنوان یکی از موانع ارائه مراقبت مستقیم معرفی می‌کنند، فرآیند‌های ثبت و مستندسازی است که به دلایل مختلف و با اهداف متفاوت انجام می‌شود. به عنوان مثال، به زعم همکاران، فرایند اعتباربخشی نیاز به ثبت مستمر دارد که وقت زیادی را از پرستاران می‌گیرد و به این ترتیب فرصت ارائه مراقبت مستقیم در بالین بیمار کاهش می‌یابد.

دکتر عبادی این موضوع را یک برداشت نادرست تلقی کرده و گفت: به همین دلیل سعی شده در دوره‌های آموزشی مدیریت و رهبری اثربخش در پرستاری، با استفاده از اساتید خبره در حوزه مدیریت، فرآیند‌ها و نتایج حایز اهمیت در ارزشیابی‌ها مشخص و انتظارات ارزیابان از مدیران پرستاری بیان شود تا آن‌ها دقیقا مبتنی بر انتظارات عمل کرده و مستندسازی‌ها را به صورت هدایت شده و مبتنی بر هدف انجام دهند.

گفتنی است، دوره آموزشی مدیریت اثر بخش در پرستاری به همت دفتر ارتقای سلامت و خدمات پرستاری معاونت پرستاری برای کلیه مدیران پرستاری دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی کشور در قالب چهار دوره و بر اساس تقسیم بندی مناطق آمایشی در تیرماه جاری با هدف توانمندسازی مدیران پرستاری در دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران، برگزار شد.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار