به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو؛ محمدعلی حسن نیا؛ پایگاه خبری "میدل ایست آی" در گزارشی ضمن اشاره به اوج گیری فضای تنش پیرامون زیاده خواهی صهیونیست ها در آب های مرزی مورد مناقشه با لبنان و استخراج غیرقانونی گاز از سوی این رژیم از "میدان گازیِ کاریش" و دیگر میادین گازی مستقر در شرق دریای مدیترانه و اراده صهیونیست ها در تضییع حقوق ملت لبنان در این رابطه، به طور خاص به مواضع قدرتمندانه حزب الله لبنان و دبیر کل این جنبش "سید حسن نصرالله" در اعلام هشدارهای مکرر به رژیم صهیونیستی و البته انجام اقدامات میدانی در این زمینه اشاره کرده و قدرت نمایی های حزب الله در این رابطه را اصلی ترین عاملِ عقب نشینی های صهیونیستها از مواضع زیاده خواهانه خود در غارتِ ثروت ملی لبنان ارزیابی کرده است.
مساله ای که موجب شده تا معادله استخراج نامشروع گاز در شرق دریای مدیترانه از سوی رژیم صهیونیستی یا بی اعتنایی به منافع ملت لبنان در این رابطه، به یک معادله پُرهزینه و البته خسارتبار برای صهیونیست ها تبدیل شود.
پایگاه خبری میدل ایست آی در این رابطه می نویسد:«از سال 2006 میلادی تا به امروز، ریسک و خطرِ وقوع جنگ میان لبنان و رژیم اسرائیل تا این حد بالا نبوده است. از زمانی که "سید حسن نصرالله" تهدید کرده با اقدامات نامشروع رژیم اسرائیل در استخراج غیرقانونیِ گاز طبیعی از میادین گازی شرقِ دریای مدیترانه و تضییع حق ملت لبنان در این رابطه، به شدت برخورد خواهد شد و در این مسیر از نیروی نظامی و ابزار زور نیز استفاده می شود، رایزنی های آشکار و پنهانِ زیادی انجام شده تا شاید جلوی جنگی قریب الوقوع که دامنه و ابعاد آن میتواند بسیار گسترده باشد گرفته شود.
روز 13 جولای سال جاری میلادی، برای نخستین بار دبیر کل حزب الله لبنان "سید حسن نصرالله" به صراحت اسرائیل را تهدید کرد که اگر بخواهد طرح های نامشروع خود در مورد میدان گازی کاریش را پیاده سازی کند و حق ملت لبنان را تضییع کند، با واکنش نظامی حزب الله رو به رو خواهد شد.
این تهدیدات چندین مرتبه دیگر نیز در هفته های اخیر تکرار شده اند و در همین چهارچوب شاهد آن بوده ایم که حزب دالله لبنان در تاریخ دوم جولای سال جاری، سه پهپاد خود را جهت رصد تحرکات اسرائیل و ارسال پیامی روشن به این رژیم، به اطراف میدان گازی کاریش فرستاد.
این قبیل تحرکات حزب الله لبنان با پخش یک ویدئو از سوی این جنبش که نشان دهنده یک سکوی پرتاب موشک و همچنین موشک های کلاسِ "نور"(ساخته شده توسط جمهوری اسلامی ایران) بود و در عین حال مختصات جغرافیایی میدان گازی کاریش را نیز نشان می داد، ادامه یافت.
گزینه نظامی
در پایان ماه جولای سال جاری میلادی، نیروهای حزب الله لبنان با لباس نظامی اما بدن سلاح در امتداد مرزهای مشترک لبنان با اراضی اشغالی اقدام به راهپیمایی کردند. با این حال، تهدیدات و اعلام هشدار های سید حسن نصرالله در 10 آگوست اوج گرفت. در این تاریخ و به مناسبتِ روز عاشورا، وی در جریان یک سخنرانی از حامیان این جنبش خواست که برای هر گزینه و اتفاقی آماده باشند. وی تاکید کرد که هر دستی که به سمتِ ثروت ملی مردم لبنان دراز شود باید قطع گردد.
بسیاری از ناظران و تحلیلگران بر این باورند که مواضع سخت و شدید سید حسن نصرالله در مورد میدان گازی کاریش و اعلام هشدارهای مکرر وی به رژیم اسرائیل، تا حد زیادی به دنبال احقاقِ حقوق ملت لبنان در سایه رویههای زورگویانه اسرائیلی ها است و در واقع وی به دنبال آن است تا به نحوی صریح و شفاف، حقوق ملت لبنان از میدان گازی مذکور مشخص شود و اسرائیلی ها هر آنچه می خواهند را در شرایطی که جهان درگیرِ بحران انرژی است، انجام ندهند.
در این رابطه برخی ناظران و تحلیلگران بین المللی از نقش تعیین کننده منابع انرژی میدان گازی کاریش در شرایط کنونی جهان که بحران انرژی بیداد می کند سخن می گویند. به عنوان مثال "چارلز ابو نادر" یک ژنرال بازنشسته ارتش لبنان می گوید: "منابع گازی شرق دریای مدیترانه، یکی از مسائل مهم کنونی مطرح در قالب معادلات جهانی است که می تواند به تقابلاتِ جدی نیز ختم شود. اگر به مقدار کافی از گاز طبیعیِ این میادین، با هدف جایگزین سازی با گاز صادراتی روسیه به اروپا استخراج شود، این مساله با توجه به تحریم های گسترده غرب در حوزه انرژی علیه روسیه می تواند بسیاری از معادلات را به نحوی بنیادین تغییر دهد. همین حالا هم اردوگاه کشورهای غربی شدیدا از تحریم های گازی روسیه آسیب دیده و در به در دنبال منابع جایگزین هستند. مساله ای که عملا برای آن ها به یک بحران تبدیل شده است".
معادله نصرالله
نوعِ خاص رویکرد سید حسن نصرالله در دفاع از حقوق و منافع ملت لبنان، حامیان جدی را دارد. در این رابطه ژنرال ابونادر می گوید: "من فکر می کنم که معادله تعریف شده از سوی نصر الله، در تمامی سطوح می تواند در راستای منافع ملت لبنان باشد. اگر لبنان ابزارهای تهدید کننده و بازدارنده ای را علیه زیاده خواهی های رژیم اسرائیل نمیداشت، اسرائیل به هیچ عنوان حتی حاضر نمی شد که وارد مذاکرات غیرمستقیمِ تعیین خطوط مرزی با لبنان شود و کارِ خود را بدون هرگونه توجهی به پیش می برد".
در این راستا، یک کارشناس مسائل نظامی و راهبردی می گوید: "اگر اسرائیل این نکته را مد نظر قرار نمی داد که نیرویی قدرتمند در لبنان وجود دارد که می تواند در فرآیند اقدامات آن در بهره برداری نامشروع از میدان گازی کاریش ایجاد مشکل کند، تردیدی وجود نداشت که اسرائیل از خیلی وقت قبلتر فعالیت های خود را در میدان گازی مذکور آغاز کرده بود و منابع آن را به ضرر ملت لبنان غارت می کرد".
در این راستا باید توجه داشت حتی اگر آنگونه که رژیم اسرائیل اعلام کرده، این رژیم پهپادهای حزب الله را بر فرازِ میدان گازی کاریش هدف قرار داده است، باید توجه داشت که این اقدامِ حزب الله عملا جدیت و قاطعیت آن را در مخالفت با اهداف نادرست و غیرقانونی اسرائیلی ها به نمایش گذاشت. از این منظر، وقتی پهپادهای غیرمسلح حزب الله توانسته اند خود را به نزدیکی میدان گازی کاریش برسانند، پهپادهای نظامی و مسلح این جنبش که قابلیت های پیشرفته تری دارند، می توانند دستاوردهای به مراتب گسترده تر و بهتری را داشته باشند.
در این میان باید در نظر داشت که تهدیدات و اعلام هشدارهای سید حسن نصرالله، تا حد زیادی با اقدامات عملی و میدانی حزب الله لبنان بر روی زمین همراه هستند. در این چهارچوب، منابع آگاه تاکید کرده اند که حزب الله لبنان نیروهای خود در لبنان و سوریه را به حالت آماده باشِ کامل درآورده است. در این زمینه به طور خاص آرایش نیروهای نظامی حزب الله لبنان در اطراف مرزهای مشترک لبنان با اراضی اشغالی نیز دستخوش تغییرات قابل توجهی شده است.
در این رابطه یک مقام امنیتی لبنان به میدل ایست آی گفته است که حزب الله لبنان گسترده ترین بسیجِ نظامی خود را از زمان جنگ سال 2006 میلادی با رژیم اسرائیل، علیه این رژیم انجام می دهد. در این راستا، بسیاری از نیروهای حزب الله لبنان که خارج از این کشور هستند فراخوانده شده اند و مانورهای نظامی زیادی نیز جهت آزمودنِ توانمندیهای تهاجمی حزب الله و همچنین شبکه های ارتباطیِ امن آن در اقصی نقاط لبنان انجام گرفته و می گیرد.
پاسخ و واکنش نهایی
پاسخ نهاییِ رژیم اسرائیل به درخواست های لبنان نظیر ایجاد مسیر دریایی بر "خطِ 23"، تسلط لبنان بر کل میدان گازیِ قانا، ردِ هرگونه پروژه مشترک گازی میان لبنان و رژیم اسرائیل و پرداخت خسارت از سوی این رژیم به لبنان و البته پذیرفتن خواسته مشروعِ اقدام این کشور(لبنان) جهت استخراج آزادانه منابع گازی خود، هنوز به طور رسمی به مقام های لبنانی ابلاغ نشده است. در این میان برخی منابع غیررسمیِ اسرائیلی از پاسخ های غیرسانده اسرائیلی ها به درخواست های لبنان خبر می دهند و تاکید دارند که اسرائیل مصمم است که کلِ میدان گازی کاریش را حفظ کند و تنها به دادنِ برخی بخش های محدود به لبنان موافقت می کند. جالب اینکه اسرائیلیها حتی از لبنان درخواست غرامت مالی نیز کرده اند.
اسرائیل همچنین خواهان آن است که فرایند استخراج گاز از سوی لبنان و اسرائیل در آب های مورد مناقشه مرزی دو طرف، به شرکتی که مد نظر اسرائیلی ها است سپرده شود(شرکتِ Energean). با این حال، برای لبنان که هرگونه عادی سازی روابط با رژیم اسرائیل را شدیدا رد می کند، اینکه بخواهد در یک پروژه مشترک گازی با این رژیم حضور داشته باشد، اساسا گزاره ای پوچ و بی معناست.
در این چهارجوب، اخیر کانال 12 اسرائیل فاش کرده که فرایند استخراج گاز از سوی اسرائیل که قرار بود از اوایل ماه سپتامبر سال جاری میلادی آغاز شود، تا ماه اکتبر به دلایل آنچه مشکلات فنی عنوان شده، به تاخیر افتاده است. روزنامه لبنانی "الاخبار" نزدیک به حزب الله لبنان در گزارشی تاکید کرده که اسرائیل احتمالا امتیازاتی را به لبنان خواهد داد با این حال دام هایی را نیز برای این کشور پهن می کند که لبنان نمی تواند آن ها را بپذیرد. در این میان، ارزیابی حزب الله از نوع واکنشِ احتمالی اسرائیل در پاسخ به درخواست های مشروع لبنان، از اهمیت زیادی برخوردار است و معادله ای تعیین کننده در مورد تحولات آتی خواهد بود.»