به گزارش گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، محرومیت در استان سیستان و بلوچستان در ابعاد مختلفی وجود دارد؛ اما یکی از نمودهای محرومیتها از جنس اجتماعی در استان سیستان و بلوچستان مسئله کمبود پزشک و مراکز درمانی است که این امر ناشی از عدم رعایت عدالت در حوزه بهداشتی برای مناطق محروم است و باعث شده که کمبود پزشک و مراکز درمانی در استان سیستان و بلوچستان به وجود بیاید و مردم این استان را دچار مشکلات عدیدهای کند و سلامتی مردم سیستان و بلوچستان را به خطر بیاندازد.
کمبود پزشک در سیستان و بلوچستان به گواه آمار
در استان سیستان و بلوچستان به ازای هر ده هزار نفر هموطن، ۶/۵ نفر پزشک وجود دارند، در کشور آمریکا به ازای هر ده هزار نفر ٣٢ نفر پزشک وجود دارند و در شمال شهر تهران به ازای هر ده هزار نفر نزدیک به ٧٠نفر پزشک وجود دارند یعنی حدود ده برابر استان سیستان و بلوچستان و استان تهران عدد ٣٨ در ده هزار نفر را نشان میدهد یعنی از میانگین کشور آمریکا ما در استان تهران بیشتر پزشک داریم.
این نابرابری در تعداد پزشک در نقاط مختلف کشور مشهود است؛ به طوری که طبق این آمار، تعداد میانگین پزشکان نسبت به جمعیت در استان تهران حدود ۷ برابر سیستان و بلوچستان است!
الان بکاریم ۷ سال بعد درو میکنیم!
با توجه به آمار و ارقامی که مشاهده کردیم تامین پزشک در مناطق محرومی مانند استان سیستان و بلوچستان از نان شب هم برای مردم این استان واجبتر است، زیرا این مسئله با سلامتی مردم سروکار دارد و عدم تامین پزشک میتواند مشکلات را از این بیشتر کند.
وضعیتی که الان با آن در استان سیستان و بلوچستان مواجه هستیم ناشی از خطاهای راهبردی و تصمیمگیری اشتباه در سالیان قبل است، زیرا که پزشک شدن یک دانشجوی پزشکی حداقل ۷ سال زمان میبرد و اگر الان تصمیمی گرفته شود، نتیجه آن را حداقل ۷ سال بعد شاهد خواهیم بود.
یکی از مشکلاتی که باعث میشود تعداد پزشکان در استانهای محروم کاهش یابد، لغو طرح توسط پزشکان است که نشان از عدم تامین مالی برای این پزشکان و دلسرد شدن برای ادامه فعالیت در مناطق محروم است.
ایمان سرگزی فعال مطالبهگر و دبیر سابق انجمن اسلامی مستقل دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در گفتگو با خبرگزاری دانشجو در خصوص کمبود پزشک در استان سیستان و بلوچستان بیان کرد: مشکل اصلی که پزشکان در منطقه بلوچستان با آن دسته و پنجه نرم میکنند و باعث شده است که درخواست لغو طرح بزنند و باعث مشهودتر شدن کمبود پزشک در منطقه شده؛ کمبودن میزان کارانه پزشک نسبت به پارامترهای به خصوصی مثل تعداد بیمار، امکانات پزشکی، رفت و آمد و مشکلات اطرافشون در این منطقه است.
نمایندگان مجلس نیز اظهاراتی درباره مسئله کمبود پزشک و امکانات بهداشتی در استان سیستان و بلوچستان داشته اند، معینالدین سعیدی، نماینده مردم سیستان و بلوچستان در مجلس شورای اسلامی درباره کمبود پزشک در استان سیستان و بلوچستان، گفت: استان سیستان و بلوچستان با مشکل جدی کمبود پزشک مواجه است. سرانه پزشک عمومی و متخصص نسبت به جمعیت استان وضعیتی نامناسبی دارد. این موضوع در جنوب استان حادتر است.
وی ادامه داد: علاوه بر کمبود پزشک، استان سیستان بلوچستان با کمبود بیمارستان هم مواجه است. درحال حاضر اگر کسی بخواهد از چابهار به نزدیکترین بیمارستان سیستان و بلوچستان برود باید ۷۵۰ کیلومتر راه طی کند.
چه اقداماتی برای رفع کمبود پزشک انجام شده است؟
عین اللهی وزیر بهداشت با اشاره به تقویت حوزه سلامت در مناطق محروم گفت: در مناطق محروم باید شرایطی ایجاد کنیم که انگیزه خدمتگزاری افزایش یابد و برای تحقق این امر، هفته گذشته در هیئت دولت سقف کارانه پرداختی به پزشکان در مناطق محروم، برداشته شد؛ البته کارانه سایر مناطق نیز دو برابر افزایش یافت. (۲ شهریور ۱۴۰۱)
راه حل این مسئله از نظر وزارت بهداشت افزایش کارانه پزشکان مناطق محروم است که با این توجه به این طرح سقف کارانه پزشکان برای مناطق محروم برداشته میشود، البته که این طرح ممکن است مشکلات دیگری را نیز ایجاد کند و از نظر برخی کارشناسان درمان موقتی برای حل مسئله است.
بحث دیگر نیز افزایش تعداد ورودیهای پزشکی از کنکور سراسری است که افزایش ظرفیت رشته پزشکی سال گذشته در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد.
معین الدین سعیدی، نماینده مردم سیستان و بلوچستان با بیان اینکه باید ظرفیت رشتههای پزشکی استان را بالا ببریم گفت: استان سیستان و بلوچستان دانش آموزان بسیار مستعدی دارد. دبیرستانهای شبانه و روزانه خیلی خوبی در استان وجود دارد که هر ساله دانش آموزان خوبی تربیت میکند، ولی به علت ظرفیت محدود رشتههای پزشکی نمیتوانند در رشته پزشکی تحصیل کنند.
سعیدی تصریح کرد: تعداد پزشک در استان باید افزایش یابد. تنها راه این کار افزایش سهمیههای بومی رشتههای پزشکی و پیراپزشکی است. در صورتی که ظرفیت پذیرش رشتههای پزشکی افزایش یابد نه تنها در سیستان و بلوچستان بلکه در هیچ کجای ایران مشکل کمبود پزشک نخواهیم داشت.
از پیشگیری هم بگوییم
همانطور که از نام وزارت بهداشت مشخص است این وزارتخانه برای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در کشور تاسیس شده است که حوزه بهداشت و آموزشهای خودمراقبتی و فرهنگسازی برای مردم از موارد مهم این وزارتخانه است و وزارت بهداشت بایستی بتواند مردم را نسبت به مسائل بهداشتی آگاه سازی کند که این امر در مناطق محروم نمود بیشتری پیدا میکند و باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
ایمان سرگزی فعال مطالبهگر در حوزه بهداشت و درمان در گفتگو با خبرگزاری دانشجو درباره فرهنگسازی در بحث بهداشتی برای مردم مناطق محروم گفت: در بحث فرهنگسازی هم یک بحث مهمی است که در برخی از مناطق روی آن کار نشده است، متاسفانه تلویزیون ما انواع خوراکیهای مضر را تبلیغ میکند در حالی که در کشورهای پیشرفته، دائما آموزشهای سلامتی و خودمراقبتی توسط رسانههای جمعی و فضای مجازی منتشر میشود؛ به عنوان مثال در منطقه بلوچستان مردم تعریفی از کرونا ندارند و اصلا نمیدانند کرونا چی هست و وقتی که به مراکز درمانی مراجعه میکنند، علائم اولیه کرونا را نمیدانند.
در پایان این نکته را یادآور میشویم که وزارت بهداشت باید بتواند توزیع پزشک و امکانات پزشکی در مناطق مختلف کشور را سازماندهی کند به طوری که در هر استان به میزان نیاز مردم، دسترسی به پزشک و بیمارستان وجود داشته باشد.