گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، نرگس عبدلی؛ * ایران و افغانستان دو کشور همسایهای هستند که تقریبا ۹۴۵ کیلومتر مرز مشترک دارند. باوجود رابطهی خوب مردم افغانستان با ایران و محبوبیت انقلاب اسلامی ایران نزد مردم افغانستان، اما این دو کشور در موضوعاتی، چون دیوار مرزی و آب هیرمند درگیر چالشهایی هستند.
ابوالفضل ظهره وند، سفیر اسبق ایران در افغانستان، در این باره در گفتگو با خبرنگارخبرگزاری دانشجو گفت: دیوار بین ایران و افغانستان به معنای مرز نیست. مرز آن چیزی است که در نقشه برداری هوایی و به عنوان مرزهای بین المللی ثبت و ضبظ شده است؛ و ادامه داد: اگر کشاورزان ایرانی برای دسترسی به مزارعشان با واکنشهایی از سمت طالبان مواجه شدند باید دانست که طالبان از نظر ما دولت نیست و اظهاراتش هم نه تنها از جانب ما بلکه از جانب بقیهی دولتها نیز مسموع نیست، اما برای رفع مشکلات شهروندان خود، در خصوص این دیوار باید چاره اندیشی کرد و اگر قرار باشد واکنشی نسبت به کشاورزان ما از سوی طالبان صورت گیرد؛ ما نیز باید واکنش قوی نشان دهیم.
ابوالفضل زهره وند در خصوص حقابهای ایران از رود هیرمند بیان داشت: در خصوص سهم ایران از آب هیرمند کم کاری شده است. حقابه ما آن است که ۲۴ متر مکعب آب بر ثانیه و طبق جدول آبی دریافت کنیم که مجموعا در سال ۸۲۰ ملیون متر مکعب آب میشود؛ و افزود: بحث کمیساریای آب را عملیاتی نکردیم. بعد از انقلاب نیز افغانستان همواره با بحرانهایی مواجه بود. بعد از آن نیز این موضوع در دستور کار سیاست کلی ما در مسئلهی آب لحاظ نشده است.
وی در ادامه و با اشاره به خشک شدن آب هامون و عدم واکنش مناسب از جانب ایران در این باره تصریح کرد: این مسائل نتایج اشتباه کاریهایی است که به دلیل نوع نگاه بسته و محدود نسبت به افغانستان به وجود آمده اند. این مشکلات با بازدید هم حل نمیشود چرا که هیات بازدید کننده مشاهده میکند آب سرزمینهای هلمند خشک هستند و از طرف طالبان میشنوند آبی که از سد کجکی به سمت ایران میآید خشک است در حالی که این تعابیر، توجیهات عوامانهای هستند و پذیرفتنی نیست. در واقع منطقه به دلیل رویکرد طالبان لم یزرع شده مگر درخصوص مواد مخدر.