به گزارش گروه استانها خبرگزاری دانشجو، سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد عصر امروز در دانشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد پاسخگویی سوالات دانشجویان بود.
خاندوزی در این جلسه با اشاره به این موضوع که دانشگاه مرکز آگاهی بخشی آزادگی خرید و بحثهای کارشناسی است، افزود: فریاد اصلاح امور باید از دانشگاه به گوش برسد و تولید نرمافزار اداره کشور باید در دانشگاه صورت بگیرد.
وزیر اقتصاد بیان کرد: روز دانشجو، روز دانشجویان منتقد است. البته نقدهای عالمانه و اگاهانه و نه نقد عوامانه است. مگر کسی توقع دارد دانشجو مجیزگوی کسی باشد و از همه اوضاع و شرایط تعریف و تمجید کند؟ مگر غیر از این دانشجو هویتی دارد؟ اساسا روز دانشجو نماد اگاهی و بیداری دانشجو است. نعمت قدر نادانسته کشور ما فضای باز برای انتقاد از رئیس جمهور، روسای قوا، وزرا و ... است. از سوی دیگر دانشگاه و حوزه باید بتوانند نرم افزار بهتری برای حل مشکلات پیشنهاد دهند نه اینکه صرفا نقد کنند.
وی افزود: دانشگاه مرکز آزادگی و حریت و بحثهای کارشناسی و علمی غیر از این رسالتی به دوش دارد که جامعه و مردم از سویی ک حکمرانان از سوی دیگر راه اشتباهی طی میکنند. صدای اصلاح از دانشگاه اخلاقی باید بلند شود. دانشگاه، عالمانه سیاست پیشنهاد میدهد و به دنبال اصلاح امور است. اساسا پیشرفت و پسرفت آینده یک کشور را در پیشانی دانشگاههای آن میتوان مشاهده کرد.
خاندوزی گفت: مدیران دولتی مثل آدمهای نادان و بیعرضه هکتار هکتار اراضی دولتی را بیاستفاده نگه داشته بودند.
وی گفت: مولدسازی اگر انجام نمیشد که برای دولت خیلی راحتتر بود. دولت با مولدسازی دست روی منفعت مدیران و بوروکراتهای دولتی گذاشت که میخواستند سر در آخور قدیم مشغول کارهای خود باشند و کسی سراغ آنها نرود.
وی افزود: در سالهای ۹۵ و ۹۶ در چاله اقتصادی و سرمایه گذاریهای منفی بودیم و رشد اقتصادی قریب به صفر بود. در سال ۱۴۰۰ و ۴۰۱ سرمایه گذاریهای خارجی در کشور افزایش یافته است. تا سفره مردم راه هست، اما تا کارخانه شروع به کار میکند تمام زنجیره مشغول میشوند.
وی عنوان کرد: در داخل کشور علیرغم کسری بودجه، دولت درآمد کوتاه مدت خود را نادیده گرفته و بجای اخذ مالیات از شرکتهای مولد به آنها این امکان را داد که از محل سود سال گذشته خود مجدد سرمایهگذاری انجام دهند.
وی درباره افشای اطلاعات شرکتها تصریح کرد: حداقل در حوزه اقتصادی ادعا میکنم هیچ گاه در دهههای اخیر افشای اطلاعات شرکتهای دولت اتفاق نیفتاده است. میتوان ادعا کرد از صفر شرکت به ۱۰۰۰ شرکت در این حوزه رسیدهایم. در حوزه مبارزه با فساد اتفاقاتی افتاد که از قواره دوسال خدمت یک دولت بزرگتر بود.
وزیر اقتصاد گفت: آمار سرمایه گذاری سال ۱۴۰۰ بیش از سال ۹۹ و ۹۸ بوده و ۱۴۰۱ بیش از کل میانگین دهه ۹۰ بوده و ان شاء الله این مورد در سال ۱۴۰۲ هم اتفاق خواهد افتاد. به عنوان وزیر دارایی بهتر از هر کس دیگری از میزان کسری ماهانه و هفتگی دولت مطلع هستم، زیرا از خزانه دولت همه پرداختها صورت میگیرد. دولت علی رغم کسری بودجه از هر کسی که سرمایه گذاری انجام بدهد از محل سود سال قبل از او مالیات گرفته نمیشود. دولت چشم روی درآمد کوتاه مدت خود بست تا مجدد سرمایه گذاری صورت گیرد.
وی با تاکید بر اینکه دولت سیزدهم اصلاحیههای قانونی را به مجلس ارائه و پیشنهاد داد، گفت: سرمایهگذاری خارجی در کشور طی دو سال اخیر به ۸.۹ میلیارد دلار رسید. این آمار صرف امضای کاغذ نیست و برای سرمایه گذاری محقق شده و شروع شده در کشور است. فقط یکی از شرکتها ۳۰ هزار میلیارد تومان به خاطر سیاست تشویقی دولت افزایش سرمایه داد.
خاندوزی مطرح کرد: حجم نقدینگی از ۴۲ درصد به ۲۶ درصد رسیده است. این امر تنگنای تامین مالی برای بخشهایی ایجاد کرده، ولی و پمپاژ نقدینگی و جهش ارز را توانست کنترل کند. مدیریت تقاضای ارز و افزایش عرضه ارز در این دوره اتفاق افتاد. پیمانسپاری ارزی حتما در شرایط فعلی تدبیر عاقلانهای است، اما باید با نرخی باشد که صادرکننده احساس نکند متضرر میشود و سود به جیب وارد کننده میرود.
وی در پایان در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان گفت: کل مدیران بانک آینده تغییر کردند. ۱۰۰ درصد دولت برای همه موسسات ناتراز که یکی از بزرگترین آنها بانک آینده است برنامه دارد. این برنامهها مستلزم این بود که ابتدا مهلت کافی برای اصلاح عملکرد به آنها داده شود که انجام شد.